Europą siaubia audra, JAV – neįprasti šalčiai

  • Teksto dydis:

Europoje praūžusios audros Eleanor aukų skaičius pasiekė keturias. Daugelis šalių tvarkosi ir skaičiuoja žalą. Prancūzijos Alpėse paskelbtas maksimalus lavinų pavojus, o Korsikos saloje smarkūs vėjai įpučia žiemą retus miškų gaisrus.

Tuo metu kitapus Atlanto milžiniškos pūgos sukaustė visą rytinę Jungtinių Valstijų pakrantę – nuo labiau prie žiemos stichijos pripratusių didmiesčių Bostono ir Niujorko iki karštosios Floridos, kur sniegas labai neįprastas.

Štai kas tikrai nesirūpina audros padariniais – šuo pakrantės putose šiaurės Vakarų Airijoje pakerėjo socialinius tinklus, bet visa sala, pirmoji sulaukusi Eleanor smūgio, tebemėgina tvarkytis ir sujungti sutraukytus elektros laidus.

Dvi aukas audra nusinešė Ispanijos Gipuzkoje – 67-erių vyrą ir 65-erių moterį klastingos bangos nunešė nuo paplūdimio. Dėl laukiančių liūčių dešimtys miestelių perkėlė Trijų karalių iškilmes

Prancūzija, kur vakar žuvo slidininkas, šiandien aptiko ir dar vieną auką – į dešimtą dešimtį įkopusi moteris rasta mirusi, kai Alpių purvo srautai užliejo jos namą.

Pietinėje Korsikos saloje, į kurią pasuko audra, tūkstančiai namų likę be elektros, o smarkūs vėjai įpūtė miškų gaisrus. 400 ugniagesių ir kariai iš vietos bazės pasiųsti kovoti su liepsnomis. Trys žmonės sužeisti, keli tūkstančiai namų likę be elektros.

Kol vienur karšta, kitur – neįprasti šalčiai. Kone sprindis prisnigo Niujorke, ir iki vakaro išviso bus iškritę apie 30 centimetrų, mieste uždarytos mokyklos, meras ragina niujorkiečius likti namie, bet šis miestas, nors ir sulėtėja per tokias pūgas, yra prie visko pripratęs. Didesnį pavojų kelia nebent vėjo gūsiai ir šaltis.

Kur kas mažiau snygis įprastas Floridoje, vienoje iš šilčiausių ir labiausiai saulėtų valstijų. Sostinėje Talahasyje, šiaurėje, prisnigo apie 20 centimetrų, to nebuvo 3 dešimtmečius.

Vašingtone, nors laukia įtemptas politinis kalendorius, vos susirinkę senatoriai atšaukė visus šią savaitę numatytus balsavimus.

Šaltis šią savaitę jau nusinešė 12 gyvybių, kai kurių valstijų gubernatoriai skelbia nepaprastąją padėtį. Šaltyje be elektros likę dešimtys tūkstančių namų. Visoje pakrantėje susidariusi ypatinga sistema, apimanti smarkias pūgas ir uraganinius vėjus, ir pagerėjimo nesitikima iki kitos savaitės. Transporto chaosas apima ir greitkelius, kur avarijų šimtai, ir geležinkelius, ir oro uostus – atšaukta jau apie 3 tūkst. reisų, kai Niujorko ir Bostono oro uostuose nuo ketvirtadalio iki trijų ketvirtadalių skrydžių nebus vykdoma.


Šiame straipsnyje: EuropaJAVaudrašalčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Įspūdingai velnio (vėjo) jėgainės savo galią rodo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių