Filipinuose lavos „fejerverkai“ traukia turistus, bet gyventojai evakuojasi

  • Teksto dydis:

Įspūdingi lavos „fejerverkai“, lekiantys iš aktyviausio Filipinų ugnikalnio kraterio, vilioja turistus, bet mokslininkai antradienį perspėjo, kad per kelias artimiausias dienas gali įvykti potencialiai pavojingas išsiveržimas.

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį Majono ugnikalnyje susikaupusi lava nušvietė padangę. Pasak mokslininkų, tai yra didėjančio aktyvumo ženklas, tad pareigūnai paragino žmones evakuotis iš teritorijų, kurioms gresia didžiausias išsiveržimo pavojus.

Vis dėlto netgi tūkstančiams gyventojų sprunkant turistai plūdo į regioną, esantį maždaug už 330 km į pietryčius nuo Manilos, kad pamatytų įspūdingą reginį ir jį nufotografuotų, naujienų agentūrai AFP sakė Albajaus provincijos administracijos atstovas Danny Garcia (Denis Garsija).

„Šį reginį verta pamatyti – tai grožis ir įtūžis viename, ypač naktį. Tačiau tai yra gamtos reiškinys, tad nežinome, kad įvyks (sprogstamasis) išsiveržimas“, – pabrėžė D. Garcia.

Beveik tobulo kūgio pavidalo 2 460 metrų aukščio Majonas, net ir ramybės laikotarpiais pritraukiantis tūkstančius turistų, yra netoli 200 tūkst. gyventojų turinčio Legaspio miesto. Ugnikalnį supa išvystyto žemės ūkio teritorijos.

Valstybinis vulkanologijos institutas naujausius „gamtinės pirotechnikos“ reginius įvardijo kaip „trumpalaikius lavos fontanus“. Ši veikla buvo daug aktyvesnė negu ankstesnes dieną stebėtas lėtas lavos tekėjimas iš kraterio.

„Jeigu lavoje esama pakankamai dujų ir medžiagų, jos purslai išsviedžiami aukštai į orą ir atrodo kaip per Naujųjų metų sutiktuves įžiebiamas (ugnies) fontanas“, – AFP aiškino Filipinų vulkanologijos ir seismologijos instituto („Phivolcs“) vadovas Renato Solidumas (Renatas Solidumas).

„Kai lava ištrykšta, pasireiškia didesnė jėga, todėl (šis procesas) intensyvesnis negu paprastas lavos išsiliejimas“, – pridūrė jis.

Pastarąją parą iš ugnikalnio taip pat veržėsi apie 2 km aukščio pelenų stulpas. Aplinkinės teritorijos pasidengė pilku kilimu, todėl daugiau gyventojų ryžosi palikti savo namus ir išvykti į saugesnes vietas.

Iš Lagaspio ir jo apylinkių evakavosi apie 30 tūkst. žmonių, antradienį nurodė provincijos vyriausybė. Pirmadienį oficialus pasitraukusių žmonių skaičius buvo perpus mažesnis.

Vietos administracija naudoja krizių fondų lėšas ir stengiasi aprūpinti žmones švariu vandeniu, sakė pareigūnai.

Tačiau vietos viešbučiai pranešė, jog turistai užsako vis daugiau kambarių. Žmonės plūdo į patogias regyklas stebėti ugnikalnio iš tolo. Vis dėlto provincijos vyriausybė tikslaus atvykėlių skaičiaus nepateikė.

Filipinai priklauso Ramiojo vandenyno „ugnies žiedui“, pasižyminčiam dideliu vulkaniniu ir seisminiu aktyvumu. Šalyje yra 22 veikiantys ugnikalniai.

Galingiausias pastarųjų dešimtmečių išsiveržimas įvyko 1991-aisiais – tąsyk nubudęs Pinatubo ugnikalnis, esantis maždaug už 100 km į pietvakarius nuo Manilos, pražudė daugiau kaip 800 žmonių.

Mokslininkų nuomone, labai mažai tikėtina, kad Majone įvyks panašus sprogstamas išsiveržimas.

„Jis išsiveržia gana dažnai, o dažnai išsiveržiančių ugnikalnių išsiveržimai būna mažesni negu išsiveržiančių rečiau“, – AFP sakė Britanijoje veikiančio Atvirojo universiteto geofizikos profesorius Davidas Rothery (Deividas Roteris).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių