Filipinuose nušautas prieštaringai vertinamo laikraščio žurnalistas

  • Teksto dydis:

Filipinuose buvo nušautas vienas prieštaringai vertinamo laikraščio žurnalistas, antradienį pranešė žiniasklaida.

Bulvariniame dienraštyje „Remate“ dirbusiam Joaquinui Brionesui (Choakinui Brionesui) pirmadienį į nugarą mirtiną kulką paleido užpuolikai, važiavę motociklu. Incidentas įvyko centrinėje Masbatės provincijoje, kurioje gausu politinių nesutarimų ir vyksta daug nusikaltimų.

Laikraščio „Remate“ vykdomoji redaktorė Lydia Buena (Lidija Buena) antradienį sakė mananti, kad žurnalisto nužudymas veikiausiai yra susijęs su jo „labai kritiškais“ straipsniais.

„Jis sulaukdavo daugybės grasinimų nužudyti, nes jis parašė daug straipsnių apie Masbatę“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

„Jis buvo gana tvirtas. Turėjo daug priešų vietos bendruomenėje, bet tęsė (darbus)“, – pridūrė ji.

Pasak L.Buenos, dauguma jo triskart per savaitę pasirodančių straipsnių būdavo apie nelegalią žvejybą, lošimus ar narkotikus.

Filipinų žurnalistų sąjungos teigimu, J.Brionesas buvo jau antras žurnalistas, nužudytas nuo šalies prezidento Rodrigo Duterte (Rodrigo Dutertės) kadencijos pradžios praėjusį birželį.

R.Duterte sulaukė tarptautinės kritikos dar prieš jam užimant Filipinų prezidento postą, kai jis pareiškė, kad kyšius imantys ar į kitokias korupcijos veiklas įsipainioję žurnalistai teisėtai gali būti žudikų taikiniais.

Nacionalinio spaudos klubo prezidentas ir nužudytojo žurnalisto draugas Paulas Gutierrezas (Polas Gutjeresas) sakė, kad J.Brionesas siūlė prieš Kalėdas likti Maniloje, nes atmosfera „namuose pernelyg įkaitusi“.

Anksčiau J.Brionesas praleido penkerius metus kalėjime už vieno vietinio politiko apšmeižimą.

„Jis tuo didžiavosi, – sakė P.Gutierrezas. – Jis iš tikrųjų gyrėsi tuo, kad kalėjo.“

Filipinai laikomi viena pavojingiausių pasaulio šalių žurnalistams.

Tarptautinės žurnalistų federacijos praėjusių metų studijoje sakoma, kad 1990–2015 metais šioje šalyje buvo nužudyti 146 žurnalistai. Pavojingiausių žiniasklaidos atstovams šalių reitinge Filipinai nusileidžia tik Irakui.

Vienas iš didžiausių išpuolių prieš žiniasklaidą Filipinuose įvyko 2009 metais, kai vieno karo vado klanas, siekęs sustabdyti savo rinkimų konkurentą, nužudė 58 žmones, iš kurių 32 – žurnalistai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių