V. Putinas dėl tragiško gaisro kaltina nusikalstamą aplaidumą

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pareiškė, kad dėl mažiausiai 64 gyvybių nusinešusio gaisro Vakarų Sibire kaltas „nusikalstamas aplaidumas“, o Kemerovo mieste, šios nelaimės epicentre, tūkstančiai žmonių išėjo į gatves protestuoti dėl vangaus valdžios atsako.

Tarp žmonių, žuvusių per sekmadienio gaisrą Kemerovo prekybos ir pramogų centre „Žiemos vyšnia“, yra 41 vaikas. Aukos pastate įstrigo dėl užrakintų durų.

Pradėtas tyrimas, areštuoti penki žmonės.

Antradienį V. Putinas atskrido į šį pramoninį miestą, esantį maždaug už 3 000 km į rytus nuo Maskvos, ir aplankė improvizuotą pliušinių žaislų ir balionų memorialą aukoms prie sudegusio prekybos centro, kuriame tuo metu, kai kilo gaisras, buvo labai daug šeimų su vaikais.

Prezidento spaudos tarnybos paskelbtoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip V. Putinas padeda gėlių ištuštėjusioje aikštėje, saugomoje jo apsaugos pareigūnų.

Putinas sakė, kad jam „norisi raudoti“ dėl aukų skaičiaus. Šis gaisras yra tarp daugiausiai aukų pareikalavusių tokių pastarojo šimtmečio nelaimių Rusijoje.

Tyrėjai sakė, kad žmonės ir dešimtys prekybos centro zoologijos sodo gyvūnų sudegė gyvi arba užduso, nes avariniai išėjimai buvo užrakinti, taip pat ir centro kino teatre, kur vaikai žiūrėjo animacinius filmus.

Tarp žuvusiųjų yra 41 vaikas, antradienį pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“, remdamasi šaltiniu regiono nepaprastųjų situacijų tarnybose.

„Kas čia vyksta? Tai ne ginkluoti karo veiksmai. Tai nėra netikėtas metano prasiveržimas. Žmonės, vaikai atėjo pailsėti“, – aplankęs improvizuotą memorialą pareigūnams sakė V. Putinas.

„Kalbame apie demografiją, bet prarandame tiek daug žmonių. Dėl ko? Dėl kažkokio nusikalstamo aplaidumo, apsileidimo“, – sakė V. Putinas, kurio komentarus citavo Kremlius.

„Kai jie kalba apie aukų skaičių ir žuvusių vaikų skaičių, ... norisi raudoti, o ne verkti“, – kalbėjo V. Putinas.

Trys gedulo dienos

Dėl Kremliaus atsako į šią didžiulę nelaimę buvo keliama tam tikrų klausimų. Kritikai stebėjosi, kodėl Kremlius nepaskelbė nacionalinės gedulo dienos, ir sakė, kad nacionalinės televizijos nepakankamai greitai nutraukė pramogines laidas.

Daug socialinės žiniasklaidos vartotojų abejojo oficialiu žuvusiųjų skaičiumi, bet pareigūnai sakė, kad skaičius galutinis, ir ragino rusus nepasitikėti nepatvirtintais pranešimais.

Susitikęs su vietos gyventojais V. Putinas sakė, kad įvykio vietoje dirba maždaug 100 tyrėjų, ir pažadėjo išsiaiškinti, kas nutiko.

„Jie nagrinės visą grandinę“, – sakė jis.

Rusijos lyderis taip pat aplankė vietos ligoninėje gydomus sužeistuosius, tarp jų – 18-metį Ivaną Zavarziną, per gaisrą iššokusį pro ketvirto aukšto langą.

Jis prezidentui papasakojo, jog „daugelis pirmąsias kelias minutes netikėjo įvykių rimtumu ir manė, kad tai pratybos“, pranešė Kremlius.

V. Putinas taip pat susitiko su trimis vyrais, kurie padėjo evakuoti žmones.

Kemerovo regionas nuo antradienio paskelbė tris gedulo dienas .

Kai kurie maskviečiai planuoja antradienio vakarą sostinės centre dalyvauti aukų pagerbimo akcijoje. Keli Rusijos miestai iš solidarumo su Kemerovu taip pat gedi.

Protestas Kemerove

Tūkstančiai įpykusių ir gedinčių rusų antradienį Kemerove prie regiono vyriausybės pastato surengė demonstraciją ir reikalavo nuodugniai ištirti gaisrą prekybos centre.

Mitingas truko kelias valandas, daug kas lipo į sceną kaltinti pareigūnų tikrojo nelaimės masto slėpimu.

V. Putinas su protestuotojais nesusitiko.

Šis ekspromtu surengtas protestas akcentavo gyventojų nusivylimą oficialiu atsaku į tragediją: regiono gubernatorius prie sudegusio prekybos centro neapsilankė, su aukų giminaičiais nesusitiko, o V. Putinas nepaskelbė nacionalinio gedulo.

Gubernatoriaus pavaduotojas Vladimiras Černovas, vienintelis aukščiausio rango pareigūnas, pasirodęs mitinge, gandais pavadino nepatvirtintus pranešimus apie šimtus žuvusių žmonių ir sakė, kad yra pasirengęs atsistatydinti, jei žmonės to nori.

„Atsistatydink, atsistatydink!“ – skandavo jam minia.

Pareigūnai sakė, kad prekybos centre buvo pažeista daug saugumo taisyklių, pavyzdžiui, apsaugininkas, sulaukęs skambučio apie gaisrą, išjungė įspėjimo sistemą.

Rusijos tyrimų komiteto pirmininkas Aleksandras Bastrykinas per posėdį Kemerove V. Putinui sakė, kad priešgaisrinė signalizacija prekybos centre „Žiemos vyšnia“ neveikė nuo kovo 19 dienos. Jis taip pat sakė, kad minėtas apsaugininkas buvo sulaikytas, bet pareigūnai vis dar negali pateikti „protingo paaiškinimo“ dėl jo veiksmų.

Liudininkai pasakojo, kad ugnis išplito labai greitai ir daug vaikų liko atskirti nuo savo tėvų.

1969 metais pastatytas pastatas buvo kelis kartus rekonstruotas, anksčiau jame veikė konditerijos fabrikas.

Generalinė prokuratūra paskelbė, kad visuose šalies prekybos centruose su pramogų zonomis bus patikrinta, kaip laikomasi priešgaisrinės saugos reikalavimų.

Užuojautą dėl tragedijos Kemerove pareiškė popiežius Pranciškus, Vokietijos kanclerė Angela Merkel, britų ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei), Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas ir JAV Valstybės departamentas.

Neveikė priešgaisrinė signalizacija

Vakarų Sibiro mieste Kemerove esančiame prekybos centre „Žiemos vyšnia“, kur sekmadienį per gaisrą žuvo 64 žmonės, priešgaisrinė signalizacija neveikė nuo kovo 19 dienos, bet jos niekas netaisė, sakė Rusijos tyrimų komiteto pirmininkas Aleksandras Bastrykinas.

Tai jis pranešė Rusijos prezidento Vladimiro Putino Kemerove surengtame pasitarime dėl gaisro padarinių likvidavimo.

„Nuo (kovo) 19 dienos jų signalizacija neveikė, bet niekas tuo neužsiėmė“, – sakė A. Bastrykinas.

Pareigūnas taip pat nurodė, kad prekybos centro apsaugininkas kilus gaisrui neįjungė įspėjimo sistemos, kuri, kitaip nei priešgaisrinė signalizacija, veikė.

„Negalime pateikti protingo paaiškinimo, kažkoks neparengtas žmogus“, – pridūrė A. Bastrykinas.

Jis pridūrė, kad Kemerovo prekybos centro administracijos atstovai įsiplieskus gaisrui pabėgo palikę vaikus, dalis kurių liko užrakinti  kino salėse.

„Didžioji dalis personalo pabėgo palikę likimo valiai vaikus ir jų tėvus. Darbuotojai, kurie turėjo būti atsakingi už saugumą, evakuacijos organizavimą, išsilakstė patys pirmi“, – sakė A. Bastrykinas.

„Tarp aukų praktiškai nėra prekybos centro darbuotojų“, – pridūrė Tyrimų komiteto vadovas.

Pasak jo, tyrėjai kol kas nenustatė, kas iš administracijos buvo atsakingas už tvarkos tame kambaryje, kur įsiplieskė gaisras, užtikrinimą, „kas uždarė, kodėl bilietų kontrolieriai uždarė duris“.

Skelbia nacionalinį gedulą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį paskelbė vienos dienos nacionalinį gedulą dėl daugybės žmonių žūties per gaisrą Kemerovo prekybos ir pramogų centre, pranešė Kremliaus spaudos tarnyba.

„Per gaisrą 2018 metų kovo 25 dieną Kemerove žuvo ir nukentėjo daug žmonių, – sakoma prezidento įsake. – Reikšdamas sielvartą dėl žuvusiųjų ir užjausdamas jų šeimas bei artimus žmones, nutariu ... paskelbti 2018 metų kovo 28-ąją gedulo diena Rusijos Federacijoje.“

Taip pat nurodoma „gedulo dieną visoje šalyje iki pusės stiebo nuleisti valstybines vėliavos“, siūloma „kultūros įstaigoms ir televizijos bei radijo transliuotojams atsisakyti pramoginių renginių ir laidų“.

V. Putinas taip pat įpareigojo vyriausybę imtis priemonių, kad būtų suteikta būtina pagalba žuvusiųjų šeimoms.


Šiame straipsnyje: Rusijagaisrasprekybos centras

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Užuojauta rusams. Ir tuo pačiu - KOKIA reali padėtis pas mus?

da tovarišči

da tovarišči portretas
prestupnaja chalatnost, tak skat
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių