Pražūtingas uraganas „Irma“ Floridoje be elektros paliko milijonus gyventojų

  • Teksto dydis:

JAV Floridos valstijoje siaučiantis uraganas „Irma“ sekmadienį užtvindė miestų gatves, vartė kranus bei medžius ir be elektros paliko milijonus gyventojų.

Vis dar kelia grėsmę

„Irma“ anksti pirmadienį susilpnėjo iki pirmos kategorijos uragano ir slenka Floridos šiaurės vakarų pakrante, o jos centras yra už maždaug 40 km į šiaurės rytus nuo Tampos rajono.

Uragano vėjų greitis 2 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku sumažėjo iki maždaug 137 km per val. ir vėliau pirmadienį, nuslinkusi į Floridos šiaurę ar Džordžijos pietus, „Irma“ turi virsti atogrąžų audra.

Perspėjimai dėl pavojingų potvynių pakrantėse tebegalioja didelėse Floridos pusiasalio dalyse. Šiame regione buvo nurodyta evakuotis daugiau kaip 6 mln. žmonių – tai viena didžiausių evakuacijų per JAV istoriją.

„Net šeši coliai (15 cm) tekančio vandens gali jus pargriauti, – uraganui susilpnėjus tviteryje parašė valstijos gubernatorius Rickas Scottas (Rikas Skotas). – Būkite namie. Būkite saugūs.“

„Irma“ slenka tankiai apgyvendinto Tampos įlankos rajono link. Ši zona dėl savo geografinės padėties ir nuožulnaus kranto laikoma itin pažeidžiama kalbant apie pakrančių potvynius.

Nusinešė tris gyvybes

„Irma“ nešė vėją, kurio gūsiai siekė iki 169 km per valandą. Vėlų sekmadienį ji artinosi Fort Majerso, populiaraus turistų miesto Floridoje pietvakariuose link.

Nors „Irma“ nusilpo iki antros kategorijos audros, manoma, kad pirmadienį ji dar nepraras uragano statuso. Pasak Nacionalinio uraganų centro, audra turėtų pasukti šiaurės-šiaurės vakarų kryptimi.

Anksčiau sekmadienį pietinėse Floridos salose „Irma“, tuo metu dar buvusi ketvirtos kategorijos, nusinešė trijų žmonių gyvybes.

Visoje valstijoje be elektros liko apie 3 mln. žmonių, nurodė kompanija „Florida Power and Light“. Jos atstovų teigimu, buvo saugiai išjungtas vienas iš dviejų jos valdomų branduolinių reaktorių elektrinėje „Turkey Point“.

6 mln. gyventojų buvo liepta evakuotis; tai yra viena didžiausių evakuacijų JAV istorijoje.

Žvejų ir nardytojų mėgstamo salyno gyventojai, kurie nesutiko evakuotis, buvo priversti slėptis nuo siautėjančios audros, kuri vartė valtis, rovė palmes ir nutraukiojo elektros laidus.

Sekmadienį „Irma“ talžė pietvakarių Floridą, o Majamio pakrantę bei gretimą Majamio Bičo salą užliejo jūros bangos, be to, dėl smarkaus vėjo nuvirto du statybiniai kranai.

Šalies prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pažadėjo „labai greitai“ apsilankyti Floridoje. Kiek anksčiau jis patenkino valstijos prašymą dėl skubios federalinės paramos, skirtos laikinoms pastogėms, nuo audros nukentėjusių namų remontui ir gelbėjimo darbams.

„Dabar nerimaujame dėl gyvybių, o ne dėl išlaidų“, – sakė D.Trumpas.

Floridos pakrantėse buvo uždarytos visos įstaigos, o Majamio oro uostas tikriausiai neveiks iki antradienio. Taip pat uždarytas ir rytinėje pakrantėje esantis Kennedy (Kenedžio) kosmoso centras.

MacDillo (Makdilo) oro pajėgų bazė, įsikūrusi šalia Tampos miesto Floridoje, ankstų pirmadienį paskelbė privalomos evakuacijos įsakymus.

Anksčiau Karibų regione siautėjusi „Irma“ ten nusinešė 27 gyvybes.

Žala gali siekti 290 mlrd. dolerių

Uraganų „Harvey“ ir „Irma“ bendrai Jungtinių Valstijų ekonomikai padaryta žala gali pasiekti 290 mlrd. JAV dolerių, arba 1,5 proc. šalies BVP, sekmadienį pranešė JAV oro prognozavimo bendrovė „AccuWeather“.

„Mes manome, kad „Irma“ pridarė žalos už maždaug 100 mlrd. JAV dolerių ir buvo vienas brangiausių uraganų istorijoje“, – sakė „AccuWeather“ kūrėjas ir vadovas Joelas Myersas (Džoilas Majersas).

O rugpjūčio pabaigoje Teksase ir kai kuriose Luizianos valstijos dalyse praūžęs uraganas „Harvey“ „bus brangiausias JAV istorijoje uraganas, pridaręs žalos už 190 mlrd. JAV dolerių, arba 1 proc. BVP“, kuri sudaro 19 trln. JAV dolerių.

„AccuWeather“ ataskaitoje nurodoma, kad žala buvo paskaičiuota įvertinus verslo veiklos sutrikdymą, padidėjusį nedarbą, žalą transportui ir infrastruktūrai, derliaus praradimą, įskaitant 25 proc. sumažėjusi apelsinų derlių, padidėjusias išlaidas degalams, žalą gyventojams ir vertingų dokumentų praradimą.

Ir tik nedidelę dalį šios žalos padengs draudikai, pažymėjo J. Myersas.

„Harvey“ daugiausia pridarė žalos ir paralyžiavo ketvirtą pagal dydį Jungtinių Valstijų miestą Hjustonas, kur kilo didelis potvynis.


Šiame straipsnyje: HarveyIrmauraganasJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių