Indijoje žuvo 12 protestuotojų, reikalavusių uždaryti vario kasyklą

  • Teksto dydis:

Indijoje per antradienį vykusias masines demonstracijas žuvo 12 protestuotojų, policijos pareigūnams pradėjus šaudyti į minią, reikalavusią dėl oro taršos uždaryti vieną vario kasyklą, paskelbė policija.

Demonstrantai keletą valandų siautėjo rytinėje Tamil Nadu provincijoje esančiame Tūtikudžio uostamiestyje. Jie reikalavo uždaryti vietos kasyklą, kuri priklauso Didžiojoje Britanijoje įsikūrusiai išteklių kasybos milžinei „Vedanta Resources“.

„Patvirtinta, kad per policijos šaudymą žuvo 12 žmonių. Būgštaujame, kad aukų skaičius gali išaugti“, – iš valstijos sostinės Čenajaus naujienų agentūrai AFP pranešė vienas pareigūnas.

Per susirėmimus Tūtikudyje, apie 600 km į pietus nutolusiame nuo Čenajaus, buvo sužeisti apie 20 policijos pareigūnų.

Policijos veiksmai sukėlė opozicijos pasipiktinimą. Opozicinės Kongreso partijos lyderis Rahulas Gandhi (Rahulas Gandis) sakė, kad tai yra „valstybės remiamas terorizmas“.

Negavę leidimo rengti mitingą dėl kasyklos uždarymo, protestuotojai užpuolė vyriausiojo vietos administratoriaus biurą ir jį padegė.

Policija nurodė, kad pareigūnų pastangos išvaikyti apie 5 tūkst. protestuotojų, svaidančių akmenis, ašarinėmis dujomis ir lazdomis žlugo. Dėl to nuspręsta šaudyti į protestuotojus tikrais šoviniais.

Kitas pareigūnas informavo, kad per beveik keturias valandas trukusius neramumus buvo sudeginta per 110 automobilių.

Tamil Nadu provincijos vyriausiasis ministras Edappadi K. Palaniswami (Edapadis K. Palanisvamis) sakė, kad šaudymas bus ištirtas, tačiau jis gynė pareigūnų veiksmus.

„Policija turėjo imtis veiksmų susiklosčius neišvengiamomis aplinkybėms, kad apsaugotų viešąjį gyvenimą ir nuosavybę protestuotojams ėmusis pakartotinio smurto... policija turėjo sukontroliuoti smurtą“, – sakė jis pareiškime.

Jis pridūrė, kad žuvusiųjų artimiesiems bus pasiūlytos 1 mln. rupijų (12,5 tūkst. eurų) kompensacijos, pridūrė jis.

Vietos gyventojai ištisus mėnesius protestuodami reikalauja uždaryti vario kasyklą, valdomą „Vedanta Resources“ dukterinės įmonės „Sterlite Copper“.

Protestai dar labiau suaktyvėjo „Vedanta Resources“, kuri priklauso vienam indų milijardieriui, paskelbus planus išplėsti tą kasyklą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių