Pragaras Indonezijoje: apie pražūtingą cunamį žmonės nebuvo įspėti

  • Teksto dydis:

Po ugnikalnio išsiveržimo Indonezijoje kilusio cunamio aukų padaugėjo iki 222, o dar per 800 žmonių buvo sužeisti, sekmadienį pranešė pareigūnai.

 

 

„222 žmonės žuvo, 843 buvo sužeisti, o dar 28 žmonės dingo“, – pranešė Indonezijos stichinių nelaimių padarinių likvidavimo agentūros atstovas Sutopo Purwo Nugroho (Sutopas Purvas Nugrohas).

„Spėjama, kad šie skaičiai dar augs, nes ne visas aukas pavyko sėkmingai evakuoti, ne visi medicinos centrai pranešė apie aukas ir ne visos vietovės turi visus duomenis“, – pridūrė pareigūnas.

Cunamis užliejo palei Sundos sąsiaurį esančius paplūdimius, sugriovė gausybę pastatų ir sukėlė masinę paniką. Apie cunamio grėsmę perspėta nebuvo.

Pietinę Sumatros dalį ir vakarinį Javos salos pakraštį užliejusi banga sugriovė šimtus pastatų.

Nelaimė įvyko apie 21 val. 30 min. vietos (16 val. 30 min. Lietuvos) laiku po Anak Krakatau ugnikalnio, vadinamo legendinio vulkano Krakatau „vaiku“, išsiveržimo, sakė Indonezijos stichinių nelaimių padarinių likvidavimo agentūros atstovas Sutopo Purwo Nugroho (Sutopas Purvas Nugrohas).

Po nelaimės socialiniuose tinkluose paplito vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip per po atviru dangumi vykusį popmuzikos grupės „Seventeen“ koncertą milžiniška banga nušluoja nuo scenos muzikantus, o tada užlieja žiūrovus.

Socialiniame tinkle „Instagram“ grupės lyderis Riefianas Fajarsyahas (Rifianas Fadžarsjahas) pranešė, kad žuvo jo grupės bosistas ir gastrolių vadybininkas.

Nuotraukose iš nelaimės vietos matyti išlaužyti medžiai ir paplūdimiuose pabirusios namų nuolaužos.

Vakarinėje Javos pakrantėje esančiame populiariame Karitos paplūdimyje nelaimės metu buvęs Muhammadas Bintangas (Muhamadas Bintangas) pasakojo, kad turistų mėgstamą vietą netikėtai užliejus vandeniui, vietovė paskendo tamsoje.

„Atvykome atostogų apie 21 val., ir staiga užplūdo vanduo; pasidarė tamsu, dingo elektra“, – naujienų agentūrai AFP pasakojo 15-metis.

„Lauke netvarka, ir vis dar negalime pasiekti kelio“, – pridūrė jis.

 

 

Kitoje sąsiaurio pusėje esančioje Lampungo provincijoje buvęs Lutfi Al Rasyidas (Lutfis Rasijdas) pasakojo, kad gelbėdamasis nuo cunamio pabėgo iš Kaliandos paplūdimio.

„Negalėjau užvesti savo motociklo, taigi, palikau jį ir puoliau bėgti... Tiesiog meldžiausi ir bėgau taip toli, kaip tik galėjau“, – AFP sakė 23 metų vaikinas.

Pradinė klaida

Valdžios teigimu, cunamį galėjo sukelti neįprastai didelis potvynis, kilęs dėl jaunaties ir   povandeninės nuošliaužos, susidariusios po Anak Krakatau vulkano, suformavusio nedidelę salą Sundos sąsiauryje tarp Javos ir Sumatros, išsiveržimo.

„Šie veiksniai sukėlė staigų cunamį, kuris užliejo pakrantę," – sakė S. P. Nugroho. Jis pridūrė, kad Indonezijos geologijos tarnyba dar aiškinasi, kaip tiksliai tai įvyko.

Pasak pareigūno, aukų greičiausiai dar daugės. 

S. P. Nugroho socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip panikos apimti gyventojai, rankose spausdami žibintus, bėga į aukščiau esančias vietas.

Indonezijos valdžia iš pradžių teigė, kad tai – ne cunamis, o tiesiog didelis potvynis, ir ragino gyventojus nepanikuoti.

S. P. Nugroho vėliau tviteryje atsiprašė už šią klaidą. Pareigūno teigimu, kadangi nebuvo žemės drebėjimo, iš pradžių buvo sunku nustatyti tikslią nelaimės priežastį.

„Tai buvo pradinė klaida. Atsiprašome," – parašė jis. 

Cunamio banga užliejo dalį pakrantės palei Sundos sąsiaurį, tačiau daugiausia žalos stichija padarė Javos vakaruose esančiame Pandeglango rajone. Jame žuvo mažiausiai 33 žmonės ir 491 buvo sužeistas.

Trys žmonės žuvo šiauriau esančiame Serange, o dar septynias gyvybes stichija nusinešė Pietų Lampunge, Sumatros saloje.  

Pasak S. P. Nugroho, į labiausiai nukentėjusias vietoves gabenama sunkioji technika, padedanti ieškoti aukų, o evakuotiesiems įrengiami evakuacijos punktai ir valgyklos. 

Taganos nelaimių padarinių likvidavimo savanorių grupės narys Abu Salimas sakė padėjęs evakuoti aukas Banteno provincijoje. 

„Evakavome žuvusiuosius ir sužeistuosius. Nugabenome juos į gydymo įstaigas. Daugumai jų lūžo kaulai," – pasakojo jis. Vyras nuogąstavo, kad dar ne visos aukos rastos.

Tarptautinio cunamių informacijos centro duomenimis, povandeniniai vulkanų išsiveržimai yra palyginti reti, tačiau dėl staigaus vandens išstūmimo ar nuošliaužų jie gali sukelti cunamių.

Anak Krakatau – nedidelė vulkaninė sala, iškilusi vandenyne praėjus pusei amžiaus po 1883-ųjų Krakatau išsiveržimo, pasiglemžusio daugiau nei 36 tūkst. gyvybių. 

Indonezijos geologijos tarnybos duomenimis, Anak Krakatau jau daugelį dienų rodė padidėjusio aktyvumo ženklus: spjaudė pelenų kamuolius į tūkstančių metrų aukštį. 

Pasak tarnybos, šeštadienį prieš pat 16 val. įvykęs išsiveržimas truko apie 13 minučių. Vulkanas vėl išsiveržė šiek tiek po 21 valandos.

Indonezija priklauso vadinamajam Ramiojo vandenyno ugnies žiedui – tektoninių lūžių lankui, kuriame įvyksta didelė dalis viso pasaulio žemės drebėjimų ir ugnikalnių išsiveržimų.

Šių metų rugsėjį per žemės drebėjimą ir cunamį Sulavesio salos Palu mieste žuvo tūkstančiai žmonių.

2004 metų gruodžio 26-ąją 9,3 balo povandeninio žemės drebėjimo prie Sumatros krantų  Vakarų Indonezijoje sukeltas cunamis nusinešė 220 tūkst. žmonių gyvybių Indijos vandenyno šalyse.

Anak Krakatau – vienas iš 127 archipelage esančių aktyvių vulkanų.

Lietuvos vadovai reiškia užuojautą

Šalies vadovai sekmadienį pareiškė užuojautą dėl daugybę gyvybių nusinešusio cunamio Indonezijoje.

Užuojautą dėl šios nelaimės Indonezijos prezidentui Joko Widodo (Džokui Vidodui) pareiškė šalies vadovė Dalia Grybauskaitė.

„Šiuo sunkiu metu šalies vadovė palinkėjo didžiausios stiprybės aukų šeimoms ir artimiesiems, sveikatos sužeistiesiems bei susitelkimo visiems Indonezijos žmonėms tęsiant nukentėjusiųjų paieškas“, – rašoma prezidentės spaudos tarnybos pranešime.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis nukentėjusiųjų artimiesiems palinkėjo stiprybės ir vienybės, o sužeistiesiems – sveikatos.

„Nuoširdžiai tikiuosi, kad dingusių žmonių paieška bus sėkminga ir padės išgelbėti kuo daugiau gyvybių“, – sakoma premjero užuojautoje.

„Sunku suvokti,kokį siaubą išgyvena šalis. Šią sunkią akimirką reiškiu gilią ir nuoširdžią užuojautą visiems nukentėjusiems žmonėms ir jų artimiesiems, linkiu stiprybės ir sveikatos,“ – rašoma Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio užuojautoje.

Po ugnikalnio išsiveržimo Indonezijoje kilęs cunamis pasiglemžė mažiausiai 168 gyvybes, o dar šimtai žmonių buvo sužeisti.

Lietuviai nenukentėjo

Lietuvos piliečiai per daugybės aukų pareikalavusį cunamį Indonezijoje nenukentėjo, sekmadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija.

„Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, gruodžio 22 dieną vakare po ugnikalnio Anak Krakatau įsiveržimo Indonezijoje kilusio cunamio Lietuvos piliečiai nenukentėjo“, – rašoma ministerijos pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lietus

lietus portretas
Tai kas, kad dažnai "lietus Lietuvoj" bet gyvenam be didžiųjų kataklizmų. Su artėjančiom Šventėm, Mielieji. Dėkojam tiems, kurių dėka metai iš metų gražėja mūsų Kaunas, ir ypač dirbantiems sunkų fizinį darbą lauko sąlygomis net ir žiemos metu.. Te padeda Jums Dievas.Sveikų,sočių, taikių artėjančių 2019-tųjų Tau Lietuva

ALGIS

ALGIS portretas
Bet ten namai pavėsinių tipo, ne tokie rimti ,kaip pas mus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių