Indonezijoje per sprogdinimus bažnyčiose žuvo mažiausiai devyni žmonės

  • Teksto dydis:

Indonezijos antrame didžiausiame mieste Surabajoje per sprogdinimus prie trijų bažnyčių sekmadienį žuvo mažiausiai vienuolika žmonių, dar kelios dešimtys buvo sužeisti, pranešė policija.

Pirmoji ataka įvyko per sekmadienio mišias Švč. Marijos Romos katalikų bažnyčioje; per ją žuvo keturi žmonės, įskaitant ir įtariamą sprogdintoją, žurnalistams įvykio vietoje sakė policijos atstovas Fransas Barungas Mangera. Pasak jo, tarp 40 sužeistųjų yra du policininkai.

Keliomis minutėmis vėliau Diponegoro krikščionių bažnyčioje nugriaudėjo dar vienas sprogimas. Jis pareikalavo dviejų gyvybių. Dar du žmonės žuvo driokstelėjus sprogimui Surabajos Pantekostos bažnyčioje, sakė F. B. Mangera.

Vienas žmogus mirė ligoninėje, nurodė jis.

Šie išpuoliai Indonezijoje, kur vyrauja musulmonai, įvyko praėjus kelioms dienoms po to, kai policija nutraukė maištą ir įkaitų dramą sulaikymo centre šalia Džakartos; per šį incidentą žuvo šeši pareigūnai ir trys kaliniai. Atsakomybę už jį prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“.

Indonezija vykdė susidorojimą su kovotojais nuo 2002 metų, kai per su grupuote „al Qaeda“ susijusių radikalų sprogdinimus Balyje žuvo 202 žmonės. Pastaraisiais metais šalis susiduria su nauja grėsme: IS iškilimas Viduriniuosiuose Rytuose pagyvino vietos kovotojų tinklus.

Sprogdintojai priklausė vienai šeimai

Atakas surengė sprogdintojai iš vienos šeimos, pranešė nacionalinės policijos vadas Tito Karnavianas (Titas Karnavianas).

Ta šeima – motina, tėvas, jųdviejų devynerių ir 12 metų dukros ir 16 bei 18 metų sūnūs – buvo susijusi su vietos ekstremistų tinklu „Jamaah Ansharut Daulah“ (JAD), siejamu su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS), sakė T. Karnavianas.

Indonezijos prezidentas Joko Widodo (Džokas Vidodas) pasmerkė šias atakas.

„Privalome susivienyti prieš terozizmą, – sakė jis žurnalistams. – Valstybė netoleruos tokio bailumo akto.“

Atsakomybę už išpuolius prisiėmė IS.

Prezidentė pareiškė užuojautą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą Indonezijos  vadovui J. Widodo dėl piliečių gyvybių pareikalavusių ir daugybę sužeistųjų palikusių sprogdinimų Surabajos miesto bažnyčiose.

Kaip teigiama užuojautoje, šie tragiški ir brutalūs įvykiai – didžiulis sukrėtimas Indonezijai ir visiems tikintiesiems, skelbia prezidentės spaudos tarnyba.

Šalies vadovė palinkėjo visokeriopos stiprybės aukų šeimoms ir artimiesiems, sveikatos sužeistiesiems bei vienybės ir vilties visiems Indonezijos žmonėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Anksčiau mūsų šventyklas krikščionys naikino, dabar jų - musulmonai... dėsningas atsakas.

tai

tai portretas
ar fanatiku musulmonu ar rabinu organizuotas zygis pries baznycia ir tai ko gero viskas del d, pinigu.......
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių