Indonezijos Lomboko salą vėl sukrėtė galingas žemės drebėjimas

  • Teksto dydis:

Indonezijos Lomboko salą sekmadienį sukrėtė galingas 6,3 balo žemės drebėjimas, pranešė JAV Geologijos tarnyba (USGS).

Požeminio smūgio židinys buvo nutolęs į vakarus-pietvakarius nuo Belantingo miesto Rytų Lomboke. Jo židinys glūdėjo apytiksliai 7 km gylyje, nurodė USGS.

Vis dėlto šis drebėjimas buvo silpnesnis už anksčiau šį mėnesį salą sukrėtusį požeminį smūgį, nusinešusį daugybę gyvybių. Kol kas nepranešama, kad per sekmadienio drebėjimą buvo sužeista ar žuvo žmonių.

„Dėl žemės drebėjimo žmonės ėmė panikuoti ir bėgti iš savo namų“, – televizijai „Metro TV“ sakė Nacionalinės nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros atstovas Sutopo Purwo Nugroho (Sutopas Purvas Nugrohas).

„Nėra jokių pranešimų apie žuvusiuosius ar (rimtą) žalą, tačiau žmonės yra traumuoti“, – pridūrė jis.

Taip pat buvo pranešta apie nuošliaužas nacionaliniame parke, kur liepos pabaigoje po žemės drebėjimo ant ugnikalnio įstrigo šimtai žmonių. Tuo to laiko parkas yra uždarytas.

Gyventojai pasakojo, kad drebėjimas buvo smarkiai juntamas Rytų Lomboke.

„Vežiau pagalbą evakuotiesiems, kai staiga (pamačiau), kad juda elektros stulpas. Supratau, kad tai – žemės drebėjimas, – naujienų agentūrai AFP sakė Rytų Lomboko gyventojas Agusas Salimas. – Žmonės ėmė klykti ir verkti. Visi jie išbėgo į gatvę.“

Drebėjimas taip pat buvo juntamas pagrindiniame Lomboko salos Mataramo mieste ir gretimame Balio kurorte.

„Visi bėgo iš savo namų. Jie renkasi atvirame lauke; jie tebėra sukrėsti“, – sakė Matarame gyvenantis vaikų teisių aktyvistas Endri Susanto (Endris Susantas).

„Žmones traumavo ankstesni drebėjimai, o pakartotiniai smūgiai, regis, niekada nesiliauja“, – pridūrė jis.

„Ugnies žiedas“

Vos prieš dvi savaites, rugpjūčio 5-ąją, Lomboko saloje 6,9 balo žemės drebėjimas nusinešė daugiau kaip 460 gyvybių. Salos apylinkėse nukentėjo tūkstančiai namų, maldos namų ir kitų pastatų.

Dar tūkstančiai žmonių buvo sužeisti.

Smarkiausiai tąkart nukentėjo šiaurinis salos regionas; ten per pastarąsias dvi savaites užfiksuota šimtai pakartotinių smūgių.

Liepos pabaigoje Lomboko saloje per 6,4 balo stiprumo žemės drebėjimą žuvo mažiausiai 17 žmonių.

Rugpjūčio 5-osios drebėjimas privertė daugiau kaip 350 tūkst. gyventojų palikti savo namus; daugybė jų nakvoja palapinėse netoli savo sugriuvusių namų arba evakuacijos centruose. Tuo tarpu improvizuotuose medicinos punktuose teikiama pagalba sužeistiesiems.

Dėl smarkiai nukentėjusių kelių, ypač – kalnuotame šiauriniame salos regione, pagalbos agentūroms sunku pasiekti nukentėjusiuosius.

Pranešama, kad žemės drebėjimas padarė mažiausiai 5 trln. rupijų (beveik 304 mln. eurų) nuostolių, įskaitant žalą, padarytą pastatams, infrastruktūrai ir produktyvumui.

Seismiškai aktyvi Indonezija patenka į vadinamąjį Ramiojo vandenyno ugnies žiedą, kur susiduria tektoninės plokštės ir dažnai įvyksta žemės drebėjimų bei ugnikalnių išsiveržimų.

2004 metų gruodį katastrofinis 9,1 balo žemės drebėjimas prie Sumatros salos krantų vakarų Indonezijoje sukėlė cunamį, smogusį keliolikos Indijos vandenyno šalių pakrantėms ir nusinešusį 230 tūkst. žmonių gyvybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių