Irako premjeras paskelbė karo su „Islamo valstybe“ pabaigą

  • Teksto dydis:

Irako premjeras Haideras al Abadi (Heideras Abadis) šeštadienį paskelbė karo su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) pabaigą ir pareiškė, kad šalies pajėgos dabar visiškai kontroliuoja sieną su Sirija.

„Mūsų pajėgos visiškai kontroliuoja Irako ir Sirijos sieną, todėl skelbiu karo prieš „Daesh“ (IS) pabaigą“, – per spaudos konferenciją Bagdade sakė H. al Abadi.

„Mūsų priešas norėjo nužudyti mūsų civilizaciją, bet mes laimėjome savo vienybės ir ryžto dėka“, – pareiškė jis.

2014 metais IS per žaibišką puolimą užėmė didžiules teritorijas į šiaurę ir vakarus nuo Bagdado.

Irako armijai ir policijai netvarkingai atsitraukiant, Irako aukščiausiasis šiitų dvasininkas didysis ajatola Ali al Sistani (Alis Sistanis) paskelbė visuotinę mobilizaciją; buvo suformuoti „Hashed al Shaabi“ (sukarintų Liaudies mobilizacijos pajėgų) daliniai.

Atsakomąjį puolimą pradėjo ir Irako pajėgos, kurioms palaikymą iš oro teikė JAV vadovaujamos koalicija. Po įnirtingų mūšių džihadistai buvo išstumti iš vieno miesto po kito.

„Skelbiu gerąją naujieną: Irako pajėgos išvadavo visą Irako ir Sirijos pasienį“, – sakė ministras pirmininkas per Irako žurnalistų sąjungos organizuotą konferenciją.

Artimas Irako sąjungininkas Iranas jau praėjusį mėnesį paskelbė pergalę prieš IS, tad džihadistai toliau kontroliavo vos kelis 2014 metais užimtos teritorijos gabalėlius.

Tačiau H. al Abadi tuomet pareiškė, kad neskelbs pergalės, kol džihadistai bus išvaryti iš prie sienos su Sirija esančios dykumos.

Džihadistų pralaimėjimas reiškia esminius pokyčius organizacijai, kuri 2014-aisiais valdė per 7 mln. žmonių teritorijoje, apėmusioje didelę dalį Sirijos ir beveik trečdalį Irako bei dydžiu prilygusioje Italijai.

IS patiria didžiulį spaudimą ir kitoje sienos pusėje Sirijoje.

Rusijos gynybos ministerija ketvirtadienį paskelbė, kad jos misija išvaryti IS iš Sirijos „yra įvykdyta“ ir kad šalis yra „visiškai išlaisvinta“ nuo džihadistų.

Pasienio regione provyriausybinės pajegos ir JAV remiamos kurdų vadovaujamos pajėgos vykdo operacijas, kurių tikslas – išstumti IS kovotojus iš kaimiškų vietovių į šiaurę nuo Eufrato slėnio.

Kovai su IS įkurto Irako jungtinio operacijų štabo viršininkas generolas Abdelis Amiras Yarallah (Abdelis Amiras Jarala) šeštadienį pranešė, kad Irako pajėgos ir „Hashed al Shaabi“ kontroliuoja Džaziros dykumos slėnį nuo Ninevijos provincijos šiaurėje iki pat Anbaro provincijos vakaruose.

Pasak jo, federalinės pajėgos „dabar kontroliuoja sieną su Sirija nuo Valido sienos kirtimo punkto iki Rabijos punkto“. Ši teritoija apima 435 kilometrus.

Vis dėlto eskpertai įspėja, kad IS, kaip sukilėlių grupuotė, ir toliau yra pajėgi vykdyti daug aukų galinčius pareikalauti sprodginimus.

Be to, džihadistai neprarado savo natūralių slėptuvių giliuose Haurano, ilgiausio Irako slėnio, besitęsiančio nuo sienos su Saudo Arabija iki pat Eufrato upės ir sienų su Sirija ir Jordanija, tarpekliuose.


Šiame straipsnyje: ĮrakasIslamo valstybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių