Irane kilus panikai per žemės drebėjimą sužeista beveik 100 žmonių, mirė nėščioji

  • Teksto dydis:

Šalia Irano sostinės trečiadienį vėlai vakare įvykus žemės drebėjimui ir kilus panikai, mirė nėščia moteris ir buvo sužeista dar beveik 100 žmonių, pranešė pareigūnai.

5,2 balo stiprumo žemės drebėjimas, įvykęs apie 23 val. 30 min. (22 val. Lietuvos laiku), sukėlė paniką sostinėje ir aplinkiniuose rajonuose.

Drebėjimo epicentras buvo maždaug už 40 km į vakarus nuo sostinės, pranešė Teherano universiteto Seismologijos centras .

Nėščia moteris mirė bėgdama iš namų netoli epicentro esančiame Malarde, sakė apygardos prefektas.

„Buvo sužeisti 97 žmonės“, – sakė Irano Raudonojo Pusmėnulio pagalbos ir gelbėjimo organizacijos vadovas Morteza Salimi (Morteza Salimis). Jis pridūrė, kad nukentėjusiųjų buvo Alborze, Teherane ir Savėje.

Drebėjimas didelės žalos nepadarė, bet dešimtys tūkstančių žmonių, baimindamiesi pakartotinių požeminių smūgių, naktį praleido lauke.

Daugelis nakvojo automobiliuose su veikiančiais varikliais, kad nebūtų šalta. Tai dar labiau pablogino padėtį dėl tiršto smogo, pastarąją savaitę gaubiančio sostinę.

Per šešias naktines valandas po drebėjimo benzino buvo nupirkta 10 mln. litrų. Šis skaičius daugiau kaip dvigubai viršija vidutinį per visą vieną dieną parduodamo benzino kiekį, pranešė nacionalinė degalų platinimo kompanija.

Smulkiausių ir pavojingiausių dalelių koncentracija ore pasiekė 170 mikrogramų kubiniame metre, o kai kuriuose rajonuose – 194 mikrogramų kubiniame metre, nurodė Teherano savivaldybė.

Tai maždaug septynis kartus viršija Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomenduojamą 25 mikrogramų kubiniame metre 24 valandų periodu maksimumą.

Irano teritorijoje yra keli dideli tektoniniai lūžiai, o silpnų seisminių smūgių šalyje užfiksuojama beveik kasdien.

Pastarosiomis savaitėmis šalyje įvyko keli žemės drebėjimai.

Gruodžio 13-ąją per 6,2 balo drebėjimą pietrytinėje Kermano provincijoje buvo sužeista mažiausiai 18 žmonių.

Lapkričio 12 dieną vakarinėje Kermanšaho provincijoje įvyko 7,3 balo drebėjimas, per kurį žuvo 620 žmonių.

Daugiausiai aukų pastaraisiais metais pareikalavo 6,6 balo žemės drebėjimas 2003 metais, kuris šalies pietryčiuose sulygino su žeme istorinį Bamo miestą. Tąsyk žuvo mažiausiai 31 tūkst. žmonių.

1990 metais per 7,4 balo drebėjimą Irano šiaurėje žuvo 40 tūkst. žmonių, dar 300 tūkst. buvo sužeisti. Pusė milijono gyventojų liko be namų – buvo sugriauta dešimtys miestelių ir beveik 2 tūkst. kaimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių