Išgelbėta komanda ir Tailando chunta?

  • Teksto dydis:

Atgavę jėgas Tailande iš užlieto urvo išgelbėti jaunieji futbolininkai ir jų treneris savaip atsidėkojo savo išgelbėtojams. Kad sukurtų jiems papildomos teigiamos karmos, berniukai laikinai įsišventino į vienuolius. Papildomos naudos jų istorija suteikė ir šalį valdančiai karinei chuntai.

Nauda įvaizdžiui

Karinės pajėgos valdžią Tailande užėmė 2014-aisiais, be kraujo praliejimo nušalinusios ankstesnę vadovybę. Nuo to laiko šalyje apribotos žmogaus teisės, draudžiami vieši susirinkimai, cenzūruojama žiniasklaida, o kritikai įkalinami. Nepaisant didžiulio karinio rezervo, kiekvienais metais šimtai tūkstančių tailandiečių dalyvauja loterijoje – beveik kas trečias būna pašauktas į karo tarnybą.

Dėl šių sprendimų iki rekordiškai žemo lygio nukritęs populiarumas valdantiesiems, su nerimu laukiantiems piliečiams pažadėtų 2019-ųjų pradžioje vyksiančių rinkimų, siuntė ypač blogus signalus. Po to, kai buvo išgelbėti devynias dienas užlietame urve nuo potvynio slėpęsi "Laukinių šernų" komandos berniukai ir jų treneris, reikalai ėmė krypti į gerąją pusę.

Anot "Bussiness Insider", išgelbėjus berniukus, kažkuria prasme gali būti išgelbėta ir Tailando karinės chuntos reputacija.

Atsigręžia į kariuomenę

Tailande veikiančios kompanijos "Siam Intelligence Unit" vadovė Kan Yuenyong pastebi: išvydę gelbėjimo operacijoje dalyvaujančią kariuomenę, žmonės ima ją vertinti kaip patikimą jėgą.

Karinių pajėgų gebėjimas, kai yra kritinės situacijos, veikti operatyviai yra pagrindinis jų pranašumas, palyginti su gerokai inertiškesniais ir lėtesniais politikais.

"Mums trūksta civilinės teisės specialistų, todėl, kai mūsų šalį ištinka krizė, mes gręžiamės į kariuomenę", – aiškina ji.

Karinė chunta parodė tarptautinei bendruomenei galinti išlaisvinti vaikus ir gebanti bendradarbiauti.

"Ginkluotosios pajėgos, ypač kariuomenė, atlieka svarbią viešąją funkciją ypač tokių kaip ši gamtos katastrofų metu. Todėl žmonės vertina karines pajėgas kaip pozityvų dalyką, kai ji atlieka tokias civilines funkcijas", – jai antrina Sidnėjaus universiteto lyginamosios politikos ekspertė Aim Sinpeng ir pastebi stiprėjančią tendenciją matyti Tailandą kaip "stipriai militarizuotą šalį" be civilinės valdžios.

Tiesa, pastaroji analitikė pastebėjo, kad premjeras Prayuth Chan-ocha laikėsi atokiai gelbėjimo operacijos, nebandė jos personalizuoti. "Tiesa sakant, dėl to galime jį gerbti", – sakė Aim Sinpeng.

Panašios nuomonės laikosi ir Elliot Brennan, Švedijoje veikiančiu Saugumo ir vystymosi instituto bendradarbis. "Tokio tipo gerų naujienų istorijos pakelia visus reitingus. Akivaizdžiai laimingesnės masės teikia pirmenybę status quo. Jos galbūt interpretuos geras naujienas chuntos kandidatų naudai, jei rinkimai vyks", – sakė E.Brennanas ir pabrėžė abejonę, kad chuntos jau ne kartą atidėti visuotiniai rinkimai gali vėl būti atidėti.

Jo teigimu, standartiškai tokio tipo situacijos pagerina visuomenės nuotaikas ir pakelia reitingus.

Tinkamas partneris

Šios aplinkybės kelia Tailando opozicijos nerimą. Demokratijos atkūrimo grupės lyderis Rangsimanas Rome nuogąstauja, kad visuomenė daug nesigilins į tai, kas iš tikrųjų išgelbėjo berniukus, ir laurus skirs chuntai.

Naresuano universiteto ekspertas Paulas Chambersas pastebi ir kitą besikeičiančios nuomonės vektorių: karinė chunta parodė tarptautinei bendruomenei galinti išlaisvinti vaikus ir gebanti bendradarbiauti.

Nors vaikams surasti ir išgelbėti prireikė Didžiosios Britanijos specialistų ir tarptautinės komandos, pozityvus bendradarbiavimo tarp chuntos ir Vakarų šalių įvaizdis naudingas dabartinei Tailando valdžiai.

"Daug šalių sutelkė savo pajėgas – JAV, Australija, Jungtinė Karalystė, Japonija, Kinija, Mianmaras, Laosas. Šie veiksmai neabejotinai bus "švelniosios galios" pergalė daugelio akyse", – sakė E.Brennanas.

Devynios maldos dienos

Vienuolika berniukų futbolo komandos narių (vienas sportininkas nedalyvavo – jis krikščionis) ir 25-erių jų treneris Ekapolas Chanthawongas trečiadienį buvo įšventinti į budistų vienuolius novicijus.

Ceremonija vyko Čiangrajaus provincijos Mesajaus rajone esančioje Vat Pra Tat Doi Tungo šventykloje. Išvakarėse nuskustais plaukais ir antakiais berniukai klausėsi budistų vienuolių giedojimo, gavo oranžinius vienuolių apdarus.

Šventykloje jaunieji futbolininkai praleis devynias dienas, per kurias turės laikytis budizmo priesakų ir pamokymų. Jų 25-erių treneris Ekkapolas Chantawongas vienuolyne liks metus. Būtent jis, vienuolyne augęs nuo ankstyvos vaikystė,s kai tapo našlaičiu, oloje įstrigusius berniukus išmokė medituoti. Šis gebėjimas, anot psichologų, padėjo vaikams išgyventi šaltyje, tamsoje, apsuptiems nešvaraus vandens, turint vos kelis pakelius traškučių ir saldainių, laižant nuo stalaktitų tekantį vandenį.

Dvylika jaunųjų futbolininkų ir jų treneris Tam Luango urve įstrigo birželio 23-iąją. Sudėtinga jų gelbėjimo operacija baigėsi liepos 10-ąją. Jos metu berniukų šeimos pažadėjo, kad atsidėkojant už vaikų išvadavimą ir siekiant pagerbti žuvusio naro Samarno Kunano atminimą, jie bus įšventinti į novicijus.

Pagal Tailande išpažįstamą budizmo atšaką – theravadą – vyrai bent kartą per gyvenimą laikinai būna įšventinami į vienuolius. Tam jie ryžtasi paauglystėje, o vėliau – norėdami susigrąžinti dvasinę ramybę ar netekę artimo žmogaus. Šiuo periodu jie pasižada laikytis tam tikrų apribojimų – sulig kiekvienu įšventinimu vis griežtesnių. Tokioms procedūroms valstybės tarnautojams, kariškiams suteikiamos specialios atostogos.

Novicijais tapę berniukai paprastai atlieka jiems pavedamas užduotis – eina į artimiausią gyvenvietę rinkti išmaldos. Tačiau sunkiausia jaunuoliams būna kad ir laikinai gyventi visiškoje askezėje – apribotas maisto kiekis ir mitybos režimas, draudžiama naudotis ryšio priemonėmis, kompiuteriais. Didesnę dalį dienos vaikams – kaip ir suaugusiesiems – reikia praleisti medituojant.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių