Išpuolis Anglijoje: per koncertą sprogimas užmušė 22 žmones, žuvo ir teroristas

  • Teksto dydis:

Anglijos šiauriniame Mančesterio mieste pirmadienio vakarą per JAV popmuzikos žvaigždės Arianos Grande (Arianos Grandės) koncertą įvykdyto sprogdinimo aukų padaugėjo iki 22, o tarp žuvusiųjų yra numanomas sprogdintojas.

Žuvo ir sprogdintojas

Per išpuolį dar mažiausiai 59 žmonės buvo sužeisti, nurodė pareigūnai. Tarp žuvusiųjų yra vaikų – aštuonerių metų mergaitė, antradienį pranešė vietos pareigūnai.

Anglijos šiaurės vakarinės Lankašyro grafystės taryba nurodė, kad žuvusioji yra Saffie Rose Roussos (Safi Rouz Rusos) iš Leilando.

Didžiojo Mančesterio policijos vyriausiasis konsteblis Ianas Hopkinsas (Ijanas Hopkinsas) sakė, kad tyrėjai laikosi prielaidos, jog šį teroro išpuolį įvykdė vienas asmuo, kuris žuvo detonavęs sprogstamąjį užtaisą.

„Galiu patvirtinti – užpuolikas žuvo arenoje. Manome, kad užpuolikas nešėsi savadarbį sprogstamąjį užtaisą ir detonavo jį, sukeldamas šį žiaurumą“, – pažymėjo I.  Hopkinsas.

Vis dėlto policija aiškinasi, ar numanomas sprogdintojas turėjo kokių nors bendrininkų.

I. Hopkinsas sakė, kad įtariamasis detonavo „savadarbį sprogstamąjį užtaisą“, kai žmonės pasibaigus koncertui pradėjo eiti iš arenos.

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) antradienį teigė, kad policija ir saugumo pareigūnai jau preliminariai nustatė numanomo mirtininko sprogdintojo tapatybę, bet kol kas jos neatskleis.

Policija nurodė, kad naktį įvykio vietoje dirbo apie 400 pareigūnų.

Kruvinas koncertas

Policija nurodė 21 val. 33 min. Grinvičo (antradienį 0 val. 33 min. Lietuvos) laiku gavusi pranešimą apie sprogimą 21 tūkst. vietų Mančesterio arenoje. Įvykio liudininkai sakė, kad „galingas, į bombos sprogimą panašus trenksmas“ pasigirdo arenos fojė baigiantis koncertui.

Iškart po įvykio policija patarė žmonėms vengti lankytis netoli Mančesterio arenos. Netoliese esanti Viktorijos traukinių stotis buvo evakuota, visi reisai atšaukti.

„Eismo sutrikimai tikėtini iki pat dienos pabaigos“, – sakoma Nacionalinių geležinkelių pranešime.

Praėjus kelioms valandoms po numanomos atakos policija parke netoli arenos sunaikino įtartiną daiktą valdomu sprogdinimu. Vis dėlto paaiškėjo, kad ten tebuvo palikti rūbai, nurodė pareigūnai.

Į nelaimės vietą buvo pasiųsta daugybė greitosios pagalbos automobilių ir sprogmenų ekspertų grupė. Miesto gyventojai priėmė į savo namus nakvoti koncerto klausytojus, įstrigusius mieste, kai buvo sustabdytas traukinių eismas.

Britanijos premjerė Th. May pasmerkė „piktinančią teroristinę ataką“.

„Visos mūsų mintys su aukomis ir paveiktų žmonių šeimomis“, – sakoma jos pranešime.

23 metų A.Grande nėra žinoma dėl kokių nors politinių pažiūrų, o į jos koncertus daugiausiai renkasi paaugliai ir vaikai.

„Palūžusi, – po šio išpuolio dainininkė parašė „Twitter“. – Reiškiu užuojautą iš pačių širdies gelmių. Neturiu žodžių.“

Panika arenoje

Lidso mieste gyvenantis Gary Walkeris (Garis Volkeris) sakė BBC radijo 5-ajam kanalui, kad per sprogimą skeveldra jam pataikė į koją, o jo žmona buvo sužeista į pilvą, kai jie laukė iš koncerto išeinančių savo dukrų.

„Išgirdome, kaip prasidėjo paskutinė daina, tada staiga blykstelėjo didžiulis žybsnis, pasigirdo trenksmas ir pasklido dūmai“, – sakė vyras.

Mančesterio arenos atstovai savo tinklapyje nurodė, kad sprogimas įvyko šalia pastato, kai žmonės ėjo iš arenos pasibaigus koncertui. Vis dėlto kai kurie liudininkai sakė, kad sprogimas nugriaudėjo arenos fojė, nuskambėjus paskutinei koncerto dainai.

Po incidento kilus sąmyšiui išsigandę tėvai ieškojo savo paauglių atžalų, dalyvavusių koncerte, o draugų grupelės bandė surasti vieni kitus.

Taksi automobiliai nemokamai vežiojo žmones namo, o miesto gyventojai ir viešbučiai priėmė į savo namus nakvoti koncerto klausytojus, įstrigusius mieste, kai buvo sustabdytas traukinių eismas.

Socialiniuose tinkluose buvo gausu pranešimų dėl žmonių, kuriuose prašoma suteikti informacijos apie žmones, iš kurių po to koncerto artimieji negavo jokių žinių.

Britanijos vidaus reikalų sekretorė Amber Rudd (Amber Rad) pavadino šį incidentą „barbariška ataka, per kurią sąmoningai taikytasi į pažeidžiamiausius mūsų visuomenėje – jaunus žmones ir vaikus popmuzikos koncerte“.

Jenny Brewster (Dženi Briuster) sakė, kad sprogimas nugriaudėjo tuo metu, kai ji su savo 11-mete dukra ėjo po koncerto namo.

„Kai apsisukau, bum, vienas trenksmas, – sakė ji kanalui „Sky News“. – Kažkoks vyras sušuko „bėkit!“ – taigi, ėmėme bėgti.“

Koncerte buvusi aktorė Isabel Hodgins (Izabel Hodžins) sakė televizijai „Sky News“: „Visus buvo apėmusi panika, ant laiptų kilo spūstis.“

„Kai mes ėjome lauk, koridorius buvo pilnas, atsidavė degėsiais, buvo gana daug dūmų“, – pridūrė ji.

„Tai tiesiog sukrečiama; jaučiamės smarkiai sukrėsti. Mums tiesiog pasisekė, kad saugiai ištrūkome“, – sakė aktorė.

Britanijoje jau anksčiau buvo paskelbtas antro aukščiausio lygio teroro išpuolių pavojus, rodantis, kad atakų tikimybė yra labai didelė.

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už ataką, bet dėl Mančesteryje nugriaudėjusio sprogimo internete džiūgavo džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS), kontroliuojančio Irako Mosulą ir Sirijos Rakos miestą, šalininkai.

Kaip pranešė džihadistų tinklalapius stebinti organizacija „SITE Intelligence Group“, vienas jų parašė: „Tegu jie paragauja to, ką patiria bombarduojami ir deginami silpni žmonės Mosule ir (Rakoje).“

Jei bus patvirtinta, kad šis incidentas buvo teroro ataka, tai bus daugiausiai gyvybių nusinešęs išpuolis Britanijoje nuo 2005-ųjų liepos, kai keturi mirtininkai sprogdintojai trijuose metropoliteno traukiniuose ir autobuse nužudė 52 žmones.

„Nugriaudėjo galingas, į bombos sprogimą panašus trenksmas, kuris visus smarkiai išgąsdino, ir mes visi bandėm pabėgti iš arenos, – sakė koncertą stebėjęs 22 metų Majidas Khanas (Madžidas Chanas). – Nugriaudėjo vienas sprogimas, ir visi, buvę toje arenos pusėje, iš kurios pasigirdo sprogimas, staiga ėmė bėgti mūsų link; jie bandė pabėgti.“

17-metis Oliveris Jonesas (Oliveris Džounsas) pridūrė: „Sprogimas nuaidėjo arenos fojė, ir žmonės ėmė bėgti.“

 

 

Vaizdo įrašuose iš įvykio vietos matoma, kaip koncerto žiūrovai klykia ir bando ištrūkti salės, kurioje buvo daugybė rožinių balionų.

Vyriausybė šaukia skubų pasitarimą

Britanijos premjerė sakė, kad vyriausybė stengiasi išsiaiškinti „visas incidento, kurį policija laiko piktinančia teroro ataka, detales“. Britanijoje jau anksčiau buvo paskelbtas antro aukščiausio lygio teroro išpuolių pavojus, rodantis, kad atakų tikimybė yra labai didelė.

Vėliau šiandien Th.May pirmininkaus skubiai šaukiamam vyriausybės ypatingojo komiteto (COBRA) posėdžiui. Ji ir kiti kandidatai laikinai sustabdė artėjančių rinkimų agitacijos kampanijas.

Koncertas Mančesteryje buvo trečias per A.Grande gastroles „The Dangerous Woman Tour“. Dainininkė per jį reklamuoja savo trečiąjį studijinį albumą „Dangerous Woman“.

A.Grande pirmąkart išgarsėjo 2010 metais, vaidindama televizijos vaikams „Nickelodeon“ komiškame seriale „Victorious“.

23 metų A.Grande vėliau vaidino keliuose serialuose, įskaitant „iKarli“ (iCarly) ir pradėjo solinę karjerą.

Jos turas prasidėjo vasarį Finikse. Po koncerto Mančesteryje turėjo įvykti dar keli atlikėjos pasirodymai Europos šalyse, įskaitant Belgiją, Lenkiją, Vokietiją, Šveicariją ir Prancūziją. Toliau A.Grande turas turėtų persikelti į Ameriką ir Aziją.

Mančesteris yra 260 km į šiaurės vakarus nutolęs nuo Londono. Miestą 1996 metais sukrėtė Airių respublikonų armijos (IRA) surengtas sprogdinimas, per kurį nukentėjo didelė dalis Mančesterio centro. Nors gyvybių šis incidentas nepareikalavo, buvo sužeista per 200 žmonių.


Šiame straipsnyje: anglijaterorizmas

NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
Ten babajų daug, reiktų dar daugiau, lai sprogdina idiotus tolerantus ;)

...

... portretas
Jau tie teroristai išgudrėjo, patys nebesižudo.

Urte

Urte portretas
Dieve,kokie mes asilai,kad galim taip rasyti,juk tai zmoniu kraujas,o zmogus ir bet koks gyvas padaras tai Dievo kurinys.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių