Japonijoje išsiveržus ugnikalniui ir nuslinkus lavinai žuvo karys

  • Teksto dydis:

Japonijoje antradienį šalia populiaraus slidinėjimo kurorto išsiveržus ugnikalniui ir nuslinkus sniego lavinai žuvo karys ir dar keliolika žmonių buvo sužeisti, o dešimtys liko įstrigę ant kalno, pranešė pareigūnai.

Japonijos televizijos reportaže buvo matyti, kaip per incidentą, įvykusį apie 10 val. vietos (3 val. Lietuvos) laiku kalno šlaitu slenka tirštų juodų dūmų debesis ir nuo apsnigtos kraterio keteros slidinėjimo trasos link rieda akmenys.

„Vienas iš šešių į laviną patekusių Savigynos pajėgų karių mirė“, – naujienų agentūrai AFP patvirtino Gynybos ministerijos atstovas spaudai.

Kiek anksčiau ministerija pranešė, kad šeši kariuomenės pėstininkai, dalyvavę treniruotėje ant Kusacu Širanės kalno į šiaurės vakarus nuo Tokijo, pateko į laviną, bet buvo išgelbėti. Tuo metu slidinėjimo treniruotėje dalyvavo iš viso 30 karių.

„Nuo kalno viršūnės pakilo juodų dūmų debesis, o po maždaug pusvalandžio mums buvo pasakyta eiti į vidų“, – visuomeniniam transliuotojui NHK sakė slidinėjimo kurorte buvęs vyras.

„Buvo evakuoti apie 100 žmonių“, – sakė jis.

Vietos administracijos pareigūnas informavo, kad iš viso 78 žmonės įstrigo lynų keltuvo stotelėje ant kalno viršūnės. Kai kurie jų sužeisti.

Keltuvas sustojo nutrūkus elektros tiekimui.

„Dabar svarstome, kaip juos evakuoti“, – sakė pareigūnas.

NHK nurodė, kad aštuoni iš tų 78 įstrigusių žmonių jau išgelbėti. Televizijos reportaže buvo matyti, kaip žmonės evakuojami kariniais sraigtasparniais.

Moteris, kuri buvo įstrigusi lynų keltuvo stotelėje ir vėliau saugiai evakuoja, televizijai pasakojo: „Išsiveržimas įvyko man prieš akis. Išvydau link manęs judančius baltų ir juodų dūmų kamuolius. Tada slidinėjimo trasa tapo visiškai juoda“.

Vienas snieglentininkas NHK pasakojo, kad jo keltuvas staiga sustojo ir tada jis pamatė, kad kiti keltuvai padengti pelenais, o jų stiklai – išdužę.

„Supratau, kad įvyko išsiveržimas. Po maždaug 40–50 minučių visi keltuvai pajudėjo kalno viršūnėje esančios stotelės link“, – sakė jis.

Kelios valandos iki ugnikalnio išsiveržimo šiame rajone smarkiai snigo, todėl smarkiai išaugo lavinų pavojus.

Ugnies žiedas

Japonijos meteorologijos agentūra paragino aplinkinių vietovių gyventojus nesiartinti prie Kusacu Širanės kalno, kai buvo nustatytas jo „nežymus vulkaninis aktyvumas“.

„Šiandien įvyko išsiveržimas“, – per spaudos konferenciją sakė agentūros pareigūnas Makoto Saito (Makotas Saitas).

Jis perspėjo, kad ugnikalnis gali išsviesti daugiau akmenų ir pelenų, be to, gali įvykti daugiau sniego griūčių.

Vietos priešgaisrinės apsaugos departamento atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad per nelaimę buvo sužeisti dešimt žmonių.

„Penki jų smarkiai nukentėjo. Pradėjome siųsti sužeistuosius į ligoninę“, – nurodė jis.

Tarp nukentėjusiųjų yra keturi išdužusio stiklo šukių sužeisti žmonės, buvę lynų keltuve Gunmos slidinėjimo kurorte.

Departamento atstovas taip pat nurodė, kad ankstesnis pranešimas apie vieną dingusį žmogų buvo netikslus.

Japonija yra viena seismiškai aktyviausių šalių; ji patenka į vadinamąjį Ramiojo vandenyno ugnies žiedą, kur susiduria tektoninės plokštės.

Meteorologijos agentūros duomenimis, šiuo metu šalyje yra 111 veikiančių ugnikalnių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių