JAV areštuotas vyras, norėjęs smogti Baltiesiems rūmams prieštankine raketa

  • Teksto dydis:

Džordžijoje teisėsaugos pareigūnai trečiadienį areštavo vyrą, planavusį smogti Baltiesiems rūmams prieštankine raketa, pranešė tarnybos.

21 metų Hasheras Jallalas Tahebas (Hašeras Džalalas Tahebas) buvo sulaikytas per slaptą teisėsaugos operaciją, kai iškeitė savo automobilį į ginklus ir sprogmenis.

Vyras buvo apkaltintas kėsinimusi ugnimi arba sprogmenimis apgadinti arba sunaikinti pastatą, priklausantį Jungtinių Valstijų vyriausybei, sakė federalinis prokuroras Byungas J. Pakas (Bjungas Dž. Pakas).

Kol kas neaišku, ar H. J. Tahebas turi advokatą, galintį pakomentuoti šiuos įtarimus.

Vietos teisėsaugos agentūra pernai kovą susisiekė su Federaliniu tyrimų biuru (FTB), gavusi informacijos, kad H. J. Tahebas radikalizavosi, pasikeitė vardą ir planuoja išvykti į užsienį, sakoma FTB agento teismui pateiktuose dokumentuose.

Nurodoma, kad H. J. Tahebas spalį sakė konfidencialiam FTB šaltiniui, kad planuoja išvykti į užsienį ir atlikti "hidžrą" (religinę kelionę) į teritoriją, kontroliuojamą džihadistų judėjimo "Islamo valstybė" (IS), sakoma agento liudijime. Kadangi vyras neturėjo paso, jis negalėjo išvykti į užsienį ir sakė FTB šaltiniui norįs įvykdyti išpuolį Jungtinėse Valstijose prieš Baltuosius rūmus ar Laisvės statulą Niujorke.

Praeitą mėnesį jis keliskart susitiko su FTB agentu, dirbusiu su priedanga, ir minėtu biuro šaltinius. Jie taip pat dažnai palaikydavo kontaktus per susirašinėjimo programėlę, naudojančią šifruoto ryšio sistemą, sakoma teismo dokumentuose.

Per vieną susitikimą H. J. Tahebas aiškino, jog jeigu jie "nuvyktų į kitą šalį, būtų vieni iš daugelio, bet jeigu pasiliktų Jungtinėse Valstijose, galėtų padaryti daugiau žalos". H. J.  Tahebas "aiškino, kad džihadas yra pareiga ir kad jis nori padaryti kiek įmanoma daugiau žalos, kad tikisi tapti "kankiniu" – tai yra, kad jis tikisi žūti per ataką".

Per kitą susitikimą jis slaptajam agentui parodė ranka nubraižytą Baltųjų rūmų Vakarų sparno pirmojo aukšto planą ir išsamų atakos planą, sakoma teisimui pateiktoje medžiagoje. Vyras prašė slaptojo agento gauti ginklų ir sprogmenų, reikalingų šiam išpuoliui įvykdyti. Jie aptarė galimybę parduoti arba iškeisti savo automobilius į atakai reikalingas priemones.

H. J. Tahebas sakė slaptajam agentui, kad jiems reikalinga "bazė", kur jie galėtų pasirengti ir įrašyti vaizdo įrašą, turintį motyvuoti kitus žmones.

"Jis pareiškė būsiantis (įrašo) kalbėtojas; ten bus parodyti engiami musulmonai, fone bus deginamos Amerikos ir Izraelio vėliavos", – sakoma slaptojo agento parodymuose.

Praeitą savaitę H. J. Tahebas sakė slaptajam agentui norįs artimiausiomis dienomis paimti ginklus ir iškart išvažiuoti į Vašingtoną bei įvykdyti išpuolį, nurodė tyrėjai.

H. J. Tahebas sakė, kad ketina prie Baltųjų rūmus privažiuoti šonine gatve, surengti diversiją policijos dėmesiui nukreipti. Tuomet jis norėjo prisiartinti prie Baltųjų rūmų, prieštankiniu ginklu išsprogdinti duris ir nužudyti arba sužaloti kuo daugiau žmonių bei padaryti kuo daugiau žalos.

Vyras slaptajam agentui sakė niekada nešaudęs iš ginklo, bet teigė galįs greitai to išmokti. Jis tvirtino žiūrėjęs vaizdo įrašų apie granatų naudojimą, nurodė pareigūnai.

H. J. Tahebas trečiadienį susitiko su FTB šaltiniu ir slaptuoju agentu vienoje automobilių stovėjimo aikštelėje Bjufordo miestelyje Džordžijoje. Ten jis ruošėsi iškeisti jų automobilius į pusiau automatinius šautuvus, tris sprogstamuosius įtaisus su sprogdikliais, sužadinamais per atstumą, taip pat prieštankinę raketą.

Su jais susitiko kitas FTB šaltinis, apžiūrėjęs automobilius, o antras slaptasis FTB agentas atvažiavo vilkiku, prikrautu deaktyvuotų ginklų. Slaptasis agentas ir H. J. Tahebas pasikalbėjo apie ginklus, kaip parengti ir detonuoti sprogstamuosius įtaisus, taip pat kaip naudoti prieštankinį ginklą, sakoma teismo dokumentuose.

H. J. Tahebas ir su juo bendravę slaptasis agentas bei FTB informatorius, įtariamojo laikyti jo ekstremistinės kuopelės nariais, atidavė savo transporto priemonių raktelius antrajam konfidencialiam šaltiniui, tuomet sukrovė neveikiančius sprogstamuosius įtaisus ir ginklus į išnuomotą automobilį. Kai jie įsėdo į automobilį ir uždarė duris, agentai H. J. Tahebą areštavo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

isvada;- spec.agentas suranda asila

isvada;-  spec.agentas  suranda  asila  portretas
islamista -kuriam parduoda prietankine raketa ,sprogmenis ir apmoko kaip su jais elgtis -nurodo objekta y kury reikia smogti, ,isciulpia is jo pinigus pasisavina masina , po to kada naujai iskeptas ,,, islamistas--teroristas ,,, sedasi yisnuomota automobily ir vyksta vygdyt diversijos--spec. agentas jy suima uzdeda antrankius ir tampa amerikos zvaigzde ..... visas sis Holivudo scenarijus surasytas straipsnyje...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių