JAV Floridos mokykloje šaudęs jaunuolis apkaltintas 17 tyčinių žmogžudysčių

  • Teksto dydis:

Vienoje Floridos mokyklų trečiadienį į moksleivius ir suaugusius šaudęs ginkluotas jaunuolis ketvirtadienį apkaltintas 17 tyčinės žmogžudystės atvejų, nurodoma teismo dokumentuose.

19-metis Nikolas Cruzas (Nikolas Krusas) nušovė 15 žmonių Marjory Stoneman Douglas (Mardžori Stounman Daglas) mokykloje Parklando mieste, Floridoje. Dar du mirė nuo sužeidimų vėliau ligoninėje, pranešė šerifo tarnyba.

Brauardo apygardos šerifas Scottas Israelis (Skotas Izraelis) sakė, kad N. Cruzas anksčiau lankė šią mokyklą, bet buvo pašalintas iš jos dėl „drausmės priežasčių“; pastaruoju metu jis mokėsi kitoje šios apygardos valstybinėje mokykloje.

Kiti moksleiviai sakė, kad N. Cruzas buvo „neramaus būdo“.

Priklausė baltųjų nacionalistų judėjimui

Vieno JAV baltųjų nacionalistų judėjimo lyderis ketvirtadienį pareiškė, kad N. Cruzas priklausė jo grupuotei ir dalyvavo sukarintose pratybose Talahasyje.

Jordanas Jerebas (Džordanas Džerebas) naujienų agentūrai AP sakė, kad jo vadovaujama grupuotė nori, jog Florida taptų baltaodžių valstija. Jis pasakojo, kad jo judėjimas rengia „spontaniškas atsitiktines demonstracijas“ ir stengiasi nedalyvauti šiuolaikiniame gyvenime.

J. Jerebas teigė, kad nepažinojo N. Cruzo asmeniškai; tas vaikinas esą „veikė savo nuožiūra ir tik jis vienas yra atsakingas už tai, ką padarė“.

Be to, jis užsiminė, kad N. Cruzas turėjo „problemų su mergina“, taigi jo sprendimas surengti šaudynes šv. Valentino dieną neva nebuvo atsitiktinis.

Vienoje Floridos vidurinėje buvęs jos moksleivis N. Cruzas, ginkluotas pusiau automatiniu šautuvu AR-15, trečiadienį nužudė mažiausiai 17 žmonių, dar dešimtis sužeidė.

Po šaudynių įtariamasis buvo sulaikytas policijos kaimyniniame Koral Springso miestelyje ir išvežtas į ligoninę dėl lengvų sužeidimų, nurodė šerifas. Suimamas jis nesipriešino.

Pareigūnai nurodė, kad įtariamasis kurį laiką gydėsi psichiatrijos klinikoje, tačiau daugiau kaip metus ten nebesilankė.

D. Trumpas: tauta susivienijo

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį pareiškė, kad po šio šaudymo visa šalis „susivienijo kaip viena amerikiečių šeima“ .

Kreipdamasis į tautą iš Baltųjų rūmų D. Trumpas sakė norįs pasakyti tiesiogiai Amerikos vaikams: „Jūs niekad nesate vieni, ir jūs niekad nebūsite vieni“. Joks vaikas neturi eiti į mokyklą bijodamas dėl savo gyvybės,pridūrė prezidentas.

D. Trumpas ragino amerikiečius „meile atsakyti į neapykantą, gerumu atsakyti į žiaurumą“.

Anksčiau ketvirtadienį tviteryje jis pažymėjo, kad įtariamasis regis yra „psichiškai sutrikęs“, bet neužsiminė apie ginklus.

„Teisėsaugos pareigūnams, pirmiesiems reagavusiems žmonėms, mokytojams, narsiai veikusiems pavojaus akivaizdoje, mes dėkojame jums už drąsą“, – sakė prezidentas.

D. Trumpas sakė vyksiąs į Floridą susitikti su aukų artimaisiais, pažiūrėti kaip geriau apsaugoti mokyklas ir „nagrinėti sunkią dvasinės sveikatos problemą“.

D. Trumpas gerokai vėlavo su savo kalba per televiziją tautai. Jis ilgai viešai neišsakė savo nuomonės dėl trečiadienio tragedijos Floridos valstijos mokykloje, kur buvęs moksleivis nušovė 17 žmonių.

Kiek anksčiau D. Trumpas įsakė iki pusės stiebo nuleisti vėliavas prie JAV ambasadų, vyriausybinių pastatų ir karinių įstaigų. „Mūsų šalis gedi su tais, kurie neteko savo mylimųjų per šaudymą Marjory Stoneman Douglas (Mardžori Stounman Daglas) mokykloje, Parklande, Floridoje“, – pareiškė jis.

Tačiau daugelį stebino tai, kad D. Trumpas dar ilgai niekaip daugiau nesureagavo į šį įvykį. Panašiose situacijose atsidūrę jo pirmtakai kreipdavosi į tautą, siekdami ją paguosti ar suvienyti. Vienas įsimintiniausių Baracko Obamos (Barako Obamos) prezidentavimo įvykių buvo jo ašaringas pasisakymas po 2012 metais įvykusių skerdynių Sandi Huko mokykloje, per kurias buvo nušauta 20 pradinės mokyklos mokinių.

D. Trumpas, kaip visada per taisyklių nevaržomą savo prezidentavimą, nusprendė elgtis kitaip.

Beveik tuo pačiu metu, kai JAV pareigūnai patvirtino, kad trečiadienio vakarą Floridos mokykloje buvo nušauta 17 žmonių, Baltieji rūmai pranešė, kad tą vakarą D. Trumpas daugiau viešai nekalbės. Tai išgirdęs didžiulis būrys prezidento pasisakymo laukusių žurnalistų netikėtai pasuko prie durų ir išėjo švęsti Valentino dienos, kurią tikėjosi praleisti darbe.

Pora žinučių tviteryje

Vienintelis D. Trumpo komentaras trečiadienį buvo pora žinučių socialiniame tinkle „Twitter“, kuriose jis pareiškė kalbėjęs su Floridos gubernatoriumi Ricku Scottu (Riku Skotu) ir „bendradarbiaujantis su teisėsauga dėl siaubingo šaudymo Floridos mokykloje“.

D. Trumpas rašė skiriantis „savo maldas ir užuojautą siaubingo šaudymo Floridoje aukų šeimoms“. „Amerikos mokykloje joks vaikas, mokytojas ar kas nors kitas neturėtų niekad jaustis nesaugus“, – pridūrė jis.

Pirmoji JAV ponia Melania Trump (Melanija Tramp) taip pat paskelbė vieną žinutę tame tinkle; tą patį padarė ir viceprezidentas Mike'as Pence'as (Maikas Pensas).

Tačiau žurnalistams jau ruošiant klausimus dėl D. Trumpo pozicijos ginklų kontrolės srityje, jo įtariamo romano su porno žvaigžde ir kaltinimų smurtu vienam pagrindinių prezidento patarėjų, Baltieji rūmai trečiadienį visai atšaukė atidėtą prezidento spaudos konferenciją.

„Įvykus šiai tragedijai nuolatinės numatytos spaudos konferencijos, apie kurią buvo skelbta anksčiau, nebus“, – paskelbė Sarah Sanders (Sara Sanders) praėjus trims valandoms nuo planuotos spaudos konferencijos pradžios.

Ketvirtadieniui spaudos konferencija taip pat nebuvo suplanuota.

Tuo tarpu Baltuosiuose rūmuose visada derinama, ką pasakyti po tokių masinių šaudynių ir kaip tai padaryti.

„Tai kažkaip jau tampa rutina“, – sakė B. Obama 2015 metais. Artėjant prezidentavimo pabaigai jis sakė jaučiąsis išsikvėpęs, nebežinantis ką pasakyti ir kaip tai galėtų ką nors pakeisti. „Pranešinėjimas yra rutina. Mano atsakymas ant šios pakylos taip pat tampa rutina“, – sakė jis.

Tinkamus žodžius sunku parinkti ir dėl Amerikos visuomenės susiskaldymo ginklų kontrolės klausimu.

Ketvirtadienio rytą D.Trumpas vėl pasirodė tviteryje. "Esama daug ženklų, kad Floridos šaulys buvo dvasiškai sutrikęs, neišmestas iš mokyklos dėl blogo ir padriko elgesio", - parašė jis.

"Kaimynai ir klasės draugai žinojo, kad jis yra didelė problema. Tokiais atvejais privaloma informuoti atitinkamas įstaigas, vėl ir vėl!" - pažymėjo D. Trumpas.

Įtariamasis turėjo pusiau automatinį šaunamąjį ginklą "Colt AR-15", esą įsigytą legaliai.

Ginklų kontrolės oponentai linkę pasukti debatus taip, kad pagrindinis dėmesys būtų skirtas ginklus naudojančių asmenų elgesiui ir motyvams.

Psichinė sveikata ir saugios mokyklos yra prioritetai

JAV prezidentas po šalį sukrėtusių šaudynių pareiškė, kad jo administracija spręs „sudėtingą psichinės sveikatos problemą“.

Per savo kalbą Baltuosiuose rūmuose JAV prezidentas ketvirtadienį neužsiminė apie ginklų kontrolę. Jis paragino amerikiečius „sukurti mūsų šalyje tokią kultūrą, kuri apimtų gyvenimo orumą, sukuriantį gilius ir reikšmingus ryšius tarp žmonių“.

D. Trumpo teigimu, jo administracija dirba su valstybės ir vietos lyderiais, „kad padėtų apsaugoti mūsų mokyklas“ ir susikoncentruotų į psichinės sveikatos problemą.

JAV prezidentas pareiškė, kad saugesnės mokyklos bus pagrindinis klausimas, kurį jis svarstys per susitikimus su gubernatoriais ir generaliniais prokurorais.

Ši N. Cruzo ataka buvo vienas iš jau beveik dviejų dešimčių šaudymo incidentų, įvykusių JAV mokyklose nuo šių metų pradžios. Ji vėl atkreipė dėmesį į Ameriką jau seniai krečiančią ginkluoto smurto bangą, iš dalies nulemtą didelio šaunamųjų ginklų prieinamumo. Šalyje per incidentus, susijusius su šaunamaisiais ginklais, kasmet žūva vidutiniškai 33 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O portretas
snoras ir anonimas - tai vienas šizofrenikas ar du?

tokius

tokius portretas
kauboiskus klonus geriau /uzmigdyti nes laikyti kaip exponata kaip breivyka nera prasmes o gal norima paimti gena kad sukurti panasu kareivi nieko nebijanti juk tai iseitu pigiau negu roboto sukurimas......

...

... portretas
GĖDA amerikontams, niekaip Breiviko perspjaut negali.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių