JAV, Prancūzija ir Britanija sudavė smūgį Sirijai (Rusija pasmerkė)

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir Prancūzija šeštadienį surengė virtinę baudžiamųjų smūgių Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimui, atsakydamas į numanomas chemines atakas, kurias Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pavadino „monstro nusikaltimais“.

Sirijos sostinėje Damaske girdėjosi sprogimai, o D. Trumpas apie šiuos karinius veiksmus paskelbė iš Baltųjų rūmų, nors Rusija pagrasino į juos atsakyti. Tikėtina, kad šie įvykiai žymi naują etapą brutaliame, jau septynerius metus besitęsiančiame pilietiniame kare.

Vienas Damaske esantis naujienų agentūros AFP korespondentas sakė, kad keli sprogimai pasigirdo apie 4 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, o virš miesto girdėjosi lėktuvų gausmas. Sostinės šiaurėje ir rytuose matėsi kylantys dūmai.

„Ką tik įsakiau Jungtinių Valstijų ginkluotosioms pajėgoms surengti precizinių smūgių taikiniams, susijusiais su Sirijos diktatoriaus Basharo al Assado cheminės ginkluotės pajėgumams“, – D. Trumpas sakė per televiziją iš Baltųjų rūmų geriausiu eterio laiku.

 

 

„Šiuo metu vyksta bendra operacija su Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės ginkluotosiomis pajėgomis. Dėkoju joms abiem“, – pridūrė prezidentas.

„Šios žudynės išties reikšmingai eskalavo šio siaubingo režimo cheminių ginklų naudojimo modelį“, – D. Trumpas sakė apie numanomą nuodingų dujų ataką prieš sukilėlių kontroliuotą Damasko rytinį priemiestį Dumą.

„Dėl šių pasišlykštėtinų atakų blogio motinos ir tėvai, kūdikiai ir vaikai blaškėsi skausmuose ir gaudydami orą, – pridūrė jis. – Tai nėra žmogaus veiksmai. Tai yra monstro nusikaltimai.“

„Šį vakarą mūsų veiksmų tikslas – tvirtai atgrasyti nuo cheminių ginklų gamybos, platinimo ir naudojimo, – aiškino D. Trumpas. – Sukurti šį atgrasymą – gyvybiškai svarbus Jungtinių Valstijų nacionalinis interesas. Jungtinis amerikiečių, britų ir prancūzų atsakas į šiuos žiaurumus apjungs visus mūsų nacionalinės galios instrumentus – karinius, ekonominius ir diplomatinius.“

„Esame pasiruošę tęsti šį atsaką, kol Sirijos režimas liausis naudojęs uždraustas chemines medžiagas“, – pridūrė JAV lyderis.

D. Trumpo pyktį palaikė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas).

„Negalime toleruoti, kad cheminių ginklų naudojimas taptų norma“, – sakoma jo pareiškime.

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) kalbėjo atsargiau, bet taip pat palaikė šios minikoalicijos pastangas.

„Negalime leisti, kad naudoti cheminius ginklus taptų normalu – Sirijoje, JK gatvėse ar bet kur kitus pasaulyje“, – sakė ministrė pirmininkė, turėdama omenyje praeitą mėnesį Anglijoje įvykdytą išpuolį, kai vienas buvęs rusų dvigubas agentas ir jo duktė buvo apnuodyti, anot britų ekspertų, kovine chemine medžiaga.

Taikiniai

Šie smūgiai buvo nutaikyti į „cheminių ginklų infrastruktūrą“, o JAV pareiškė, kad tai yra perspėjimas B. al Assadui ateityje nebenaudoti tokių ginklų, nors ankstesni panašūs įspėjimai likdavo neišgirsti.

Buvo smogta vienam mokslinių tyrimų kompleksui Damasko apylinkėse, cheminių ginklų sandėliui vakariniame Chomso mieste ir trečiam taikiniui, kuriama buvo vadavietė ir cheminės ginkluotės įrangos sandėlys, nurodė JAV kariškiai.

Britų lėktuvai smogė „buvusiai raketų bazei... kur režimas, kaip vertinama, laikė cheminių ginklų pirmtakus“, pranešė šios šalies Gynybos ministerija. Be to, Prancūzija informavo, kad smūgiai buvo nutaikyti į „Sirijos režimo slaptą cheminį arsenalą“.

Padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) paskelbė, kad virtinė smūgių buvo suduota „mokslinių tyrimų centrams“ ir „kelioms karinėms bazėms“.

Rusijos kariškiai pareiškė, kad nė viena iš raketų nepateko į Maskvos dislokuotų oro erdvės gynybos pajėgų dengiamas sritis aplink Tartuso ir Hmeimimo karines bazes.

Pajėgos

Šiuose smūgiuose dalyvavo JAV, Britanijos ir Prancūzijos pajėgos. JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas (Džeimsas Matisas) sakė, kad per juos buvo panaudota dukart daugiau šaudmenų negu per pernai amerikiečių surengtus smūgius vienai Sirijos karinių oro pajėgų bazei, sietai su viena ankstesne chemine ataka. Tąsyk buvo paleistos 59 sparnuotosios raketos „Tomahawk“.

Didžiosios Britanijos gynybos ministerija nurodė, kad keturi lėktuvai „Tornado“ paleido raketų „Storm Shadow“, o Prancūzijos gynybos ministerija paskelbė vaizdo įrašą, kuriama matyti naikintuvai „Rafale“, kylantys į šią misiją.

Kaip pranešama, JAV panaudojo bombonešius B-1, bet amerikiečių kariškiai atsisakė pateikti konkrečių duomenų.

Paleista 110 raketų, sako Damaskas

JAV, Didžioji Britanija ir Prancūzija, šeštadienį paryčiais surengusios baudžiamųjų smūgių prieš numanomus Sirijos cheminio arsenalo objektus, paleido iš viso 110 raketų į taikinius Damaske ir kitose šalies vietose, nurodė Sirijos kariškiai.

Brigados generolas Ali Mayhoubas (Ali Maihubas) per Sirijos valstybinę televiziją pareiškė, kad „mūsų oro erdvės gynybos priemonės daugumą jų sėkmingai numušė“.

Jis pridūrė, kad raketos smogė Mokslinių tyrimų centrui, įsikūrusiam Barzės rajone netoli Damasko, ir apgriovė vieną pastatą.

Chomso provincijoje vienos numuštos raketos nuolaužos sužeidė tris žmones, nurodė kariškis.

A. Mayhoubas sakė, kad šios atakos „neatgrasys“ Sirijos kariuomenės nuo pastangų eliminuoti „ginkluotus teroristus“ šalies teritorijoje.

Sirijos užsienio reikalų ministerija anksčiau paskelbė, kad ši ataka buvo įvykdyta tuo pačiu metu, kai atvyko tarptautinės cheminių ginklų priežiūros organizacijos misijos, siekiantys patikrinti Dumos miestą netoli Damasko, kur prieš savaitę buvo įvykdyta numanoma cheminė ataka.

Pasak Damasko, Vakarų galybės šiais smūgiais „stengiasi sutrukdyti misijos darbą“.

Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW) anksčiau pranešė, kad jos ekspertai šeštadienį planuoja apsilankyti Dumoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Faktai - įkyrus dalykas, tai JAV vis kišas (ir karinėmis priemonėmis) į kitų šalių vidaus reikalus, vis jų valstybingumą pamina.

zydu broliai

zydu broliai portretas
JAU JUMS VATNIKAI geriau tyleti ka jusu rusija yra pridare kieks tiek nepasizymejo visas pasaulis nuo jusu kencia nors dabar kinieciai jums siknas tarkuoja liksit be misku be vandens suprasitka reiskia kai svetimi seimininkauja tavo zemeje grizsta viskas atgalion

net keista

net keista portretas
kad Kauno Dienoje tiek daug vatnikų, gi Kaunas juk už Naisių baroną balsavo. Gal čia vatnikų perėjimo inkubatorius atsirado.
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių