JAV: Sudano kariaujančios pusės pasirašė įsipareigojimą laikytis humanitarinių taisyklių

  • Teksto dydis:

Kariaujančios Sudano šalys vėlų ketvirtadienį pasirašė įsipareigojimą dėl humanitarinės pagalbos teikimo tvarkos, tebevykstant deryboms dėl ugnies nutraukimo, pranešė JAV pareigūnai.

Kariuomenės ir sukarintų pajėgų, kurios kovoja jau beveik mėnesį, atstovai Saudo Arabijos mieste Džidoje pasirašė susitarimą dėl įsipareigojimo apsaugoti Sudano civilius gyventojus, sakė derybose dalyvavusi JAV pareigūnė.

Susitarimu abi šalys bendrai įsipareigojo įsileisti humanitarinę pagalbą, leisti atkurti elektros energijos, vandens tiekimą ir kitas būtiniausias paslaugas, atitraukti saugumo pajėgas iš ligoninių ir pasirūpinti, kad žuvusieji būtų pagarbiai palaidoti.

Vis dar vyksta derybos dėl naujų laikinų paliaubų, kad būtų įsileista pagalba, ir pateiktas pasiūlymas sustabdyti kovas 10 dienų, sakė JAV pareigūnė, sutikusi kalbėti su anonimiškumo sąlyga.

Tai nėra paliaubos.

„Tai nėra paliaubos. Tai yra jų įsipareigojimų pagal tarptautinę humanitarinę teisę patvirtinimas, ypač dėl elgesio su civiliais gyventojais ir būtinybės sudaryti sąlygas veikti humanitarinės pagalbos teikėjams“, – sakė pareigūnė.

„Atsargiai tikimės, kad jų noras pasirašyti šį dokumentą suteiks tam tikro postūmio, kuris privers juos sudaryti sąlygas“ atgabenti humanitarinę pagalbą, sakė ji.

Tačiau ji teigė, kad abi šalys diskusijose išlieka „gana toli viena nuo kitos“.

Ji išreiškė viltį, kad humanitarinis įsipareigojimas taip pat nuramins pagalbos teikėjus.

Jungtinių Tautų Pasaulinė maisto programa teigė, kad Chartume buvo pagrobta maisto už milijonus dolerių.

Kariaujančių generolų – Abdel Fattaho al Burhano (Abdel Fataho Burhano) ir sukarintoms greitojo palaikymo pajėgoms (RSF) vadovaujančio Mohamedo Hamdano Daglo – atstovai nuo šeštadienio dalyvauja susitikime Saudo Arabijoje, kurį JAV ir Saudo Arabijos tarpininkai pavadino parengiamosiomis derybomis.

Jungtinių Tautų humanitarinės pagalbos vadovas Martinas Griffithsas (Martinas Grifitsas) Džidoje pateikė pasiūlymų, pagal kuriuos abi šalys užtikrintų saugų humanitarinės pagalbos teikimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių