Šaudynių Teksaso mokykloje aukų padaugėjo iki 10

  • Teksto dydis:

Dešimt žmonių žuvo, o dar 10 buvo sužeisti penktadienį moksleiviui pradėjus šaudyti vienoje Teksaso mokykloje, pranešė valstijos gubernatorius.

„Su labai sunkia širdimi šiuo metu galiu patvirtinti, kad prarasta 10 gyvybių, dar 10 (žmonių) buvo sužeisti“, – po išpuolio Santa Fė mieste per spaudos konferenciją sakė gubernatorius Gregas Abbottas.

Hariso apygardos šerifas Edas Gonzalezas (Edas Gonsalesas) sakė, kad šaudynes surengė vienas Santa Fė vidurinės mokyklos moksleivis. Santa Fė yra maždaug už 50 km į pietryčius nuo Hjustono.

Vienas teisėsaugos pareigūnas sakė, kad po šaudynių buvo sulaikytas 17-metis įtariamasis Dimitrios Pagourtzis (Dimitrijus Pagurcis).

Pasak gubernatoriaus G. Abboto, įtariamasis turėjo lygiavamzdį šautuvą ir .38 kalibro revolverį. Abu ginklai priklausė įtariamojo tėvui.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) penktadienį pareiškė, kad jam „liūdna ir plyšta širdis“ dėl šių šaudynių.

Pavadinęs šį incidentą „visiškai siaubingu“, D. Trumpas sakė, kad „tai mūsų šalyje tęsiasi jau per ilgai“.

„Esame su jumis šią tragišką valandą“, – sakė jis.

Šaudymas Santa Fė vidurinėje mokykloje buvo dar vienas iš daugybės panašių incidentų JAV mokymosi įstaigose, kur ginkluotas smurtas tapo kasdienio gyvenimo dalimi.

Anksčiau šiemet vienoje Floridos vidurinėje mokykloje buvo nušauti 14 mokinių ir trys pedagogai. Po šių žudynių išgyvenusieji pradėjo kampaniją prieš tokį smurtą.

JAV prezidentas, anksčiau teikęs pirmenybę mokytojų apginklavimui, o ne ginklų kontrolės priemonėms, pareiškė, kad jo administracija „pasiryžusi daryti viską, kas mūsų galioje, kad apsaugotume mūsų mokinius, apgintume mūsų mokyklas ir neleistume ginklams patekti į rankas tiems žmonėms, kurie kelia grėsmę sau ir kitiems“.

Daugybė šūvių

Šaudymas prasidėjo apie 8 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku, prasidėjus pamokoms.

Anot vienos liudininkės, iš mokyklos įstaigos bėgo panikos apimti mokiniai.

„Kažkas (ginkluotas) šautuvu įėjo į vidų ir pradėjo šaudyti, o viena mergaitė buvo pašauta į koją“, – incidentą vietos televizijai KTRK komentavo Nikki (Niki) prisistačiusi liudininkė.

Vieno vaiko tėvas Richardas Allenas (Ričardas Alenas) sakė televizijai, kad atvyko į mokyklą vos prasidėjus šaudymui ir pranešė, kad kelios aukos buvo išvežtos greitosios pagalbos automobiliais.

„Mano sūnus sakė, jog kažkas įėjo į dailės kabinetą ir pradėjo šaudyti į daugybę vaikų“, – nurodė R. Allenas.

Televizijos reportažuose matyti iš mokyklos viena grupe išvedami vaikai.

Kai kurie moksleiviai buvo evakuoti į šalia esantį autoservisą. Iš ten juos paėmė tėvai, pranešė televizija KHOU.

Apylinkėje buvo uždaryta prieiga prie mokyklų teritorijų, tačiau kol kas neaišku, kiek tiksliai nukentėjo vaikų.

Mokinė Paige Curry (Peidž Kari) sakė vietos žiniasklaidai, kad išgirdo šūvius, o iškart po jų – priešgaisrinę signalizaciją. Tada mokytojai palydėjo vaikus į netoliese esančią degalinę.

„Mačiau vieną mergaitę – manau, kad jai buvo šauta į kelio girnelę. Ten buvo uždėtas tvarstis. Ji šlubavo, o vėliau atvyko gaisrininkai ir ją pasiėmė“, – televizijai CBS sakė kitas mokinys, prisistatęs Tyleriu (Taileriu).

Į mokyklos teritoriją atvyko gausios policijos pajėgos kartu su Alkoholio, tabako, šaunamųjų ginklų ir sprogmenų departamento (ATF) agentais.

Vienas 16-metis sakė, kad laikė D. Pagourtzis savo draugu, taip pat papasakojo, kad tas vaikinas domėjosi ginklais ir karą vaizduojančiais kompiuteriniais žaidimais, bet niekada nekalbėdavo apie žmonių žudymą.

Santa Fė mokyklos moksleivis Tristenas Pattersonas (Tristenas Patersonas) teigė, kad nebuvo jokių ženklų, kad D. Pagourtzis būtų tapęs patyčių taikinių, bet jis apie save retai kalbėdavo.

Moksleivis pridūrė, kad D. Pagourtzis kartais į klasę įžengdavo „atrodydamas kaip šiek tiek prislėgtas arba nuliūdęs. Šiek tiek vangokas... Vis dėlto jis niekada nepasakodavo kodėl.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

toks

toks portretas
jankiu vaiku /aukleimas/ tapti kaubojais o po to generolais /pasiutusiais suniukais/.......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių