Jeruzalės šventykloje susirėmė Izraelio policininkai ir palestiniečiai

  • Teksto dydis:

Susirėmimai tarp Izraelio policininkų ir palestiniečių šventoje Jeruzalės vietoje kilo vos tik tūkstančiai maldininkų plūstelėjo į šventovę, nutarę nutraukti boikotą dėl Izraelio panaudotų naujų saugumo priemonių.

Pasak Palestinos Raudonojo Pusmėnulio, šventykloje buvo sužeisti 46 žmonės;susirėmimo viduje priežastys nežinomos. Tuo tarpu išorėje priešprieša kilo, kai policininkai prasibrovė į minios vidurį. Palestiniečiai mėtė į juos plastiko butelius, o Izraelio pajėgos sprogdino kurtinamąsias granatas.

Palestiniečiai nutraukė boikotą ir pirmą kartą per dvi savaites ėjo į šventyklą Jeruzalėje ketvirtadienį, kai Izraelis panaikino prieštaringai vertinamas saugumo priemones, tikintis taip užbaigti krizę sukėlusius mirtinus neramumus.

Pasak AFP reporterio, tūkstančiai maldininkų plūdo į Šventyklos kalno, musulmonų Kilniąja Šventove (al Haram al Sharif) vadinamą kompleksą, kuriam priklauso Al Aksos mečetė bei Uolos Kupolo šventovė.

Kai kurie įeidami verkė kiti šaukė „Allahu Akbar“ (Dievas visų didžiausias).

Paskutinės minutės konfrontacija kėlė grėsmę planuotai boikoto pabaigai, nes Izraelio policija vienus vartus į šventyklą laikė uždarytus.

Prie tų pačių vartų, du Izraelio policininkai buvo nužudyti liepos 14 dieną, dėl ko buvo pradėtos taikyti naujos saugumo priemonės.

Policija vėliau atidarė vartus, ir palestiniečiai iš pradžių laikėsi savo pažado.

Konfliktas tarp Izraelio ir musulmonų maldininkų šventykloje buvo pasiekęs aklavietę, nors metalo detektoriai antradienį buvo nuimti.

Naujai įrengtos užtvaros ir pastoliai, ten kur prieš tai buvo įmontuotos stebėjimo kameros, taip pat buvo nuimti ankstyvą ketvirtadienį, po ko policija paskelbė, kad visos naujos saugumo priemonės pašalintos.

Anksčiau, Izraeliui įdiegus naujas saugumo priemones, musulmonai atsisakė įeiti į kompleksą ir meldėsi gatvėse už jo.

Palestiniečių nuomone, saugumo priemonių taikymas yra įrodymas, kad Izraelis stengiasi toliau įtvirtinti savo kontrolę.

Kai saugumo priemonės buvo nuimtos, musulmonų institucijos paskatino maldininkus grįžti.

Izraelio tarnybos sako, kad metalo detektoriai buvo reikalingi, nes per liepos 14 dienos išpuolį, užpuolikai į kompleksą slapta įsinešė ginklų ir išėję užpuolė policininkus.

Mirtini neramumai prasidėjo ėmus taikyti naujas saugumo priemones; susirėmimų būta aplink kompleksą ir okupuotame Vakarų krante, per juos žuvo penki palestiniečiai.

Taip pat į vieną namų žydų gyvenvietėje Vakarų krante įsilaužęs palestinietis praėjusią savaitę subadė keturis izraeliečius, trys iš jų mirė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių