Kalifornijoje siautėja gaisrai, iškilo pavojus prabangiam Los Andželo rajonui

  • Teksto dydis:

Los Andželo apylinkėse sparčiai plintantys miškų gaisrai trečiadienį privertė sprukti daugiau kaip 200 tūkst. žmonių ir sukėlė grėsmę tūkstančiams namų, tarp jų prabangiam Bel Ero rajonui ir jame esančioms viloms.

Pareigūnai paskelbė dar niekada nenaudotą „purpurinį“ perspėjimą dėl didžiulio pavojaus, keliamo gaisrų, genamų smarkių vėjų, kurių greitis gali siekti 128 km per valandą, todėl beveik nesuvaldomų.

„Vakare degė toliau šiaurėje, bet šį rytą atsibudome, ir jis buvo į rytus nuo mūsų“, – sakė 84 metų Los Andželo gyventoja Patricia Moore (Patrisija Mur), krovusi daiktus į automobilio bagažinę.

„Išgirdome ugniagesių automobilių sirenas šįryt prieš 6 val. ir pasakėm: „Galbūt turėtume pradėti krautis daiktus į mašiną“, – pridūrė ji.

Praėjus kiek daugiau nei parai nuo vadinamojo „Thomas“ gaisro, šiuo metu didžiausio valstijoje, pradžios ugnis išdegino apie 32 tūkst. hektarų. Liepsnos, jau nusinešusios mažiausiai vieną žmogaus gyvybę, siautė maždaug už 45 minučių kelio nuo Los Andželo centro.

Smarkūs vėjai naktį iš antradienio į trečiadienį sukėlė naują gaisrų bangą, tarp jų prašmatniame Los Andželo priemiestyje Bel Ere.

Gatvėse susidarė automobilių spūstys, gyventojams mėginant pabėgti nuo pelenų ir dūmų, slenkančių nuo liepsnojančių kalvų šlaitų JAV antrajame pagal dydį mieste.

Ugniagesiai stengėsi išgelbėti ugnies kelyje atsidūrusius namus.

Los Andželo meras Ericas Garcetti (Erikas Garsetis) sakė, kad Los Andželo ir Venturos apygardose daugiau kaip 230 žmonių buvo priversti palikti savo namus.


„Labai smarkūs vėjai“ iš šiaurės rytų tikriausiai lems labai spartų gaisrų plitimą, pažymėjo meras ir paragino miesto gyventojus būti pasiruošusius išvykti bet kurią akimirką.

Bel Ero gyventojai būtent taip ir padarė.

Gaisras „Skirball“, įsiplieskęs prieš 5 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku, greitai išplito ir apėmė apie 61 ha rajone, kur yra tokių garsenybių ir milijardierių kaip Elonas Muskas (Ilonas Maskas) ir popmuzikos superžvaigždė Beyonce (Bejonsė) namai.

Policija beldėsi į rezidencijų duris ir per garsiakalbius ragino visus palikti savo vilas.

„Liepta pasitraukti netgi mums“, – sakė vienas iš pareigūnų.

Sinoptikai prognozavo, kad dėl vėjų gaisrai gali dar labiau išsiplėsti, sukelti pavojų prabangesniems namams ir garsiam Getty (Gečio) centro muziejui.

„Skirball“, siaučiantis netoli taip besivadinančio kultūros centro, taip pat paskatino pareigūnus uždaryti 405-ąjį greitkelį, svarbią priemiestinio susisiekimo arteriją.

Įsakymas evakuotis taip pat taikomas prabangiems Los Andželo rajonams, esantiems tarp Malholando kelio šiaurėje ir Saulėlydžio bulvaro pietuose.

Miesto prieigose kilo juodų dūmų stulpai. Pareigūnai nerimauja, kad kai kuriose vietose oras tapo netinkamas kvėpuoti.

„Raginame žmones nesportuoti lauke. Jeigu esate jautrūs – neikite į lauką“, – perspėjo E. Garcetti.

Ugnis kelia pavojų menui

Getty meno centras, galintis pasigirti tokiais šedevrais kaip Edouard'o Manet (Eduaro Manė) paveikslai, buvo uždarytas mažiausiai iki ketvirtadienio.

Muziejaus administracija „Twitter“ žinutėje rašė, kad „oro filtravimo sistemos saugo galerijas nuo dūmų“.

Netoliese esantį prestižinį Kalifornijos universiteto Los Andželo koledžą (UCLA) irgi teko evakuoti, nors studentai trečiadienį dar atvyko į paskaitas, užsidėję kaukes.

Taip pat buvo uždarytos dešimtys mokyklų ir Santa Monikos koledžas.

Šiauriau esančioje Venturos apygardoje toliau liepsnojo nevaldomas gaisras „Thomas“, įsiplieskęs ąžuolų giraitėse ir krūmynuose į šiaurę nuo Santa Polos ir genamas smarkių sezoninių vadinamųjų Santa Anos vėjų.

Ugniagesių tarnybos iš visos valstijos atvyko padėti kovoti su nuožmiais gaisrais.

Pareigūnai perspėjo, kad smarkūs vėjai tikriausiai išsilaikys iki penktadienio.

Nepaprastoji padėtis

Ugniagesiai taip pat stengėsi suvaldyti gaisrą „Rye“, išaugusį iki daugiau kaip 2,8 tūkst. ha Santa Klaritos teritorijoje, ir gaisrą „Creek“ į šiaurę nuo Los Andželo centro, išdeginusį jau daugiau kaip 4,5 tūkst. hektarų.

Kalifornijos gubernatorius Jerry Brownas (Džeris Braunas) šioje teritorijoje antradienį paskelbė nepaprastąją padėtį.

„Šis gaisras labai pavojingas ir sparčiai plinta, – pabrėžė jis. – Kritiškai svarbu, kad gyventojai liktų pasiruošę ir nedelsiant evakuotųsi, jeigu būtų paliepta.“

Federalinė krizių valdymo agentūra (FEMA) nurodė skyrusi lėšų pagalbos operacijoms.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) savo tviterio žinutėje rašė, kad skiria Kalifornijai savo „mintis ir maldas“.

Šiais metais Kalifornijoje siautę miškų gaisrai pareikalavo daugiausiai žmonių gyvybių per valstijos istoriją. Vien spalio mėnesį valstijos vyndarystės krašte per gaisrus žuvo daugiau nei 40 žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių