Karščio alinamoje Kalifornijoje siautėja miškų gaisrai

  • Teksto dydis:

Sekmadienį rekordinio karščio alinamoje daugiausiai gyventojų turinčioje JAV valstijoje teko evakuoti šimtus žmonių dėl didelę Kalifornijos dalį apėmusių miškų gaisrų.

Daugiau nei 5 tūkst. ugniagesių kovojo su 14 visoje valstijoje siaučiančių didelių miško gaisrų, praneša Kalifornijos miškininkystės ir priešgaisrinės saugos departamentas (CAL FIRE). Vienas didžiausių – Alamo – gaisras liepsnoja netoli San Luis Obispo apygardos, pusiaukelėje tarp San Fransisko ir Los Andželo.

Gaisras San Luis Obispe išdegino 100 kv. km ir buvo tik 15 proc. suvaldytas, praneša pareigūnai.

Santa Barbaros apygardoje daugiau nei tūkstantis ugniagesių liepsnas malšina pildami vandenį iš sraigtasparnių.

"Žemas drėgmės lygis, didelė kaitra ir vėjai yra palankūs (ugniai plisti) – ir yra daug degių medžiagų", – žurnalistams gaisrų priežastis vardijo Santa Barbaros apygardos atstovė Gina DePinto (Džina Depinto).

Tuo metu gaisras valstijos šiaurės centrinėje dalyje, Bjuto apygardoje, išdegino apie 2,3 tūkst. ha, supleškėjo 17 statinių, praneša CAL FIRE. Evakuojami žmonės, pranešta apie keturis nukentėjusius asmenis.

Vitjerio miesto apylinkes Santa Barbaros apygardoje liepsnos apėmė šeštadienio popietę ir nuniokojo apie 3,2 tūkst. ha. Kol kas suvaldyta tik penki procentai gaisro.

Vietos gyventoja Sarah Gustafson (Sara Gustafson) Los Andželo laikraščiui pasakojo, kad keisdama automobilio ratą pastebėjo kylantį dūmų stulpą ir suprato, kad namie įstrigusios jos šešios katės.

Parskubėjusi namo ji išgelbėjo gyvūnėlius ir pasakojo, kad dangus buvo nusidažęs oranžine ir juoda spalvomis, o liepsnos jau buvo "apėmusios kalno šlaitą".

"Buvo klaiku, – sakė ji laikraščiui. – Kai grįžau namo viskas skendėjo dūmuose ir pelenuose."

Tuomet moteris išskubėjo į Raudonojo Kryžiaus prieglaudą, kur praleido naktį kartu su savo augintinėmis.

Didžiąją pietų Kalifornijos dalį, įskaitant Los Andželo didmiestį, apėmė alinanti karščio banga; temperatūra kai kur viršijo 37 laipsnius Celsijaus.

Kalifornijos gubernatorius Jerry Brown (Džeris Braunas) balandį visoje valstijoje paskelbė oficialią sausros, trukusios ilgiau nei penkis metus, pabaigą.

Tačiau gubernatorius nepanaikino reikalavimų teikti vandens eikvojimo ataskaitas ir draudimų plauti šaligatvius arba laistyti augalus lietaus metu arba tik palijus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių