Karštis ir vėjas kursto miškų gaisrus Portugalijoje ir Korsikoje

  • Teksto dydis:

Karšti ir sausi orai sekmadienį vėl kurstė miškų gaisrus Pietų Europoje, tad ugniagesiams Portugalijoje ir Prancūzijos Korsikos saloje sunkiai sekėsi suvaldyti ugnį.

Portugalijoje per 4 tūkst. ugniagesių kovoja su daugiau kaip 250 miškų gaisrų, šalis paprašė kitų Europos Sąjungos narių pagalbos.

Korsikoje nuo ketvirtadienio siaučiantys gaisrai privertė evakuoti apie tūkstantį žmonių, pranešė pareigūnai.

Portugalijos civilinės saugos agentūros atstovė Patricia Gaspar (Patrisija Gaspar) sakė, kad šalyje buvo užfiksuotas per vieną dieną kilusių naujų gaisrų šių metų rekordas: šeštadienį pranešta apie 268 atskirus naujus gaisrus. Tai viršijo penktadienį užregistruotą ankstesnį šių metų rekordą –220 per vieną dieną kilusių gaisrų.

Nors orai palankūs ugniai įsiplieksti, tik nedidelė gaisrų dalis siejama su gamtiniais veiksniais, sakė P.Gaspar.

„Žinome, jog daugiau kaip 90 proc. gaisrų sukėlė žmonės – tyčia ar iš aplaidumo. Abiem atvejais tai nusikaltimas“, – sakė ji.

Dėl sunkumų, su kuriais susiduria ugniagesiai, ir meteorologų prognozių, kad karštis ir sausra dar nesitrauks, Portugalijos vyriausybė prašys Europos pagalbos, vėlai šeštadienį sakė vidaus administracijos ministrė Constanca Urbano de Sousa (Konstansa Urbanu de Soza).

Į pagalbos šauksmą atsiliepė kaimyninė Ispanija, pažadėjusi atsiųsti žmonių ir lėktuvų, sakė P.Gaspar.

Šiemet Portugalija ypač smarkiai nukentėjo nuo miškų gaisrų, kurių vienas birželio mėnesį pareikalavo 64 gyvybių. Ši vasara pasižymi karščiais ir lietaus trūkumu.

Šiais metais miškų gaisrai Portugalijoje sudaro daugiau kaip trečdalį miškų gaisrų, kilusių visoje Europos Sąjungoje, turinčioje 28 nares.

ES nepaprastųjų situacijų valdymo tarnyba paskelbė, kad Portugalijoje išdegusių miškų plotas rugpjūčio 5 dieną buvo maždaug penkiskart didesnis negu vidutiniškai šioje šalyje 2008-2016 metais.

Pietų Prancūzijoje įnirtingi gaisrai nuo ketvirtadienio nusiaubė maždaug 2 100 ha, iš jų 2 tūkst. ha – Korsikoje. Prancūzijos vidaus reikalų ministras Gerard'as Collombas (Žeraras Kolombas) sakė, kad 1,2 tūkst. ugniagesių ir aviatorių komandų, kurios per 24 val. 300 kartų pylė vandenį ant liepsnų, pastangos padėjo išvengti žmonių aukų.

Nors žemyninėje dalyje gaisrai savaitgalį buvo suvaldyti, Korsikoje ugnis tebesiaučia, ten vis dar reikia „didelių priemonių“, sakė G.Collombas.

Ugniagesiai su gaisrais tebekovoja Manso ir Pjetrakorbaros miesteliuose. Šiaurės Korsikos prefektas Gerard'as Gavory (Žeraras Gavori) sakė, kad buvo evakuota daugiau kaip 1 tūkst. gyventojų ir turistų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių