Barselonoje prieš policijos smurtą protestavo 700 tūkst. žmonių

  • Teksto dydis:

Apie 700 tūkst. žmonių antradienį išėjo į Barselonos gatves protestuoti prieš Ispanijos policijos smurtą per praeitą savaitgalį surengtą referendumą dėl Katalonijos regiono nepriklausomybės ir reikalauti, kad juos išklausytų, nurodė miesto teisėsaugos pareigūnai.

Regioną antradienį paralyžiavus visuotiniam streikui katalonai visą dieną protestavo įvairiuose mitinguose. Be kita ko, jie reikalavo, kad Europos Sąjunga įsikištų į aštrėjančią priešpriešą tarp Katalonijos separatistų lyderių ir Madrido.

Pasmerkė Katalonijos nepriklausomybės siekį

Ispanijos karalius Felipe VI (Felipė VI) antradienį griežtai pasmerkė Katalonijos lyderių mėginimus pasiekti jų regiono nepriklausomybę ir išreiškė tvirtą palaikymą nacionalinės vyriausybės pastangoms „užtikrinti konstitucinę tvarką“.

Tvyrant įtampai tarp Madrido ir Katalonijos Felipe anksčiau stengdavosi sutaikyti abi stovyklas, bet šįkart televizijos transliuotoje trumpoje kalboje perspėjo, kad katalonų lyderių „neatsakingas elgesys gali sukelti pavojų Katalonijos ir visos Ispanijos ekonominiam bei socialiniam stabilumui“.

Karalius pabrėžė, kad „legitimios šalies valdžios atsakomybė – užtikrinti konstitucinę tvarką“.

Skubus pasitarimas

Ministro pirmininko Mariano Rajoy (Mariano Rachojaus) vyriausybė surengė skubų pasitarimą, kai C. Puigdemont'as sekmadienį paskelbė, kad Katalonija „iškovojo teisę tapti nepriklausoma valstybe“.

C.Puigdemont'as paprašė tarptautinės bendrijos tarpininkauti sprendžiant šią krizę ir paragino Madridą išvesti iš regiono policijos pajėgas, kurios artėjant referendumui buvo perkeltos ten iš kitų Ispanijos sričių.

Regiono vyriausybė skelbia, kad plebiscite dalyvavo 2,26 mln. rinkėjų – kiek daugiau nei 42 proc. viso Katalonijos elektorato.

Tikėtina, jog bet kokie Katalonijos mėginimai vienašališkai paskelbti nepriklausomybę sulauks pasipriešinimo ne tik iš Madrido, bet ir iš nemažos dalies Katalonijos gyventojų, kurių iš viso yra apie 7,5 milijono. Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad Katalonijos visuomenė yra smarkiai susiskaldžiusi nepriklausomybės klausimu.

C.Puigdemont'as sakė, jog dabar pateiks referendumo rezultatus regiono parlamentui, kuriame daugumą turi separatistai. Parlamentas turi teisę priimti deklaraciją dėl nepriklausomybės.

Katalonijos vadovas sakė, kad per sekmadienio neramumus beveik 900 žmonių prireikė medikų pagalbos. Tačiau regiono pareigūnai patvirtino, kad buvo sužeisti iš viso 92 žmonės. Keturi nukentėjusieji buvo hospitalizuoti, du iš jų – sunkios būklės.

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip policininkai jėga velka rinkėjus iš balsavimo apylinkių, stumia juos nuo laiptų ir naudoja jėgą prieš Katalonijos ugniagesius, saugojusius balsavimo punktus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tegyvuoja nepriklausoma C.A.T.A.L.O.N.I.A

nigga

nigga portretas
Tokie zmones nusipelno laisves. Drasus, ryztingi, kovingi. Nera ka lygint su niuriu lt beretynu.

Manau rimto isikisimo is pasaulio vadu.

Manau rimto isikisimo is pasaulio vadu. portretas
Palaikau katalonus.Kaip siais demokratiniais laikais galima sitaip smurtauti.pasaulis turi tai rimtai,grieztai Ispanijos atzvilgiu pasielgti.Turi buti pamoka visiem veikejam sedintiem vadovaujanciose kedese.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių