Katalonijos teroristai: kas apie juos žinoma?

  • Teksto dydis:

Keturi įtariami teroro išpuolių Katalonijoje vykdytojai antradienį pirmąkart stos prieš teismą, o dar aštuoni šios džihadistų kuopelės nariai buvo nukauti.

Toliau pateikiame svarbiausius žinomus faktus apie dvylikos vyrų kuopelę, kaip įtariama, suplanavusią ir įvykdžiusią teroro atakas Barselonoje bei Kambrilso pajūrio kurorte, per kurias žuvo 15 žmonių ir dar daugiau nei 100 buvo sužeisti.

Nė vienas iš šių asmenų anksčiau policijos nebuvo siejamas su teroristine veikla, nors kai kurie buvo žinomi kaip smulkūs nusikaltėliai.

Sulaikyti. Stos prieš teismą 

Drissas Oukabiras (Drisas Ukabiras) – trečią dešimtį baigiantis marokietis. Jis buvo suimtas ketvirtadienį Katalonijos šiauriniame Ripolio mieste, kuriame užaugo dauguma įtariamųjų.

Policijos pareigūnai jo pasą rado mikroautobuse, kuris rėžėsi į pėsčiųjų minią Barselonoje. Per šią ataką žuvo 13 žmonių.

Įtariamasis tvirtina, kad jo dokumentai buvo pavogti.

Mohamedas Aallaa (Mohamedas Ala) – 27 metų marokietis, taip pat suimtas Ripolyje. Jam priklausė lengvasis automobilis „Audi A3“, panaudotas per išpuolį Kambrilse. M.Aallaa tėvas naujienų agentūrai AFP sakė, kad šis paskolino automobilį savo jaunesniajam broliui Saidui, kuris buvo nukautas Kambrilse.

Mohamedas Houli Chemlalas (Mohamdeas Hulis Šemlalas) – ispanas, gimęs Maroko šiaurinėje pakrantėje esančioje Ispanijos teritorijoje Meliljoje. Manoma, kad jam 21-eri.

M.H.Chemlalas buvo sužeistas per, kaip manoma, netyčia įvykusį sprogimą viename iš namų pajūrio miestelyje Alkanare. Manoma, kad sprogima įvyko džihadistams bandant pagaminti sprogstamųjų užtaisų.

Salhas El Karibas (Salhas Karibas) – trečią dešimtį einantis marokietis, Drisso Oukabiro draugas. Jis taip pat buvo suimtas Ripolyje.

Nukauti

Younesas Abouyaaqoubas (Junisas Abujakubas) – 22 metų marokietis, tapęs labiausiai Ispanijoje ieškomu žmogumi po to, kai paaiškėjo, kad jis vairavo į minią Barselonoje įsirėžusį mikroautobusą.

Jis taip pat įtariamas nudūręs 34 metų vairuotoją Pau Perezą (Pau Peresą), kai bandydamas pasprukti nuo policijos pagrobė jo automobilį.

Y.Abouyaaqoubas buvo pirmadienį nušautas policijos, kai buvo pastebėtas netoli Barselonos esančiame miestelyje.

Abdelbaki Es Satty (Abdelbakis Satis) – 44 metų Ripolio imamas, kuris, kaip manoma, radikalizavo jaunus išpuolių vykdytojus.

Jis žuvo per sprogimą Alkanare, patvirtino policijos pareigūnai.

Remiantis policijos duomenimis, nuo 2010 iki 2014 metų A.Es Satty praleido kalėjime už narkotikų kontrabandą. Pernai nuo sausio iki kovo šis asmuo gyveno Briuselio Mašeleno priemiestyje, esančiame netoli oro uosto.

Pažinojusieji imamą apibūdino jį kaip taktišką ir religingą žmogų. Neseniai jis paprašė atostogų mečetėje, kurioje pamokslavo, dėl asmeninių reikalų ketindamas grįžti į Maroką.

Moussa Oukabiras (Musa Ukabiras) – 17 metų marokietis. Iš pradžių manyta, kad jis buvo išpuolio Barselonoje vykdytojas. Policija M.Oukabirą nukovė Kambrilse po to, kai automobilis su penkiais kuopelės nariais rėžėsi į pėsčiuosius, o tada iš jo išlipęs vienas įtariamasis peiliu mirtinai sužalojo moterį.

Mohamedas Hichamy (Mohamedas Hišamis) – 24 metų marokietis, taip pat nukautas Kambrilse.

Omaras Hichamy (Omaras Hišamis) – Mohamedo brolis, taip pat nukautas Kabrilse. Jo amžius nenurodytas.

Saidas Aallaa (Saidas Ala) – marokietis, vienas iš asmenų, kuriuos pareigūnai nukovė Kambrilse. Rugpjūčio 25 dieną jis būtų šventęs savo 19-ąjį gimtadienį.

Housseinas Abouyaaqoubas (Huseinas Abujakubas) – Barselonos išpuolio vykdytojo Youneso jaunesnysis brolis.

Sprendžiant iš jo nuotraukų socialiniuose tinkluose, kurias paskelbė Ispanijos televizija „La Sexta“, Housseinas užsiiminėjo alpinizmu ir slidinėjimu. Manoma, kad jis taip pat buvo radikalizavęsis. Pareigūnai jį nukovė Kambrilse.

Youssefas Aallaa (Jusefas Ala) – policija patvirtino, kad jis negyvas. Kol kas jo mirties aplinkybės lieka neaiškios, bet manoma, kad jis žuvo per sprogimą Alkanare.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gugis

Gugis portretas
Slykstu i tuos juodaakius ziureti. Slykstynes.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių