Keturiems Ispanijos atakų vykdytojams pateikti kaltinimai

  • Teksto dydis:

Keturiems įtariamiesiems dėl 15 žmonių gyvybių nusinešusių išpuolių Ispanijoje buvo pareikšti kaltinimai, pranešė šaltinis teisėsaugoje.

Kaltinimai jiems pareikšti dėl „priklausymo teroristinėms organizacijoms, su terorizmu susijusių žmogžudysčių ir sprogmenų disponavimo“, sakė anonimišku norėjęs išlikti šaltinis.

Be to, teismas artimiausiu metu taip pat turėtų apsispręsti, ar pratęsti kaltinamųjų suėmimą.

Ispanijos šiaurės rytiniame Katalonijos regione praėjusią savaitę du išpuolius surengusios teroristų kuopelės narys Mohamedas Houli Chemlalas (Mohamdeas Hulis Šemlalas) antradienį teisme pripažino, kad jis su kitais įtariamaisiais planavo didesnio masto ataką, naujienų agentūrai AFP pranešė šaltinis teisme.

M.H.Chemlalas buvo sužeistas per sprogimą pajūrio mieste Alkanare, nugriaudėjusį išpuolio Barselonoje išvakarėse.

Policija pranešė, kad dar aštuoni šios džihadistų teroro kuopelės nariai buvo nukauti, pranešė policija.

„Dvylika pagrindinių taikinių yra sulaikyti arba negyvi“, – socialiniame tinkle „Twitter“ apie 20 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku parašė Katalonijos policija.

Pirmadienį Ispanijos policija nukovė Younesą Abouyaaqoubą (Junisą Abujakubą) – 22 metų marokietį, kaip įtariama, praeitą savaitę mikroautobusu įsirėžusį į minią Barselonoje ir nužudžiusį 13 žmonių.

Policijos užkluptas įtariamasis buvo apsijuosęs į mirtininko sprogdintojo bombą iš pažiūros panašiu diržu ir šaukė „Allahu Akbar“ (Dievas visų didžiausias).

Šis marokietis buvo paskutinysis dar nenukautas ir nesučiuptas iš 12 narių turėjusios kuopelės, įtariamos praėjusią savaitę Ispanijoje surengus dvi teroro atakas.

Įtariama, kad būtent 22 metų Y. Abouyaaqoubas ketvirtadienio popietę mikroautobusu rėžėsi į minias turistų ir gyventojų judrioje La Ramblos alėjoje Barselonos centre. Per išpuolį žuvo 13 žmonių, daugiau kaip 100 buvo sužeisti.

Penktadienį paryčiais, praėjus kelioms valandoms po atakos Barselonoje, kiti Y. Abouyaaqoubo teroristų kuopelės nariai lengvuoju automobiliu rėžėsi į žmones pajūrio kurorte Kambrilse. Po to vienas jų peiliu mirtinai sužalojo moterį.

Keturi šios kuopelės nariai buvo suimti policijos, o likusius nukovė pareigūnai arba jie žuvo per sprogimą pajūrio Alkanaro mieste, bandydami pagaminti sprogstamųjų užtaisų.

Per pastarąjį sprogimą žuvo ir marokietis imamas Abdelbaki Es Satty (Abdelbakis Satis). Pastarasis, kaip manoma, radikalizavo jaunus išpuolių vykdytojus, pirmadienį patvirtino Katalonijos policijos vadas Josepas Lluisas Trapero (Džozepas Ljuisas Traperas).

„Lengva pasislėpti“

Praėjus keturioms dienoms po tragedijos La Ramblos gatvėje, policija nukovė Y. Abouyaaqoubą Subiratso savivaldybėje, maždaug už 60 km nuo Barselonos. Apie pastebėtą besislapstantį įtariamąjį pareigūnus informavo vietiniai.

Arnau Gomezas (Arno Gomesas), gyvenantis maždaug už kilometro nuo vietos, kur buvo nukautas įtariamasis, sakė, kad kaimas, kuriame gyvena 300 žmonių, yra ideali slėptuvė, nes „ji yra toli nuo visko“.

„Kalnuose yra daug sezoninių darbininkų namų; ten lengva pasislėpti“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Tuo tarpu marokietis fabriko darbuotojas Hassanas Azzidi (Hasanas Azidis) iš Y. Abouyaaqoubo gimtojo Ripolio miestelio, sakė „ir džiaugiasi, ir liūdi“ dėl įtariamojo likvidavimo.

„Tai turėjo baigtis, nes gyvename lyg per karą, bet, kita vertus, kažkas šiam labai jaunam vaikinui išplovė smegenis“, – pabrėžė jis.

Pirmadienį pareigūnai nurodė, kad bendras atakų aukų skaičius išaugo iki 15, kai buvo patvirtinta, kad Y.Abouyaaqoubas nudūrė 34 metų vairuotoją Pau Perezą (Pau Peresą) ir pagrobė jo automobilį. Penktadienį netoli Barselonos nužudytojo kūnas buvo rastas automobilyje „Ford Focus“.

Manoma, kad įtariamasis po išpuolio Barselonos centre pėsčiomis pabėgo iš įvykio vietos, mirtinai subadė šį vyrą, pagrobė jo automobilį ir pabėgo iš miesto, prasiveržęs pro policijos užkardą.

Imamo įtaka

Tyrėjai išsiaiškino, kad teroristų kuopelė veikė Ispanijos šiaurėje Pirėnų kalnų papėdėje esančiame Ripolio mieste.

Pareigūnai sutelkė dėmesį į imamą A. Es Satty, kaip manoma, radikalizavusį jaunus išpuolių vykdytojus.

Policija nurodė, kad į penktą dešimtį įžengęs imamas kurį laiką kalėjo, o kartą buvo susisiekęs su įtariamuoju, ieškomu dėl kaltinimų terorizmu. Visgi pačiam A. Es Satty niekuomet nebuvo pateikti kaltinimai dėl su teroru susijusių incidentų.

Belgijos Vilvordės regiono vadovas AFP sakė, kad pernai nuo sausio iki kovo šis asmuo gyveno Briuselio Mašeleno priemiestyje, esančiame netoli oro uosto.

Tuo tarpu Maroko Mrirto mieste gyvenantys Y. Abouyaaqoubo giminaičiai apkaltino tą imamą radikalizavus 22 metų jaunuolį ir jo brolį Housseiną (Huseiną).

„Per pastaruosius dvejus metus Younesas ir Housseinas pradėjo radikalėti, veikiami šito imamo“, – AFP sakė jaunuolių senelis.

Įtariami džihadistai „ruošė sprogmenis vienai arba kelioms atakoms Barselonos mieste“, – žurnalistams sakė J.L.Trapero.

Jis sakė, kad sprogimo vietoje aptikta 120 dujų balionų ir TATP (acetono peroksido arba tricikloacetono peroksido) pėdsakų. Šiuos namudinius sprogmenis per savo atakas dažnai naudodavo džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Manoma, kad įtariamieji netyčia sukėlė sprogimą minėtame name išpuolio Barselonoje išvakarėse. Tikėtina, kad ši klaida privertė ekstremistus pakeisti ir paankstinti savo išpuolio planus.

Dėl to jie mikroautobusu rėžėsi į žmones Barselonos centrinėje La Ramblos alėjoje. Ten žuvo 13 žmonių, dar apie 100 buvo sužeisti.

Keliomis valandomis vėliau panaši ataka buvo įvykdyta Kambrilse – ten žuvo viena moteris. Šiame pajūrio kurorte policija nušovė penkis užpuolikus, apsijuosusius netikrais mirtininkų sprogdintojų diržais ir ginkluotus peiliais.

IS prisiėmė atsakomybę dėl abiejų atakų. Manoma, kad tai yra pirmieji šios grupuotės išpuoliais Ispanijos teritorijoje.

Pirmadienį La Ramblos gatvėje eitynes surengė šimtai musulmonų, kurie mojavo plakatais „Ne terorizmui“ ir „Esame musulmonai, o ne teroristai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių