Kinijoje per stiprų žemės drebėjimą žuvo mažiausiai 19 žmonių

  • Teksto dydis:

Pietvakarių Kiniją sukrėtus stipriam žemės drebėjimui, pareikalavusiam mažiausiai 19 gyvybių, trečiadienį iš kalnuotų vietovių buvo evakuojami gyventojai.

Vėlų antradienį Sičuano provinciją supurtė 6,5 balo drebėjimas, dėl kurio atsivėrė plyšių kalnų keliuose, kilo akmenų griūčių, sugriuvo nemažai pastatų, o panikuojantys gyventojai ir turistai bandė išsigelbėti sprukdami į atviras vietoves.

Tūkstančiai žmonių, įskaitant gausybę vieno populiaraus nacionalinio parko, esančio šalia drebėjimo epicentro, lankytojų, visą naktį praleido lauke, praneša žiniasklaida. Trečiadienį jie buvo evakuoti, tačiau nerimas niekur nedingo, nes regioną sudrebino dar per tūkstantį pakartotinių smūgių.

Trečiadienio popietę nebuvo gauta pranešimų apie didelę žalą ar didelį žuvusiųjų skaičių. Manoma, kad tikrieji drebėjimo padariniai paaiškės vėliau, įsibėgėjus šimtų gelbėtojų, karių ir kitų asmenų darbui nelaimės sukrėstame regione.

Pranešama, kad drebėjimas nusinešė mažiausiai 19 gyvybių, o dar 247 žmonės buvo sužeisti, 40 iš jų – sunkiai, sakoma Abos prefektūros, kur buvo drebėjimo epicentras, administracijos pranešime

Paskelbtose nuotraukose matoma daugybė automobilių ir autobusų, nuvirtusių į griovius arba sutraiškytų didžiulių akmenų, atskilusių nuo regioną supančių kalvų. Be to, nuotraukose užfiksuota, kaip sukarinta policija ieško žmonių namų griuvėsiuose.

Taip pat fotografijose iš drebėjimo epicentro Dziudžaigou apylinkių matomi sužeistieji, gydomi ligoninėse, ir sukrėstos minios gyventojų, susirinkusių atvirose erdvėse ir laukiančių, kol bus evakuoti.

Pakartotiniai smūgiai

Valstybinės naujienų agentūros „Xinhua“ duomenimis, mažiausiai penki asmenys žuvo Dziudžaigou, įspūdingo nacionalinio parko, įtraukto į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, teritorijoje.

„Xinhua“ nurodė, kad vien iš Dziudžaigou buvo evakuota daugiau kaip 30 tūkst. žmonių.

„Evakuojami beveik visi turistai“, – naujienų agentūrą AFP telefonu informavo vietos kelionių agentūros darbuotoja, prisistačiusi Yan (Jan) pavarde.

„Naktį miegojome ekskursijų autobusuose ir buvome lauke. Nuošliaužos gana pavojingos: nuolat krenta akmenys“, – teigė ji.

Oficiali Kinijos žemės drebėjimų stebėjimo agentūra nurodė, kad buvo užfiksuota daugiau kaip 1 000 pakartotinių smūgių, o stipriausias iš jų regioną sudrebino trečiadienį. Jo stiprumas siekė 4,8 balo.

Remiantis Kinijos nacionalinės nelaimių mažinimo komisijos skaičiavimais, paremtais naujausio šio retai apgyvendinto regiono gyventojų surašymo duomenimis, per nelaimę galėjo žūti apie 100 žmonių, o sugriūti galėjo dešimtys tūkstančių namų.

Trečiadienio rytą kitas stiprus žemės drebėjimas supurtė dar vieną retai apgyventą Kinijos regioną.

6,3 balo seisminis smūgis įvyko šiaurės vakariniame Sindziango regione, už daugiau kaip 2 tūkst. km nuo Sičuano, nurodė JAV Geologijos tarnyba (USGS). Vėliau buvo užfiksuoti 5,2 ir 5,3 balo pakartotiniai smūgiai.

Valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ nurodė, kad per šį žemės drebėjimą sugriuvus namui buvo sužeisti mažiausiai trys žmonės. Pranešime sakoma, kad pirmasis smūgis Sindziange buvo juntamas ir regiono sostinėje Urumčyje, esančiame toliau kaip už 200 km į rytus nuo epicentro.

„Visos pastangos“

Šalies prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) paragino „dėti visas pastangas, kad greitai organizuotume pagalbą ir išgelbėtume sužeistus“ per Sičuano drebėjimą asmenis, pranešė „Xinhua“.

Provincijos ugniagesiai informavo, kad į Dziudžaigou buvo išsiųsta mažiausiai 1 250 karių, šimtai automobilių, 30 apmokytų šunų ir 55 įtaisai, kurie griuvėsiuose padeda ieškoti gyvų žmonių.

„Xinhua“ nurodė, kad daugiau kaip 800 gelbėtojų kaimuose ieško nelaimę išgyvenusių asmenų.

Pasak USGS, drebėjimo epicentras buvo 10 km gylyje, o smūgis buvo jaučiamas kelių šimtų kilometrų atstumu nuo jo.

Čia vis dar gyvi prisiminimai apie tą patį regioną 2008 metais sukrėtusį 8 balų stiprumo drebėjimą, per kurį žuvo arba dingo 87 tūkst. žmonių.

Restorano savininkė Tang Sesheng (Tang Sešeng) išlėkė iš Dziudžaigou mieste esančios įstaigos, kai pajuto, kad po ja juda žemė.

„Taip pat buvau Dziudžaigou ir 2008-aisiais, per pastarąjį smarkų drebėjimą, taigi, žinojau, kas ten buvo. Dabar jis atrodė netgi stipresnis“, – teigė ji AFP telefonu.

„Žmonės nepasiėmė jokių daiktų, tokių kaip pinigai ar drabužiai – visi tiesiog iškart išbėgome“, – pridūrė ji.

Keli AFP pašnekovai pranešė matę, kaip griūva pastatai arba pastebėję, kaip ant automobilių krenta akmenys.

Kinijos Raudonojo Kryžiaus draugija nurodė, kad išsiuntė pagalbos specialistų ir savanorių padėti nukentėjusiems žmonėms. Tarptautinė organizacija „Save the Children“ („Gelbėkit vaikus“) taip pat teigė siunčianti savanorių komandas į nelaimės vietą.

„Atsižvelgusi į liūčių sezonu dažnas nuošliaužas ir dar vieną potencialią didžiulę tragediją po šio didelio drebėjimo, „Save the Children“ yra labai sunerimusi dėl vaikų ir moterų saugumo paveiktose teritorijose“, – teigė labdaros organizacijos operacijų direktorė Kinijoje Zhang Hongxia (Džang Hongsija).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių