Kova įsibėgėja: JAV universitetas iš savo teritorijos pašalino konfederatų paminklus

  • Teksto dydis:

Teksaso universitetas Ostine baigė sekmadienio vakarą pradėtą operaciją, per kurią iš savo teritorijos pašalino konfederatų paminklus, šalyje vykstant diskusijoms dėl Amerikos pilietinio karo simbolių.

Sprendimas iškelti paminklus priimtas savaitę po smurto per baltųjų nacionalistų protestą Šarlotsvilyje, Virdžinijoje sukėlusio nepasitenkinimo bangą dėl atviro rasizmo.

„Konfederacijos paminklai tapo šių dienų baltųjų nacionalistų ir neonacių simboliais“, – pranešime dėl sprendimo perkelti paminklus į universiteto muziejų rašė universiteto prezidentas Gregory Fenvesas (Gregoris Fenvesas).

Žymių konfederatų paminklų perkėlimo darbai vyko naktį. Tarp jų yra ir paminklas Konfederacijos pajėgų generolui Robertui E. Lee (Robertui E.Li); šį veikėją daugelis baltaodžių pietiečių labai gerbia, bet kitiems jis simbolizuoja Pietų palaikymą vergovę.

Pilietinis karas įsiplieskė pietinėms valstijoms pamėginus atsiskirti nuo Jungtinių Amerikos Valstijų, kad savo teritorijoje galėtų išsaugoti vergovę.

„Teksaso universitetas Ostine turi pareigą išsaugoti ir tirti istoriją, – sakė G. Fenvesas. – Tačiau mūsų pareiga mus verčia pripažinti, kad kai kurie mūsų istorijos etapai, prieštaraujantys pagrindinėms universiteto vertybėms, mūsų valstijos vertybėms ir nusistovėjusioms šalies vertybėms, neturėtų būti keliami ant pjedestalų.“

Universiteto atstovas dienraščiui „The New York Times“ sakė, kad paminklai iškelti naktį dėl saugumo priežasčių, kai Virdžinijoje per dėl Roberto E. Lee paminklo iškėlimo protestavusių demonstrantų ir jų oponentų susirėmimus žuvo 32 metų moteris.

Baltieji nacionalistai siekia, kad paminklai išliktų viešose vietose.

Prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) praėjusią savaitę pasmerkė paminklų iškeldinimą, sakydamas, kad taip „ardoma“ istorija ir kultūra.

Demokratai ir respublikonai D. Trumpą kritikuoja dėl jo reakcijos į baltųjų nacionalistų demonstraciją.

Bostone šeštadienį susirinko apie 40 000 žmonių, siekiusių atsverti dar vieną kraštutinių dešiniųjų demonstraciją. Tąsyk D. Trumpas per „Twitter“ paskelbė sveikinančią žinutę.

„Noriu pagirti protestuotojus Bostone, pasisakančius prieš fanatizmą ir neapykantą, – rašė jis. – Mūsų šalis greitai taps vieninga!“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių