Kryme per vieną dieną prieš teismą stojo 86 vietos totoriai

  • Teksto dydis:

Rusijos aneksuotame Kryme pirmadienį prieš teismą stojo 86 vietos totoriai, spalį pavieniui protestavę prieš Maskvos valdžią šiame nuo Ukrainos atplėštame pusiasalyje, pranešė Krymo totorių bendruomenės lyderis ir žmogaus teisių gynėjai.

Tarptautinė organizacija „Amnesty International“ išplatino pareiškimą, kuriame šiuos teismo procesus pavadino „begėdišku susidorojimu“, pažymėjusi, kad protestai buvo „visiškai teisėti“.

Musulmonai Krymo totoriai yra turkams gimininga tauta, susiformavusi šiame pusiasalyje XIII–XVII amžiuje.

Baigiantis Antrajam pasauliniam karui sovietų diktatoriaus Josifo Stalino nurodymu į Centrinę Aziją ir kitas tolimas žemes buvo deportuota beveik visa Krymo totorių bendruomenė – apie 240 tūkst. žmonių. Totoriai pradėjo grįžti į savo tėvynę po Sovietų Sąjungos subyrėjimo 1991 metais.

Totorių bendruomenė priešinosi Rusijos įvykdytai Krymo aneksijai, todėl daug jos narių buvo suimti, o naujoji marionetinė pusiasalio valdžia uždraudė totorių parlamento – Medžliso – veiklą, paskelbusi jį ekstremistine organizacija. Taip pat buvo uždraustos nepriklausomos žiniasklaidos priemonės.

Krymo totorių bendruomenės lyderis Narimanas Dželalovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad pirmadienį Kryme prieš teismą stojo 86 vietos totoriai, kaltinami spalio 14 dieną surengę individualius politinius protestus.

Žmogaus teisių advokatas Emilas Kurtbedinovas patvirtino šį skaičių ir sakė, kad valdžia „suplakė į vieną krūvą grupę žmonių, kurie įvairiuose Krymo kampeliuose surengė individualius protestus ir daugeliu atveju netgi nepažįsta vienas kito“.

Uždrausto Medžliso pirmininko pirmasis pavaduotojas N. Dželalovas AFP sakė: „Tai tiesiog konvejeris, kai siekiama nubausti žmones, nepabijojusius prabilti.“

Pasak N. Dželalovo, jau užbaigta dešimt teismo procesų, o aktyvistams skirta iki 15 tūkst. rublių (217 eurų) baudos.

Medžliso pirmininko pavaduotojas kaltino teismus, kad šie skelbia iš anksto nustatytus nuosprendžius. Jis sakė pats girdėjęs, kaip vieno teismo proceso metu teisėjas skelbdamas nuosprendį perskaitė kito kaltinamojo pavardę.

Teismo procesai vyksta penkiuose miestuose, įskaitant Krymo sostinę Simferopolį, taip pat virtinėje kaimų, nurodė organizacija „Krymo solidarumas“.

Spalio 14 dieną dešimtys Krymo totorių skirtingose pusiasalio vietose surengė individualius politinius protestus, kurių metu laikė iškėlę plakatus su šūkiais „Krymo totoriai – ne teroristai“, „Liaukitės engę žmones“, „Laisvę politiniams kaliniams“.

Ši akcija surengta po naujos Krymo totorių sulaikymų ir kratų bangos.

Rusijos įstatymai leidžia vienam asmeniui surengti individualų piketą ar demonstraciją neinformavus apie tai vadžios.

Tačiau šiuo atveju aktyvistai kaltinami, kad dalyvavo bendrai organizuotoje protesto akcijoje ir tokiu būdu „piktnaudžiavo individualaus protesto teise“, sakė N. Dželalovas.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mariana Beca socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad Kijevas „kategoriškai smerkia teisminį farsą okupuotame Kryme“.

Pasak jos, Rusija siekia „palaužti, nutildyti ir sunaikinti vietos gyventojus“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Jei jiems jau ten taip blogai- tegul kraustosi į Turkiją. Gal Erdoganas priims. Arba plaukia valtimis į Europą, o paskui pėsčiomis varo į Vokietiją. Kaip sirų karo pabėgėliai. Blogiausiu atveju gi šalia broliška demokratinė Ukraina, kuri jiems tikrai suteiks prieglobstį. Net pasų keisti nereikės.

man dzin

man dzin portretas
kas ka ten daro ,kaip ir jiem mes dzin,totorius isvertus yra musulmonas.

šiaip

šiaip portretas
daugiausia nesutarimų tarp Krymo totorių yra užsilikusi nuo Ukrainos laikų,kai nebuvo mokomi mokesčiai nuo verslo,kai rusai atėjo privertė oficialiai mokėti,tie kas moka,viskas gerai
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių