Krymo vadovas: Rusijai reikalinga ne demokratija, o monarchija

  • Teksto dydis:

Rusijai reikalinga monarchinė valdymo forma, pareiškė Maskvos aneksuoto Krymo vadovas Sergejus Aksionovas, bet Kremlius tokius pareiškimus vertina tik kaip šio politiko „asmeninę nuomonę“.

„Tokia demokratija, kokią pristato vakarietiška žiniasklaida, mums nereikalinga. ... Turime savo tradicines ortodoksų dvasines vertybes. ... Šiandien, mano manymu, Rusijai reikalinga monarchija“, – antradienio vakarą S.Aksionovas sakė 1-ajam Krymo kanalui.

„Mano manymu, šiandien, šiandieninėmis sąlygomis, turint išorinį priešą, demokratija yra nereikalinga . Turiu galvoje ne demokratiją, kaip ją supranta normalūs žmonės, o visko leistinumą, kaip daugelis supranta demokratijos režimą“, – pareiškė jis.

2014 metais Rusija okupavo, o vėliau aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, Ukrainoje įvykus prodemokratiniam Maidano sukilimui, kai buvo nuverstas ir iš šalies pabėgo prorusiškas prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Dėl Krymo atplėšimo ir tolesnės pagalbos Ukrainos rytuose veikiantiems prorusiškiems separatistams Vakarų šalių ir Maskvos santykiai pašlijo labiausiai nuo Šaltojo karo.

Krymo vadovas taip pat mano, kad Rusijos prezidentui reikia suteikti daugiau galių. „Kodėl sakau, kad aš – prezidento kareivis? Nes, kol turime išorinį priešą, mano manymu, yra būtina vienvaldystė. Šiandien prezidentas turi turėti daugiau teisių – iki pat, atleiskite, diktatūros“, – sakė S.Aksionovas.

Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas savo ruožtu pareiškė, kad S.Aksionovo pasiūlymas tėra jo asmeninė nuomonė.

Vieno žurnalisto paklaustas, ar Kryme įmanoma monarchija, D.Peskovas atsakė: „Monarchijos atskirame RF regione būti negali.“

Paklaustas, ar prezidentas Vladimiras Putinas palaiko pasiūlymą įtvirtinti šalyje monarchiją bei išplėsti šalies vadovo galias iki diktatūros, D.Peskovas pažymėjo, kad V.Putinas „jau ne kartą išsakė savo nuomonę šia tema“.

„V.Putinas be optimizmo vertina tokias idėjas. Per pastaruosius penkerius metus jo ne kartą klausė, ir jis vienokiame ar kitokiame kontekste buvo priverstas atsakinėti į tokius klausimus. Jis gana šaltai reaguoja į tokias diskusijas. Tai yra puikiai žinoma“, – pabrėžė prezidento atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių