Lenkija po mero nužudymo apmąsto neapykantos kalbos paplitimą politikoje

  • Teksto dydis:

Lenkija antradienį apmąsto neapykantos kalbos paplitimą politikoje, išvakarėse mirus Gdansko merui Pawelui Adamowicziui (Pavelui Adamovičiui), kurį subadė ankstesne valdžia nepatenkintas užpuolikas.

Debatų centre atsidūrė senas priešiškumas tarp konservatorių partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), kuri valdo šalį nuo 2015 metų, ir opozicinės centristų „Pilietinės platformos“ (PO).

„Bepročiai minta mūsų neapykanta“, – antradienį skelbė nepriklausomo dienraščio „Dziennik Gazeta Prawna“ antraštė. Liberalus laikraštis „Gazeta Wyborcza“ perspėjo: „Anksčiau ar vėliau neapykantos sėklos duoda vaisių.“

Tuo tarpu centro pozicijai atstovaujantis dienraštis „Rzeczpospolita“ apgailestavo dėl „nekaltumo amžiaus pabaigos“.

Interneto platformoje „YouTube“ paskelbtoje vaizdo medžiagoje apie užpuolimą matyti, kaip 27 metų įtariamasis sekmadienį per labdaros koncertą įsiveržia į sceną ir puola prie Gdansko mero.

Kelis kartus dūręs 53 metų centristų merui, įtariamasis pačiupo mikrofoną ir pareiškė, kad ankstesnė PO vyriausybė jį neteisingai įkalino ir kankino.

„Štai kodėl miršta Adamowiczius“, – pridūrė jis.

Kelios žydų organizacijos antradienį paskelbė pareiškimą, kuriame sako: „Neapykanta darosi vis labiau matoma ir vis plačiau priimtina Lenkijos politiniame ir socialiniame gyvenime.“

Politikos analitikas Stanislawas Mocekas (Stanislavas Mocekas) naujienų agentūrai AFP sakė, jog nors nėra empirinių įrodymų, kad tokia politinė įtampa veda prie kraštutinio elgesio, „jeigu kas nors yra linkęs į smurtą, jis gali būti imlus“ neapykantos kalbai.

2017 metais katalikiška kraštutinių dešiniųjų jaunimo sąjunga „Mlodziez Wszechpolska“ („Visos Lenkijos jaunimas“) paskelbė „politinius mirties liudijimus“ virtinei politikos figūrų, sutikusių bendradarbiauti dėl migracijos. Tarp šių figūrų buvo P. Adamowiczius.

Antradienį Varšuvos ir šalies vakaruose esančio Vroclavo merai sakė prašysiantys mokyklų kalbėtis su mokiniais apie galimas neapykantos kalbos pasekmes.

„Tragiška Adamowicziaus mirtis privalo žymėti lūžį“ politiniame ir viešajame diskurse, sakė „Rzeczpospolita“ vyriausiasis redaktorius Boguslawas Chrabota (Boguslavas Chrabota).



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA NA  portretas
Lietuvoje jau seniai yra kurstoma neapykanta ,tarp Lietuvių ir dėdulės landsbergio gaujos kgbistų komunistų ,kurie vis organizuoja perversmus ir intrigas seime ,ypač tai sustiprėjo kai Landsberginiai nelaimėjo rinkimų ,,,,sėkmės Lietuvai ,landsberginiai iš neturėjimo ką veikti seime dar prikurs ir suorganizuos ne vietą išpuolį prieš valstiečius ,,,,

O kas čia

O kas čia portretas
per nauja neapykantos kalba? Dar tokios nebuvo. Tobulėja pasaulis. Ritamės vis žemyn ir žemyn. Liūdna, o pasekmės akivaizdžios.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių