Lenkijoje aktyvistai nuvertė pedofilija kaltinamo kunigo statulą

  • Teksto dydis:

Lenkijos šiauriniame mieste Gdanske trys aktyvistai ketvirtadienį paryčiais nuvertė vieno lytiniu išnaudojimu kaltinamo lenkų dvasininko statulą, paskelbė vietos policija.

Socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip vyrai virvėmis nuverčia 2010 metais mirusio tėvo Henryko Jankowskio (Henryko Jankovskio), kaltinamo pedofilija, statulą.

Ant nuverstos statulos vyrai užmetė apatinių drabužių, taip siekdami atkreipti dėmesį į galimas kunigo aukas.

H. Jankowskis sulaukė naujų kaltinimų dėl vaikų tvirkinimo liberaliajam dienraščiui „Gazeta Wyborcza“ praėjusių metų pabaigoje paskelbus straipsnį, kuriame kartojami kaltinimai, pirmą kartą nuskambėję prieš kelerius metus.

Policija įtariamus vandalus sulaikė.

„Jie buvo sulaikyti apytiksliai 3 val. (4 val. Lietuvos laiku) ir apklausti“, – naujienų agentūrai AFP sakė Gdansko policijos atstovė Karina Kaminska.

Statula buvo nuversta vos kelios valandos prieš Vatikane prasidedant svarbiam susitikimo, per kurį dvasininkai aptaria būdus kovoti su vaikų lytiniu išnaudojimu.

Tai jau ne pirmas kartas, kai Gdanske esanti H. Jankowskio statula išniekinama.

Statulą nuvertę aktyvistai yra Varšuvos gyventojai, neretai dalyvaujantys protesto akcijose prieš valdančiuosius konservatorius.

Jie pasidalino su nepriklausomi lenkų tinklapiu OKO.press manifestu, kuriame pareiškė, kad siekia „simboliškai nuversti nuo visuomenės pjedestalo Henryko Jankowskio melagingą atmintį ir garbinimą“.

„Kaltiname Katalikų Bažnyčią ir jos atstovus neveikimu, nors žinojo apie Henryko Jankowskio darytą žalą“, – pridūrė jie.

Žinomiausias iš šių aktyvistų yra Rafalas Suszekas (Rafalas Sušekas) – vieno universiteto tyrėjas ir antivyriausybinio protestuotojų judėjimo „Lenkijos piliečiai“ narys.

H. Jankowskis rėmė komunistinės Lenkijos pirmąją nepriklausomą profesinę sąjungą „Solidarumas“.

Jis buvo šio judėjimo lyderio Lecho Walesos (Lecho Valesos) artimas patarėjas per 1980 metų streikus Gdansko laivų statykloje, vedusius į pirmosios vyriausybės nekontroliuojamos profsąjungos įsteigimą Lenkijoje.

Tačiau žlugus komunistų režimui jis tapo labiau kontroversiška figūra ir yra žinomas dėl savo antisemitinių pareiškimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O kada lenkai pradės tuos kūn'Ygus ant stulpų kabint?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių