Londono užpuolikas su džihadistais nesusijęs?

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos policija pranešė neradę jokių sąsajų tarp praėjusią savaitę Londone prie parlamento rūmų teroro išpuolį surengusio vyro ir džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS), nors ši tvirtino, kad jis yra vienas jos „karių“.

Be to, 52 metų į islamą atsivertusio Khalido Masoodo (Chalido Masudo) motina pirmą kartą prakalbo viešai ir pareiškė, kad buvo „smarkiai sukrėsta, nuliūdinta ir netekusi žado“, o žuvusio amerikiečio artimieji išreiškė savo sielvartą.

„Neradau jokių bendradarbiavimo su IS ar AQ (teroristų grupuote „al Qaeda“) įrodymų, bet yra aiškus susidomėjimas džihadu“, – pranešime sakė policijos komisaro pavaduotojo padėjėjas Neilas Basu (Nilas Basu).

Kh.Masoodas trečiadienį po pietų nukreipė savo automobilį į pėsčiuosius ant Vestminsterio tilto, o vėliau prie parlamento mirtinai subadė vieną policininką. Tada užpuoliką nušovė policija. Ši žaibiška ataka truko vos 82 sekundes.

Per šį išpuolį žuvo keturi žmonės, dar kelios dešimtys buvo sužeisti.

N.Basu sakė, kad Kh.Masoodo metodai veikiausiai buvo „nukopijuoti nuo kitų atakų ir atkartojo IS lyderių pareiškimus, susijusius su išpuolių prieš policiją ir civilius metodais. Vis dėlto šiame etape neturiu įrodymų, kad jis aptarinėjo tai su kitais“ žmonėmis.

Pareigūnas taip pat sakė, kad „nėra įrodymų, jog Kh.Masoodas, kuris anksčiau vadinosi Adrianu Elmsu, radikalizavosi kalėjime 2003-aisiais“, kaip kad buvo pranešama kai kuriuose žiniasklaidos pranešimuose.

N.Basu teigimu, šis vyras pasikeitė vardą 2005 metais.

Kh.Masoodas dukart kalėjo: 2000-aisiais – už užpuolimą peiliu, o 2003-aisiais – už peilio nešiojimąsi.

Pasak N.Basu, Kh.Masoodo „vėliausias baudžiamasis nusikaltimas užfiksuotas 2003 metais“, bet pastaruoju metu šis vyras nebuvo siejamas su kokia nors vidaus arba tarptautine grėsme.

Pasak pareigūno, išpuolio dieną Kh.Masoodo palaikyti kontaktai yra „pagrindinė tyrimo linija“. Be to, jis paprašė visų, pažinojusių užpuoliką, suteikti informacijos policijai, kad būtų išsiaiškinta jo „proto būsena“.

Vyriausybė patvirtino, kad Kh.Masoodas prieš pat išpuolį naudojosi susirašinėjimo programėle „WhatsApp“, ir nurodė, kad yra būtina saugumo tarnyboms atverti galimybę prieiti prie šia programėle siunčiamų sudėtingai užšifruojamų žinučių.

Po atakos Londone buvo sulaikyti 12 žmonių. Devyni jų vėliau buvo paleisti, viena moteris – paleista už užstatą, o dar du vyrai tebėra arešte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cely

cely portretas
paskolos pasiūlymas Sveiki Jūs ieškote finansavimo, kad atgaivintumėte savo veiklą, kad įgyvendintumėte projektą arba įsigytumėte butą, bet, deja, bankas jums kelia sąlygas, kurių jūs negalite įvykdyti. Aš siūlau paskolas nuo 5 000 eurų iki 50 000 000 eurų ir daugiau visiems asmenims, kurie sugebės grąžinti palūkanas už 3 proc. Per metus. Taigi, jei jums reikia paskolos, kad išeitumėte iš aklavietės arba norėdami patenkinti savo asmeninius poreikius, galite susisiekti su mumis elektroniniu paštu, norėdami gauti paskolą per 48 valandas. Pasiūlymas galioja visiems asmenims, rimtiems ir labai geram pobūdžiui. El. Paštas: celyalegria007@gmail.com NB: nėra sunku susilaikyti Ponia Cely Alegria Finance
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių