Maltos žurnalistė žuvo sprogus automobilyje padėtai bombai

  • Teksto dydis:

Žinoma Maltos tinklaraštininkė ir žurnalistė, korupcija apkaltinusi salos centro kairės vyriausybę, pirmadienį žuvo sprogus jos automobilyje padėtai bombai, pranešė šalies premjeras Josephas Muscatas (Džosefas Muskatas).

53 metų Daphne Caruana Galizia (Dafnė Karuana Galisija) buvo vos pajudėjusi iš savo namų Mostos mieste, kai sprogo jos automobilyje paslėpta bomba. Apdegusios mašinos nuolaužos buvo nusviestos per tvorą į gretimą lauką, pasakojo ministras pirmininkas.

D. Caruana Galizia žuvo per „barbarišką ataką“, prilygstančią išpuoliui prieš išraiškos laisvę, sakė J. Muscatas. Jis sakė, kad ta žurnalistė „buvo viena įnirtingiausių mano kritikių, tiek politiniu, tiek asmeniniu lygiu“. Maltos premjeras pasmerkė jos nužudymą.

Viena iš jos nagrinėtų temų buvo Maltos pareigūnai, minimi 2016-aisiais nutekintuose vadinamuosiuose Panamos popieriuose. Ji rašė, kad J. Muscato žmona, šalies energetikos ministras ir vyriausybės štabo vadovas turėjo ofšorinių kompanijų Panamoje, per kurias gaudavo pinigų iš Azerbaidžano.

Tiek J. Muscatas, tiek jo sutuoktinė Michelle (Mišel) neigė turį kompanijų Panamoje.

Dviem savaitėmis anksčiau D. Caruana Galizia kreipėsi į policiją dėl grasinimų, pirmadienį Maltos žiniasklaidai sakė teisėsaugos pareigūnai.

Daugiau kaip 20 metų dukart per savaitę ji rašydavo skiltį laikraštyje „The Malta Independent“ ir turėjo tinklaraštį „Running Commentary“.

Likus pusvalandžiui iki nelaimės ji savo tinklaraštyje paskelbė straipsnį apie premjero biuro vadovo ieškinį dėl šmeižto prieš buvusią opoziciją, paskelbusią komentarų apie korupciją.

D. Caruana Galizia ne kartą buvo paduota į teismą dėl savo straipsnių. Opozicijos lyderis Adrianas Delia (Adrianas Delija) buvo apskundęs ją dėl istorijų, kuriose jis siejamas su prostitucijos tinklu Londone. Ūkio ministras Chrisas Cardona (Krisas Kardona) žurnalistę padavė į teismą dėl šmeižto, kai ji parašė, kad politikas, lankydamasis Vokietijoje vyriausybiniais reikalais, buvo užsukęs į viešnamį.

Pirmadienio vakaro parlamento posėdis buvo nutrauktas, o premjeras ir opozicijos lyderis surengė spaudos konferencijas dėl šios nelaimės. A. Delia sakė, kad tai buvo „politinis nužudymas“.

J. Muscatas sakė paprašęs JAV vyriausybės ir Federalinio tyrimų biuro (FTB) pagalbos tiriant sprogimą.

D. Caruana Galizia buvo ištekėjusi ir turėjo tris atžalas. Vienas iš jos sūnų, Matthew (Metju), priklausė tarptautiniam tiriamosios žurnalistikos tinklui „International Consortium of Investigative Journalists“, pelniusiam Pulitzerio (Pulicerio) premiją už reportažus apie vadinamuosius Panamos popierius, atskleidusius sukčiavimo naudojantis mokesčių rojais pasaulinį mastą.

Ta analizė atskleidė, kad savo turtą mokesčių rojuose slepia gausybė įtakingų politikų, garsenybių ir sporto žvaigždžių, o kartais neskaidrūs ofšoriniai subjektai naudojami vengti mokesčių ar pinigus plauti.

D. Caruanos Galizios šeima yra prašiusi Maltos teismų pakeisti magistrato teisėją, paskirtą tirti žurnalistės mirtį.

Pasak jos artimųjų, magistrato teisėja Consuelo Scerri Herrera (Konsuela Skeri Herera) „asmeniškai buvo pradėjusi teismo procesą prieš (D. Caruaną Galizią) dėl jos parašytų komentarų“.

Ši žurnalistė daugybę metų aršiai kritikuodavo Maltos valdančiąją Darbo partiją ir vyriausybę. Neseniai ji ėmė kritikuoti ir opozicinę Nacionalistų partiją.

D. Caruanos Galizios nužudymas netrukus buvo pasmerktas šioje nedidelėje ES valstybėje.

„Daphne turėjo labai svarbų vaidmenį nustatant rimtus kaltinimus pinigų plovimu ir korupcija Maltoje; taip pat ir įtakingų asmenų Maltos vyriausybėje atžvilgiu“, – sakė žaliųjų frakcijos Europos Parlamente narys Svenas Giegoldas (Svenas Gygoldas).

Italų savaitraštis „L'Espresso“, kuris taip pat rašė apie galimą korupciją Maltoje, pareiškė, jog šis žurnalistės nužudymas rodo, kad gerai dokumentais pagrįstą informacijos paviešinimą „galingieji ir organizuoti nusikaltėliai suvokia kaip pavojų“.

Europos Parlamento pirmininkas Antonio Tajani (Antonijus Tajanis) socialiniame tinkle „Twitter“ pavadino šį įvykį „tragišku žurnalistės, pašventusios savo gyvenimą tiesos paieškoms, pavyzdžiu“.

ES „pašiurpinta“

Europos Sąjunga antradienį pareiškė esanti „pašiurpinta“ dėl Maltoje buvusio automobilio sprogdinimo, kurio auka tapo žurnalistė, tyrusi premjero Josepho Muscato (Džozefo Muskato) artimiausios aplinkos įtariamą korupciją, ir paragino nuodugniai ištirti šį nusikaltimą.

„Esame pašiurpinti fakto, kad gerai žinoma ir gerbiama Maltos žurnalistė, p. Daphne Caruana Galizia (Dafnė Karuana Galicija), vakar neteko gyvybės per regis tikslinę ataką, – žurnalistams sakė Europos Komisijos atstovas Margaritis Schinas. – Kraupus įvykis, kurį būtina ištirti, išsiaiškinti jo aplinkybes ir įvykdyti teisingumą.“

Europos Komisijos pirmininkas Jean-Claude Juncker (Žanas Klodas Junkeris) ir jo tarnyba „griežtai smerkia šį išpuolį“, sakė M. Schinas.

„Žurnalistų teisė tirti, užduoti nepatogius klausimus ir veiksmingai atlikti savo darbą yra mūsų vertybių pagrindas ir privalo būti užtikrintas, – pridūrė M. Schinas. – Tikimės, kad bus įvykdytas teisingumas, nors padarytos skriaudos atitaisyti neįmanoma.“

M. Schinas dėl tebevykstančio tyrimo neatsakė, ar ES pradės tyrimą prieš mažiausią, 28 nares turinčios ES valstybę.

J. Muscatas pažadėjo, kad saugumo pajėgoms bus skiriamos visos įmanomos priemonės kaltiems asmenims sučiupti.

Tačiau D. C. Galizia sūnus Matthew Caruana Galizia (Metjus Karuana Galicija) tviritna, kad J. Muscatas prisidėjo prie šiurpaus jos nužudymo ir pasakojo po sprogimo savo motinos palaikus radęs dalimis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių