Maltos žurnalistės nužudymą tirs ir Europolas

  • Teksto dydis:

Trys Europos policijos biuro – Europolo – tyrėjai vyks į Maltą padėti vietos pareigūnams tirti žurnalistės ir kovos su korupcija aktyvistės Daphne Caruanos Galizios (Dafnės Karuanos Galicijos) nužudymo.

Maltos tyrėjams jau talkina JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) pareigūnai ir Nyderlandų kriminalistikos ekspertai.

Europos Sąjungos teisėsaugos agentūra prie tyrimo prisijungia po Europos Parlamento raginimo.

Europarlamento pirmininkas Antonio Tajani (Antonijus Tajanis) antradienį pareikalavo, kad būtų atliktas tarptautinis tyrimas dėl automobilio sprogdinimo, per kurį žuvo D. Caruana Galizia.

Šis raginimas nuskambėjo po to, kai žurnalistės artimieji apkaltino Maltos vyriausybės vadovą Josephą Muscatą (Džozefą Muskatą) prisidėjus prie žmogžudystės. Tai dar sustiprino būgštavimus dėl tyrėjų galimybių tinkamai ištirti D. Caruanos Galizios nužudymą.

Policija nepateikė beveik jokių detalių apie tyrimo eigą, tik įspėjo, jog dar anksti spręsti, kokie sprogmenys – „Semtex“ ar TNT (trotilas) – buvo panaudoti automobiliui susprogdinti.

Įvykio vietoje surinkti įkalčiai buvo išsiųsti tyrimui į užsienio laboratorijas, nurodė policija.

Pareigūnai taip pat kruopščiai tikrina visą iš visuomenės gaunamą informaciją apie spalio 16 dieną įvykdytą rezonansinį nusikaltimą, sulaukusį didžiulio tarptautinio dėmesio.

Žurnalistės nužudymas paskatino aštrias diskusijas, ar ekonominis pakilimas ir jį lydėjęs organizuoto nusikalstamumo bei pinigų plovimo suklestėjimas nepavertė šios vos 430 tūkst. gyventojų turinčios idiliškos Viduržemio jūros salos korupcijos kloaka.

Ketvirtadienį vakare grupė moterų įsirengė stovyklą Maltos istorinėje Kastilijos aikštėje, pradėdamos keturių dienų protesto akciją, per kurią reikalaus iš pareigų atleisti policijos vadovą ir generalinį prokurorą.

„Akivaizdu, jog būtina atkurti pasitikėjimą tinkamu mūsų valstybės institucijų funkcionavimu ir demokratija. Kad tai būtų padaryta, mūsų lyderiai turi kuo skubiau imtis veiksmų“, – rašoma protestuotojų pareiškime.

„Mes nepripažįstame tokios Maltos. Norime saugumo, sąžiningumo, skaidrumo“, – priduriama jame.

Tvirtybė ir drąsa

Trys D. Caruanos Galizios sūnūs nusiuntė protestuotojoms picą su lauro lapais nuo jų motinos sode augančio lauramedžio, paaiškinę, jog tai yra „tvirtybės ir drąsos“ simbolis.

Kreipdamasi į žurnalistus Maria Pisani (Marija Pisani) iš mažumų integracija besirūpinančio fondo „Integra“ sakė, kad D. Caruanos Galizios nužudymas „išryškino nerimą keliančią mūsų valstybės būklę“, prie kurios privedė vyriausybės nesugebėjimas pripažinti gero valdymo ir tvirtų institucijų svarbos.

„Pernelyg ilgai mūsų valstybė yra kaustoma nebaudžiamumo, nepotizmo ir piktnaudžiavimo įgaliojimais norminimo kultūros“, – pabrėžė ji.

„Laikas priversti mūsų vyriausybę, politines partijas ir parlamentą prisiimti atsakomybę“, – pridūrė M. Pisani.

Aktyvistės ragina vyriausybę imtis būtinų reformų veiksmingam valdžių atskyrimui.

„Norime saugumo, sąžiningumo, skaidrumo ir principingumo. Norime, kad būtų atkurtas mūsų tikėjimas mūsų valstybe, mūsų vaikų ateitimi. Norime, kad veiksmų būtų imtasi jau dabar. Esant dabartinei padėčiai mūsų negali išgelbėti jokia politinė partija“, – sakė M. Pisani.

Pilietinių iniciatyvų platforma „Pilietinės visuomenės tinklas“ (Civil Society Network) pranešė taip pat reikalaujanti policijos vadovo bei generalinio prokuroro atsistatydinimo ir sekmadienį organizuojanti eitynes.

53 metų D. Caruana Galizia ne vienus metus rašė apie korupciją premjero J. Muscato artimoje aplinkoje, o pastaruoju metu jos žurnalistinių tyrimų taikiklyje buvo atsidūrusi ir opozicija.

Po žurnalistės nužudymo jos artimieji apkaltino J. Muscatą atvėrus kelią į vyriausybę sukčiams ir leidus įsivyrauti nebaudžiamumo atmosferai, dėl kurios Malta tapo „mafijos sala“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių