Maskva: cheminių atakų Sirijoje įrodymai buvo suklastoti (papildyta)

  • Teksto dydis:

Rusija penktadienį pareiškė, kad JAV ir jos sąjungininkės apkaltino Sirijos vyriausybę įvykdžius cheminių atakų prieš savo piliečius remdamosis suklastotais įrodymais.

Rusijos užsienio reikalų ir gynybos ministerijos tvirtina, kad Cheminio ginklo draudimo organizacija (OPCW) objektyviai neištyrė įtariamų cheminių atakų ir patiria politinę kontrolę.

Pasak medikų ir gelbėtojų, Sirijos Dumos mieste balandžio 7 dieną per cheminę ataką nuo panaudotų chloro ir zarino dujų žuvo 40 žmonių. Ataka Dumoje, dėl kurios Vakarai kaltina Sirijos pajėgas, išprovokavo JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos raketų smūgius įtariamiems cheminių ginklų objektams Sirijoje.

Rusijos gynybos ministerijos generolas Igoris Kirilovas, atsakingas už radiologinę, biologinę ir cheminę saugą, pareiškė, kad OPCW tyrėjai neapsilankė vietose, kur galbūt buvo panaudotos zarino ir chloro dujos, ir rėmėsi aktyvistų pateiktais įrodymais, kurie, kariškio teigimu, buvo suklastoti.

Šalia Maskvos vykusioje spaudos konferencijoje I. Kirilovas sakė, kad Rusija norėtų užkirsti kelią dar vienai OPCW faktų nustatymo misijos ataskaitai dėl incidento Dumoje, kurios laukiama netrukus.

Maskva „praktiškai yra įsitikinusi, kad bus paskelbta dar viena prieš Siriją nukreipta (OPCW) ataskaita, – kalbėjo I. Kirilovas. – Akivaizdu, kad ruošiama dar viena kaltinamoji ataskaita su pseudo įrodymais“.

Tuo metu OPCW direktorius Ahmetas Uzumcu (Achmetas Iziumdžiu) Vašingtone šią savaitę sakė, kad naujos ekspertų ataskaitos tikisi jau kitą savaitę.

I. Kirilovas apkaltino OPCW, esą prieš „paskubomis sušauktą“ antradienį prasidėsiantį specialųjį posėdį ji pateikia „pritemptus“ įrodymus apie kitas Sirijos režimo chemines atakas, vykusias vasario ir kovo mėnesiais.

Tarptautinė cheminių ginklų priežiūros organizacija trečiadienį paskelbė, kad praeitų metų kovą Sirijos šiaurės vakariniame Latamnos miestelyje per dvi atskiras atakas buvo panaudotos mirtinai pavojingos medžiagos – zarinas ir chloras.

Jos pranešime sakoma, jog OPCW misija faktams nustatyti „taip pat padarė išvadą, kad labai tikėtina, jog chloras buvo panaudotas kaip cheminis ginklas“ prieš Latamnos ligoninę ir aplinkines teritorijas per 2017 metų kovo 25 dieną įvykdytą ataką.

Po penkių dienų, kovo 30-ąją, Latamnoje buvo įvykdyta trečia ataka, per kurią buvo panaudotas zarinas, pranešė OPCW.

Praėjusį mėnesį OPCW paskelbė, jog „labai tikėtina“, kad chloras buvo panaudotas ir per vasario mėnesio ataką Sirijos Sarakibo mieste.

I. Kirilovas pareiškė, kad OPCW savo išvadose mini Latamnos ir Sarakino „abejotinus incidentus, kurie anksčiau nebuvo paminėti“.

Tačiau OPCW direktorius A. Uzumcu pernai spalio mėnesį kalbėjo apie zarino panaudojimą Latamnoje 2017 metų kovą, viename interviu naujienų agentūrai AFP.

Rusija penktadienį dar pristatė įrangą, kuri, jos žodžiais, buvo rasta sukilėlių naudotoje „chemijos laboratorijoje“ Dumoje – šalia Damasko esančiame buvusiame Rytų Gutos sukilėlių bastione.

Dalis šios įrangos atkeliavo iš Vakarų Europos, pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova.

„Tai, ką jūs matote, yra įranga, kuria naudojosi kovotojai, teroristai. Ji buvo rasta Dumoje“, – pareiškė M. Zacharova.

Ministerijos atstovė pabrėžė, jog dalis šios įrangos buvo pagaminta „Vakarų Europope“ ir „pateko į teroristų ir kovotojų rankas iš Vakarų Europos“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha cha cha

Cha cha  cha  portretas
Putino "ekspertai" pusę metų vargo kol galėjo paskelbti, kad įrodymai suklastoti.

Tiesa islaisvins

Tiesa islaisvins portretas
Debilu salis tas ruskynas, galvoja, kad ju melu kas nors patikes. Prakeikti zudikai ir okupantai

Skymaxs

Skymaxs portretas
As pagalvojau, tu pagalvojai ir labai tiketina ( highly likely ), kad taip negalvoja niekas daugiau...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių