Norvegijoje teroro išpuolį planavo 17-metis rusas?

  • Teksto dydis:

Norvegijos žvalgybos agentūra sekmadienį visoje šalyje paskelbė padidintą teroro grėsmės lygį po to, kai buvo areštuotas 17-metis rusas įtarus, kad jis padėjo savadarbę bombą Oslo centre.

Vidaus žvalgybos agentūra PST nurodė, kad atakos tikimybė nuo „galimos“ padidinta iki „tikėtinos“ – tai padaryta bijantis, kad gali būti bandoma atkartoti išpuolius, panašius į nesenas atakas Stokholme, Sankt Peterburge, Londone, Berlyne bei Nicoje.

„Naujas grėsmės lygis galios du mėnesius“, – nurodė PST.

„Kol kas neaišku, ar 17-metis jaunuolis rengėsi įvykdyti teroristinį išpuolį“, – žurnalistams sakė PST vadovė Benedicte Bjornland (Benediktė Bjornland).

Jaunuolio advokatė Aase Karine Sigmond (Osė Karinė Sigmond) sakė, kad jos klientas atmeta kaltinimus, taip pat neigia žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją, esą jis yra džihadistų judėjimo „islamo valstybė“ šalininkas.

„Tai buvo vaikiška išdaiga“, – sakė ji transliuotojui NRK.

Žvalgybos agentūra šiuo metu aiškinasi, ar jaunuolis veikė vienas.

Penktadienį kaimyninės Švedijos sostinėje Stokholme sunkvežimiui įsirėžus į minią, žuvo keturi žmonės ir dar 15 buvo sužeisti. Pagrindinis įtariamasis dėl šio išpuolio, 39 metų vyras iš Uzbekistano, domėjosi džihadistų grupuotėmis, tokiomis, kaip „Islamo valstybė“, sekmadienį pranešė policija. Ji pridūrė, kad šio vyro prašymas išduoti leidimą nuolat gyvento šalyje buvo atmestas.

Norvegijos policija kiek anksčiau pranešė, kad naktį iš šeštadienio į sekmadienį neutralizavo sprogstamąjį įtaisą ir sulaikė vieną įtariamąjį. Policija atitvėrė judrų sostinės Grionlando rajoną ir evakavo žmones iš barų bei restoranų, kai šeštadienį vakare buvo aptiktas sprogstamasis įtaisas.

PST atstovė Signe Alling (Signė Aling) nurodė, jog tai buvo „primityvus sprogstamasis įtaisas“, galintis padaryti tik „ ribotą“ žalą.

Įtariamasis į Norvegiją atvyko 2010-aisiais kartu su šeima, kuri pasiprašė prieglobsčio. Vaikinas jau buvo žinomas žvalgybos tarnybai.

„Jis anksčiau buvo sukėlęs nerimą, tačiau nenorime komentuoti, su kokia aplinka tai buvo susiję“, – sakė B.Bjornland.

Norvegijoje dar gyvos žaizdos po 2011 metų liepą ultradešiniųjų pažiūrų ekstremisto Anderso Behringo Breiviko (Anderso Bėringo Breiviko) įvykdytų išpuolių, nusinešusių 77 gyvybes.

Šis vyras nužudė aštuonis žmones per sprogdinimą prie vyriausybinių pastatų komplekso Osle ir nušovė dar 69 žmones, daugiausiai paauglius, Utiojos saloje, tuometės valdančiosios Darbo partijos jaunimo stovykloje.


Šiame straipsnyje: Norvegijaterorizmasišpuolis

NAUJAUSI KOMENTARAI

dk

dk portretas
Tai aisku, kad ir rusas ir pilietis Rusijos. Butu koks uzbekas ar tadzikas tai taip ir pasakytu.

Cipolinas

Cipolinas portretas
Rusas ir šnekantis rusiškai klounas du skirtingi dalykai :D

Tiksliai

Tiksliai portretas
Kokios šalies pilietis?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių