Ispanui nepavyko užkariauti atšiauraus Everesto

  • Teksto dydis:

Vienas ispanų alpinistas, priklausęs komandai, bandžiusiai žiemos įkopti į Everesto kalną, buvo nuo jo evakuotas, pirmadienį pranešė ekspedicijų organizatoriai.

28-erių metų ispanas Carlosas Rubio (Karlosas Rubijus) ir jo tautietis 35-erių metų Alexas Txikonas (Alexas Čikonas) į Everesto kalną be papildomų deguonies atsargų kopė jau nuo sausio pradžios. Jie bandė tokiomis pat sąlygomis pakartoti prieš beveik tris dešimtmečius žiemą įvykdytą žygį.

Penktadienį, kai jie buvo antrojoje stovykloje – 6 tūkst. 400 metrų virš jūros lygio, C. Rubio ištiko kalnų ligos priepuolis, todėl jį teko sraigtasparniu evakuoti nuo kalno.

Šeštadienį jis buvo nuskraidintas į Nepalo sostinę Katmandu, o dabar gydomas ligoninėje, naujienų agentūrai sakė ekspediciją organizavusios agentūros „Seven Summits Trek“ atstovas Tashi Sherpa (Tašis Šerpa).

„Jis buvo evakuotas iš antrosios stovyklos dėl kalnų ligos poveikio“, – sakė T. Sherpa.

Tuo tarpu A. Txikonas vis dar kopia į Everestą ir šiuo metu yra trečiojoje stovykloje (7 tūkst. 200 m). Savo feisbuke jis rašė, kad pirmadienį planuoja keltis į ketvirtąją stovyklą, paskutinę prieš pasiekiant viršūnę.

„Praėjus 10 min. po to, kai palikome stovyklą, man prasidėjo (kalnų liga)“, – naujienų agentūrai AFP sakė C. Rubio iš savo lovos Katmandu ligoninėje.

„Tai buvo labai didelė nesėkmė. Pirmą kartą bandžiau įkopti į aukštesnį nei 8 tūkst.  m kalną. Tai labai ambicingas projektas“, – sakė jis.

Temperatūra iki -60 laipsnių

Pastarąjį kartą žiemos metu sėkmingai į Everestą įkopė japonų komanda 1993 metais. Tačiau 1987 metų gruodį vienam nepaliečių alpinistui pasiekus viršūnę nenaudojant papildomo deguonies, to pakartoti dar niekam nėra pavykę.

Alpinizmo ekspertai teigia, kad žiemą šis sportas yra daug pavojingesnis nei pavasarį, kai į šį 8 tūkst. 848 m. aukščio viršukalnę kopia daugiausiai žmonių. Žiemą ten tvyro didžiuliai šalčiai ir siautėja smarkūs vėjai.

Kaip nurodė C. Rubio, jų komanda, kurioje yra keturi gidai iš Nepalo, susidūrė su uraganiniais vėjais, kurių greitis siekė 100 km per val., ir -40 laipsnių Celsijaus speigu.

Manoma, kad A. Txikonas pamėgins pasiekti Everesto viršūnę, kur žiemą vidutinė temperatūra siekia -36 °C, bet pirmąją vasario savaitę ji gali nukristi ir iki -60 laipsnių.

C. Rubio sakė, kad tikisi būti išrašytas iš ligoninės vėliau pirmadienį. Artimiausiomis dienomis jis ruošiasi skristi namo į Ispaniją.

Skurdžiame Nepale pagrindinis pajamų šaltinis yra alpinizmas. Šioje šalyje yra 8 iš 14 aukštesnių nei 8 km pasaulio kalnų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių