Nyderlanduose suimti įtariami teroristai turėjo 100 kg trašų bombai gaminti

  • Teksto dydis:

Olandų tyrėjai penktadienį, po septynių įtariamų teroristų arešto, pranešė radę didelį kiekį medžiagų bomboms gaminti, įskaitant trąšas.

Manoma, kad šias medžiagas ketinta panaudoti dideliam sprogstamajam užtaisui pagaminti, paslėpti jį automobilyje ir detonuoti per didelę ataką Nyderlanduose.

Septyni įtariamieji ketvirtadienį buvo suimti Arnhemo ir Verto miestuose per olandų elitinių antiteroristinių pajėgų operaciją. Penktadienį jie pirmąkart stojo prieš Roterdamo apylinkės teismą. Ten jiems buvo pateikti su terorizmu susiję kaltinimai, o tolesni veiksmai buvo atidėti iki kitos savaitės.

Areštuotų 21–34 metų vyrų vardai nebuvo paviešinti. Jie laikomi griežčiausios apsaugos sąlygomis – tai reiškia, kad jiems leidžiama kalbėtis tik su savo advokatais.

Penktadienį Nyderlandų valstybinė prokuratūra nurodė, kad per ankstesnę dieną atliktas kratas „įtariamųjų namuose policija konfiskavo reikšmingą kiekį žaliavų bomboms gaminti“.

Be kita ko, pareigūnai aptiko „100 kg trąšų, tikriausiai planuotų panaudoti automobilinei bombai pagaminti“, sakoma prokurorų pranešime.

Pareigūnai anksčiau pradėjo stebėti grupę žmonių, įskaitant 34 metų irakiečių kilmės Olandijos pilietį, pernai nuteistą už mėginimą išvykti į teritoriją, kontroliuotą džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“.

Įtariamieji gyveno Arnheme, Roterdamo uostamiestyje ir miesteliuose prie šių dviejų miestų. Du kiti grupės nariai taip pat buvo teisti dėl mėginimų išvykti į Iraką arba Siriją.

„Kaip pranešė Nyderlandų žvalgybos tarnyba (AIVD), vienas iš vyrų iš Arnhemo norėjo surengti su grupuote ataką per vieną didelį renginį Nyderlanduose ir nužudyti daug aukų“, – sakoma prokuratūros pranešime, bet tikėtino taikinio pareigūnai neįvardijo.

Nyderlandų premjeras Markas Rutte (Markas Riutė) per savaitinę spaudos konferenciją sakė žurnalistams, kad „mūsų šalyje buvo išvengta dramos“.

„Šie areštai rodo, kaip svarbu išlikti budriems“, – pabrėžė jis ir pridūrė, kad šis incidentas rodo, jog teroro išpuolių Olandijoje galimybė „išlieka tikrovė“.

Didelė teroro atakos tikimybė

Nyderlandai išliko beveik nepaliesti teroro atakų, panašių į įvykdytus kaimyninėse Europos valstybėse per pastaruosius kelerius metus, bet neseniai buvo keletas nerimą padidinusių įvykių.

Minėti asmenys buvo suimti praėjus trims mėnesiams po to, kai Roterdame buvo sulaikyti du vyrai, įtariami planavę surengti atakų Prancūzijoje ir Nyderlanduose. Anksčiau šį mėnesį prokurorai sakė, kad pastarieji žmonės ketino greitu metu surengti išpuolį.

Koks buvo jų taikinys Prancūzijoje, neskelbiama.

Tuo tarpu Nyderlanduose jiedu ketino pulti kelis objektus Roterdame, įskaitant „vieną policijos nuovadą ir Erasmus tiltą“ – antrą didžiausią šalyje.

Rugpjūčio 31-ąją vienas 19 metų afganistanietis, turintis leidimą gyventi Vokietijoje, peiliu sužeidė du amerikiečių turistus Amsterdamo centrinėje traukinių stotyje.

Prokuratūra nurodė, kad tas užpuolikas surengė ataką Nyderlanduose dėl to, kad manė, jog šioje šalyje „dažnai įžeidinėjamas“ islamas.

Šis incidentas įvyko po to, kai Talibanas ėmė agituoti puldinėti Nyderlandų karius, prieštaringai vertinamam olandų politikui Geertui Wildersui (Gertui Vildersui) paskelbus pranašo Muhammado (Muhamado) karikatūrų konkursą. Galiausiai šis konkursas buvo atšauktas.

Daugelis musulmonų laiko pranašo atvaizdus šventvagiškais.

Teroro atakos tikimybė Nyderlanduose „tebėra didelė“, praėjusią savaitę paskelbė šalies kovos su terorizmu agentūra NCTV, o teroro grėsmės lygis vertinamas keturiais iš penkių balų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Va dėl ko pas mus tie pabėgėliai apgyvenami šalia Jonavos azotinių trąšų gamyklos: "Kad tik jiems būtų patogiau".

Mokytojas

Mokytojas portretas
Gal trąšos rašosi?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių