ES ir NATO ragina Rusiją prisiimti atsakomybę dėl lainerio numušimo (papildyta)

  • Teksto dydis:

Nyderlandai ir Australija laiko Rusiją atsakinga už Malaizijos lėktuvo numušimą virš Rytų Ukrainos 2014 metais, penktadienį paskelbė olandų pareigūnai.

Šis žingsnis gali nulemti teisinius veiksmus.

Olandija ir Australija mano, kad Rusijai tenka dalis atsakomybės dėl oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reisu MH17 skridusio lėktuvo numušimo, sakoma Nyderlandų vyriausybės pareiškime.

Jis buvo išplatintas kitą dieną po to, kai tarptautiniai tyrėjai paskelbė išvadas, jog raketa BUK, kuria buvo numuštas lėktuvas, buvo atvežta iš Rusijos kariuomenės brigados Kurske.

Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs „Malaysia Airlines“ laineris „Boeing 777“, kuriame buvo 298 žmonės, 2014 metų liepos 17 dieną buvo numuštas virš prorusiškų separatistų kontroliuotos teritorijos Ukrainos rytinėje Donecko srityje.

Žuvo visi lėktuve buvę žmonės, daugiausia olandai.

Tarp aukų yra 17 šalių piliečių, įskaitant australus.

„Reisu MH17 skridusio (lėktuvo) numušimas sukėlė neįsivaizduojamas kančias“, – kitą dieną po olandų vadovaujamos Jungtinės tyrėjų komandos (JIT) naujausių išvadų sakė Olandijos užsienio reikalų ministras Stefas Blokas.

„Remdamiesi JIT išvadomis Nyderlandai ir Australija dabar yra įsitikinę, kad Rusija atsakinga už BUK įrenginio, kuris buvo panaudotas numušant (lėktuvą), dislokavimą. Vyriausybė dabar žengia kitą žingsnį, oficialiai laikydama Rusiją atsakinga“, – pridūrė ministras.

„Nyderlandai ir Australija pasirinko žengti teisiniu keliu“, – rašoma minimame vyriausybės pareiškime.

Australijos užsienio reikalų ministrė Julie Bishop (Džuli Bišop) savo ruožtu paragino tarptautinę bendriją palaikyti Kanberą ir Hagą.

„Tai yra grėsmė tarptautiniam saugumui, – sakė ministrė. – Jei kariškių ginklai dislokuojami karo zonoje ir panaudojami civiliniam lėktuvui numušti, kyla grėsmė tarptautiniam saugumui, todėl raginame visas šalis informuoti Rusijos Federaciją, kad jos elgesys nepriimtinas.“

Maskva ketvirtadienį atmetė lėktuvo numušimą tiriančių tarptautinių tyrėjų išvadas, kad raketa, kuria virš Ukrainos buvo numuštas šis lėktuvas, buvo atvežta iš vienos rusų kariuomenės brigados.

„Nė viena priešlėktuvinių raketų sistema iš Rusijos Federacijos niekada nekirto Rusijos ir Ukrainos sienos“, – Gynybos ministerijos pranešimą citavo šalies naujienų agentūros.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pasmerkė bandymą „diskredituoti Rusiją tarptautinės bendrijos akyse“.

Tačiau tyrėjai, pagal filmuotą medžiagą ir nuotraukas kruopščiai atkūrę kelią, kuriuo kolona su minima raketa atvyko iš Kursko, per sieną į Rytų Ukrainą, sakė, kad laikosi savo pozicijos.

JIT „priėjo prie išvados, kad BUK-TELAR, kuria buvo numuštas (reiso) MH17 (lėktuvas), buvo iš 53-osios priešlėktuvinių raketų brigados, įsikūrusios Kurske Rusijoje“, sakė olandų tyrėjas Wilbertas Paulissenas (Vilbertas Paulisenas).

„53-ioji brigada yra Rusijos ginkluotųjų pajėgų dalis“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje Nyderlanduose sakė jis.

Tačiau tyrėjai tiesiai nenurodė, kas konkrečiai paleido raketą, ir pabrėžė, kad tyrimas tęsiasi.

ES ir NATO ragina Rusiją prisiimti atsakomybę dėl MH17 numušimo

Europos Sąjunga ir NATO penktadienį paragino Rusiją prisiimti atsakomybę dėl Malaizijos oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reisu MH17 skridusio lėktuvo numušimo virš Rytų Ukrainos 2014 metais.

Šis raginimas paskelbtas tarptautiniams tyrėjams priėjus prie išvados, kad raketa, kuria virš Ukrainos buvo numuštas šis lėktuvas, buvo atvežta iš vienos rusų kariuomenės brigados.

„Europos Sąjunga ragina Rusijos Federaciją prisiimti atsakomybę ir visapusiškai bendradarbiauti siekiant užtikrinti atskaitomybę“, – sakoma ES užsienio politikos vadovės Federicos Mogherini (Federikos Mogerini) paskelbtame pareiškime.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas atskirame pareiškime pažymėjo, kad Olandijai ir Australijai penktadienį paskelbus, jog laiko Rusiją atsakinga už orlaivio numušimą virš Rytų Ukrainos, jis taip pat ragina Maskvą prisiimti atsakomybę.

Pasak buvusio Norvegijos ministro pirmininko, reisu MH17 skridusio lėktuvo numušimas yra „pasaulinė tragedija, todėl už ją atsakingieji privalo atsakyti“.

Tyrimo išvadose sakoma, kad 2014 metų liepos 17 dieną į lėktuvą pataikiusi Rusijoje pagaminta raketa BUK buvo atvežta iš vienos rusų kariuomenės brigados Kurske.

Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs „Malaysia Airlines“ laineris „Boeing 777“, kuriame buvo 298 žmonės,  buvo numuštas virš prorusiškų separatistų kontroliuotos teritorijos Ukrainos rytinėje Donecko srityje.

Žuvo visi lėktuve buvę žmonės, daugiausia olandai. Iš viso lėktuvu skrido 17 valstybių, taip pat ir Australijos, piliečiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manyciau

Manyciau portretas
Speju ten durniuodami gal net prigere tie samdiniai padare ta nesamone gal ginybine sistema sustreikavo ir pasileido raketa,esme rusija vistiek turi atsakyt uz tai (o ji to niekad nepadarys)eilinis Lavrovo drobes spalvos veido rodymas.

O ar

O ar portretas
O ar amerika prisipazintu padariusi si nusikaltim tikriausiai ne tai stai ir arsakymas

Jooooo))))

Jooooo))))  portretas
Tas anonimas degeneratas, tris klases baiges
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių