Pabėgėliu apsimetęs vokiečių karys planavo išpuolį?

  • Teksto dydis:

Vienas vokiečių karys, apsimetęs pabėgėliu iš Sirijos, buvo sulaikytas įtarus dėl ginkluotos ksenofobiškos atakos planavimo, ketvirtadienį pranešė prokurorai.

Manoma, kad 28-erių metų įtariamasis, kurio tapatybė neskelbiama,  turėjo „ksenofobiškų paskatų“, teigė prokurorai. Tuo tarpu dienraštis „Die Welt“ pranešė, kad jis galėjo planuoti suversti kaltę už savo išpuolį užsieniečiams.

Į šią keistą bylą įsitraukė bendros policijos pajėgos iš Vokietijos, Prancūzijos ir Austrijos, vykdžiusios reidus 16 vietovių, sakoma Frankfurto prokurorų pranešime.

Pareigūnai sulaikė įtariamąjį karį trečiadienį pietiniame Vokietijos Hamelburgo mieste, nors paprastai šis leitenantas būdavo prancūzų ir vokiečių karinėje bazėje netoli Strasbūro.

Tą pačią dieną policija sulaikė kitą vokietį, 24-erių metų studentą, tikėtiną bendrininką, pažeidusį ginklų ir sprogmenų disponavimo įstatymą, informavo pareigūnai.

Minėtą leitenantą vasario 3 dieną Vienos oro uoste buvo laikinai areštavusi Austrijos policija. Tas vyras bandė pasiimti užtaisytą neregistruotą pistoletą, kurį keliomis dienomis anksčiau paslėpė oro uosto tualete.

Dėl šio incidento buvo pradėtas tyrimas, per kurį išsiaiškinta dar viena netikėta detalė: įtariamasis 2015 metų gruodį susikūrė netikrą sirų pabėgėlio tapatybę.

Jis užsiregistravo pabėgėlių prieglaudoje vidurio Vokietijos Heseno žemėje, o vėliau netgi pateikė prašymą suteikti jam politinį prieglobstį Bavarijos žemėje, sakoma prokurorų pranešime.

„Die Welt“informavo, kad jo prašymas buvo patenkintas, nors tas vyras nė nekalbėjo arabiškai.

Jam buvo skirta vieta pabėgėlių prieglaudoje, o nuo 2016 metų sausio jis, prisidengęs suklastota tapatybe, kas mėnesį gaudavo pašalpą, teigė prokurorai.

„Šie radiniai bei nuorodos į Bundesvero kario ksenofobiškas paskatas gali reikšti, kad kaltinamasis planavo rimtą nusikaltimą, keliantį grėsmę valstybės saugumui, panaudodamas ginklą, kuris anksčiau buvo paliktas Vienos oro uoste“, – sakoma pranešime.

Saugumo tarnybos per plataus masto reidus, surengtus keliose šalyse pagal minėtų dviejų suimtųjų kontaktus, konfiskavo mobiliųjų telefonų, nešiojamųjų kompiuterių bei rašytinių dokumentų, sakoma prokurorų pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių