Pabėgėlių stovyklos prie Š. Korėjos sienos – karinio konflikto ženklas?

Kinija paslapčia jau kurį laiką rengia planus statyti pabėgėlių stovyklų tinklą palei beveik 1,5 tūkst. kilometrų pasienio ruožą su Šiaurės Korėja – tokią informaciją paviešino „The Guardian“, „The New York Times“, „Time“. Ekspertai teigia, kad nutekinta informacija atspindi vis labiau augantį Pekino susirūpinimą dėl nestabilios politinės situacijos Šiaurės Korėjoje, nes tai gali vesti į didesnį konfliktą ir galiausiai režimo žlugimą.

Gruodžio viduryje žiniasklaidoje pasirodė informacija dėl Kinijos statomų stovyklų pabėgėliams šalia Šiaurės Korėjos sienos. Nutekintuose dokumentuose kalbama, kad Pekinas nurodė įrengti mažiausiai penkias stovyklas ir taip pasirengti galimame pabėgėlių iš Šiaurės Korėjos antplūdžiui, jei Kim Čong Ino režimas žlugtų.

Apie naujų stovyklų įrengimą pirmiausia pranešė „Financial Times“, remdamasis nutekintais dokumentais, pasirodžiusiais socialiniuose tinkluose. Šiuose dokumentuose kalbama apie tai, kad Komunistų partija, atsižvelgdama į įtampą pasienio zonoje su Šiaurės Korėja, siūlo įrengti penkias stovyklas pabėgėliams, taip pat nurodomos konkrečios vietos, kuriose stovyklos galėtų būti įrengtos.

Korėjos pusiasalyje įtampa milžiniška – stovima prie karo slenksčio.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas žiniasklaidai atsisakė patvirtinti nutekintą informaciją, bet ir nepaneigė, kad tokios stovyklos pradėtos statyti. Užsienio ekspertai, nors ir negali patvirtinti, ar nutekinta informacija esanti tikra, neabejoja, kad Kinija imasi veiksmų ir rengiasi galimam pabėgėlių antplūdžiui.

„Korėjos pusiasalyje įtampa milžiniška – stovima prie karo slenksčio. Kaip svarbiausia jėga ir kaimyninė valstybė, Kinija privalo rengtis galimiems padariniams“, – sako Čeng Siaohe, Šiaurės Korėjos ekspertas Pekine.

Analitikai pastebi, kad Rusija jau prieš dešimtmetį šalia sienos su Šiaurės Korėja įrengė stovyklas, kuriose galėtų apgyvendinti iš šalies bėgančius korėjiečius.

Japonų dokumentalistas Dziro Išimaru, vadovaujantis piliečių žurnalistikos iniciatyvai Šiaurės Korėjos ir Kinijos pasienyje, teigia, kad jo kontaktai patvirtino apie planus statyti pabėgėlių stovyklą vienoje iš pasienio zonų.

Įtampa Korėjos pusiasalyje kilo šiemet, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas padidino spaudimą Šiaurės Korėjai, o Pchenjanas dar labiau paspartino savo branduolinės programos ir balistinių raketų plėtrą.

D. Trumpas Šiaurės Korėją jau yra įspėjęs dėl galimų karinių veiksmų, o Kim Čong Ino atsakas buvo nauji branduoliniai bandymai. Paskutiniu tarpžemyniniu balistinių raketų bandymu lapkričio pabaigoje Šiaurės Korėja patvirtino galinti atakuoti JAV.

Nors Vakarų žiniasklaidoje nedaug kalbama apie galimą branduolinę Pchenjano ataką, Pekino spaudoje jau pasirodė straipsnių, kaip reikėtų reaguoti į branduolį incidentą.

Šiaurės Korėja yra smarkiai suinteresuota branduoliniu ginklu, nes, daugelio ekspertų teigimu, režimas taip tikisi išlikti. Kim Čong Inas tvirtina, kad jo šalis, kaip ir bet kuri kita valstybė, turi teisę plėtoti branduolinę programą.

Režimas iš dalies palaikomas šalies viduje, nes propagandos mašina skleidžia informaciją, esą Šiaurės Korėja nuolat sulaukianti JAV ir jos sąjungininkių Pietų Korėjos bei Japonijos grasinimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių