Pakistane po mirtininko sprogdintojo atakos gedima 128 aukų

  • Teksto dydis:

Pietvakarių Pakistane šeštadienį gedima 128 žmonių, žuvusių per ankstesnę dieną įvykdytą mirtininko sprogdintojo ataką viename rinkimų kampanijos renginyje.

Atsakomybė už sprogdinimą Mastungo mieste netoli Beludžistano provincijos sostinės Kvatos prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Tai daugiausia gyvybių nusinešęs išpuolis iš virtinės atakų, pastarąją savaitę surengtų per politinius renginius ir keliančių nuogąstavimus dėl liepos 25-ąją įvyksiančių visuotinių rinkimų saugumo.

Per sprogimą dar maždaug 150 žmonių buvo sužeisti; daugelio jų, patyrusių galvos sužalojimų, būklė tebėra kritinė.

Perpildytose vietos ligoninėse paskelbta „nepaprastoji padėtis“.

„Paskelbėme nepaprastąją padėtį ligoninėse ir atšaukėme gydytojų ir paramedikų atostogas," – naujienų agentūrai AFP sakė Beludžistano vidaus reikalų ministras Agha Umaras Bungalzai (Aga Umaras Bungalzajus).

Provincijos vidaus reikalų sekretorius pridūrė, kad „jautriose vietose“ budi papildomos saugumo pajėgos, ir įspėjo politikus „būti budrius“.

Tarp žuvusiųjų – į provincijos tarybą kandidatavęs neseniai susikūrusios partijos „Balochistan Awami“ (BAP) atstovas Sirajas Raisani (Siradžas Raisanis).

BAP šeštadienį atšaukė rinkimų kampanijos renginius ir paragino savo šalininkus laikytis trijų dienų gedulo.

Penktadienio išpuolis – daugiausia aukų pareikalavusi ataka nuo 2014 metų, kai Talibano kovotojai, įsiveržę į vieną mokyklą Pešavare, nužudė daugiau kaip 150 žmonių, daugiausia vaikų. Ši ataka taip pat yra vienas pražūtingiausių išpuolių per ilgą Pakistano kovos su kovotojų grupuotėmis istoriją.

Kelios valandos prieš išpuolį Mastunge netoli sienos su Afganistanu esančiame Banu mieste sprogus motocikle paslėptai bombai žuvo keturi žmonės, o dar 39 buvo sužeisti. 

Bomba buvo susprogdinta netoli partijos „Muttahida Majlis-e-Amal“ (MMA) kandidato Akramo Khano Durranio (Akramp Chano Duranio) automobilių kolonos, bet šis politikas liko gyvas.

Atsakomybės už šią ataką kol kas niekas neprisiėmė.

Antradienį per bombos sprogimą per „Awami“ nacionalinės partijos (ANP) mitingą Pešavaro mieste žuvo 22 žmonės, tarp jų – ANP regioninio padalinio lyderis Haroonas Bilouras (Harunas Biluras). Atsakomybę už šią ataką prisiėmė Pakistano Talibanas. 

Po šių išpuolių analitikai paragino šalies kariškius, kurie kaltinami kišimusi į artėjančius rinkimus, sutelkti dėmesį į saugumo iššūkius, o ne į politiką.

Anglų kalba leidžiamas dienraštis „Dawn“ savo vedamajame straipsnyje paragino valdžią „ne tik padidinti saugumą, bet ir mobilizuoti visą žvalgybos aparatą, kad dirbtų savo darbą – tai yra, užkirstų kelią atakoms“.

Sprogdinimai įvykdyti Pakistane didėjant politiniams neramumams. Penktadienio vakarą vos atvykęs į rytinį Lahoro miestą buvo suimtas buvęs Pakistano ministras pirmininkas Nawazas Sharifas (Navazas Šarifas). Jo suėmimas įliejo dar daugiau netikrumo šalyje artėjant rinkimams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių