Papua Naujojoje Gvinėjoje žemės drebėjimo aukų skaičius perkopė 100

  • Teksto dydis:

Papua Naująją Gvinėją praeitą mėnesį supurčiusio žemės drebėjimo aukų skaičius perkopė 100, o dar tūkstančiai žmonių buvo sužeisti, penktadienį paskelbė premjeras Peteris O'Neillas (Piteris O'Nilas).

Jis pažymėjo, kad regionui, tebekrečiamam smarkių požeminių smūgių, atsigauti reikės ne vienerių metų.

Šios Ramiojo vandenyno salų valstybės vidinę dalį vasario 26 dieną supurtė 7,5 balo seisminis smūgis, sukėlęs žemės nuošliaužų, užblokavusių kelius, sugadinusių elektros tinklus ir daug kaimų atkirtusių nuo pasaulio.

„Tragiška, bet Aukštikalnių regione žemės drebėjimas, kaip manoma, pareikalavo jau daugiau kaip 100 Papua Naujosios Gvinėjos žmonių gyvybių. Daugybė tebėra dingę, o dar tūkstančiai žmonių buvo sužeisti“, – sakė P. O'Neillas.

Gyvenvietes taip pat drebino stiprūs pakartotiniai smūgiai, tarp nusivylusių gyventojų kurstantys įtarimus, jog šios stichinės nelaimės kažkaip susijusios su regione vykdoma naftos ir dujų gavyba.

Pareigūnai nurodė, kad penktadienį 3 val. 39 min. vietos (ketvirtadienį 19 val. 39 min. Lietuvos) laiku prie Naujosios Airijos salos krantų įvyko 6,8 balo žemės drebėjimas, bet kol kas nepranešama apie jokią žalą, o cunamių pavojus nebuvo paskelbtas.

Premjeras aplankė vasarį įvykusio žemės drebėjimo nuniokotą regioną ir sakė, kad jo vyriausybė ir pagalbos agentūros siekia nukentėjusius žmones pirmiausiai aprūpinti švariu vandeniu, maistu ir suteikti jiems pastogę, taip pat atkurti elektros tiekimą ir ryšius.

„Greitai sutaisyti nepavyks – šios nelaimės žalai atitaisyti reikės mėnesių ir metų“, – pabrėžė jis.

„Mūsų bendruomenėms padaryta didelė socialinė žala, tad šis žemės drebėjimas bus liūdesio ir sielvarto šaltinis būsimoms kartoms“, – pridūrė premjeras ir atkreipė dėmesį į vieną moterį, netekusią šešių artimųjų, tarp jų vaikų.

„Tai tragedijos ir netekties istorija, besikartojanti daugelyje kaimų nelaimės rajone“, – sakė P. O'Neillas.

Atokiame Pietų Aukštikalnių regione vykdomas didžiausias šioje neturtingoje šalyje plėtros projektas. JAV energetikos milžinė „ExxonMobil“ į suskystintų dujų gamybą šiame regione yra investavusi 19 mlrd. dolerių .

Nelaimės sukrėsti kaimų gyventojai įtariai vertina šią įmonę ir baiminasi, kad ji naudoja hidraulinį plėšymą ir galėjo pabloginti gelmių uolienų stabilumą, šią savaitę pranešė dienraštis „PNG Post-Courier“.

Naudojant hidraulinio plėšymo metodą į žemės gelmes dideliu slėgiu pumpuojamas vanduo ir cheminės medžiagos, suardančios uolienų struktūrą ir padidinančios naftos arba dujų išeigą.

„Nenoriu, kad šis projektas tęstų savo veiklą, kol nebus panaikinti įtarimai, jog kompanijai tenka kokia nors atsakomybė“, – laikraščiui sakė Helos provincijos gubernatorius Philipas Undialu (Filipas Undialus).

P. O'Neillas sakė, kad nėra jokių įrodymų, jog egzistuoja koks nors ryšys tarp energetikos išteklių gavybos projektų Pietų Aukštikalnių ir Helos provincijose. Vis dėlto jis paprašė Australijos vyriausybės atlikti nepriklausomą tyrimą.

Premjeras sakė „Post-Courier“, kad trečiadienį apsilankė Helos provincijos sostinėje Taryje ir kad vietos žmonės „nori nepriklausomo tyrimo ir ataskaitos apie tai, kas dedasi“.

Kanbera šio pareiškimo kol kas nekomentavo.

„ExxonMobil“ pirmadienį sakė prognozuojanti, kad jos projekto veikla gali būti sustabdyta iki aštuonių savaičių, kol bus suremontuota infrastruktūra, apgadinta žemės drebėjimo.

Papua Naujosios Gvinėjos ūkio plėtra smarkiai priklausoma nuo gamtinių išteklių, o P. O'Neillas sakė, kad amerikiečių įmonės uždarymas padarytų „didžiulį poveikį ekonomikai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių