PAR pagrobta britų pora

  • Teksto dydis:

Pietų Afrikos Respublikoje praėjusią savaitę pagrobta pagyvenusi britų pora, ketvirtadienį paskelbė vietos policija.

Anksčiau buvo pranešta, kad britus pagrobę ekstremistai įtariami ryšiais su džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) kovotojais.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad britų pora buvo pagrobta, ir perspėjo dėl išaugusio „teroristų“ išpuolių pavojaus Pietų Afrikos Respublikoje.

Praėjusią savaitę Kvazulu Natalio provincijoje dingę britai nerasti iki šiol, informavo PAR policijos pareigūnai naujienų agentūrą AFP ir pridūrė, kad dėl šio pagrobimo buvo suimti du asmenys.

Remiantis vietos žiniasklaida, Keiptaune gyvenanti pora buvo pagrobta atostogaujanti netoli Freiheido miesto.

Britų dingimas siejamas su vadinamąją „Islamo valstybe“, sakoma pranešime. Policija šių sąsajų nepatvirtino, bet ir nepaneigė.

Pasak pareigūnų, sulaikytiems įtariamiesiems 38 metų Sayfydeenui Aslam Del Vecchio (Sajfjdinui Aslamui Del Vekjo) ir 27 metų Fatimai Patel, gresia kaltinimai dėl žmonių pagrobimo ir nusikaltimų, kurie priskiriami teroristiniams.

F. Patel jau buvo suimta per vieną reidą 2016 metais. Vėliau pareigūnai sulaikė du brolius dvynius, kaltinamus atakų rengimų JAV ambasadoje Pretorijoje ir žydų institucijose.

Tuo tarpu Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija atnaujino rekomendacijas keliaujantiems, kuriose sakoma, kad „teroristai gali pamėginti rengti atakas Pietų Afrikoje“.

„Pagrindinę grėsmę kelia su „Daesh“ (IS) susiję ekstremistai. 2018 metų vasario mėnesį buvo pagrobti du Pietų Afrikoje gyvenantys britų piliečiai“, – nurodoma pranešime.

Ministerija taip pat perspėja, kad kai kurie Sirijoje, Irake ir Libijoje apsilankę PAR piliečiai „sugrįžę gali kelti grėsmę saugumui“.

„Taip pat grėsmę kelia asmenys, kuriuos įkvėpė įvairios teroristinės grupės, tarp jų ir IS“, – priduriama rekomendacijose.

JAV ir Britanija 2016 metais jau buvo perspėjusios dėl galimų džihadistų atakų didžiuosiuose PAR miestuose.

Iki šiol ši šalis išvengė džihadistų atakų, kurios sukrėtė kelias kitas Afrikos šalis. Musulmonai sudaro vos 1, 5 proc. iš 54 mln. Pietų Afrikos gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių