Paryžiaus centre driokstelėjo didžiulis sprogimas, žuvo trys žmonės

  • Teksto dydis:

Paryžiaus centre šeštadienį ryte driokstelėjęs galingas dujų sprogimas užmušė du ugniagesius ir Ispanijos pilietę, dar dešimtis žmonių sužeidė ir smarkiai apgadino aplinkinius butus, pranešė pareigūnai.

Apie 200 ugniagesių buvo mobilizuoti kovoti su gaisru, įsiplieskusiu po sprogimo Trevizo gatvėje, taip pat evakuoti sužeistuosius ir gyventojus, žurnalistams įvykio vietoje sakė Prancūzijos vidaus reikalų ministras Christophe'as Castaneras (Kristofas Kastaneras).

Paryžiuje įtampą šeštadienį taip pat padidino jau devintą savaitgalį iš eilės rengiami „geltonųjų liemenių“ judėjimo protestai, per kuriuos sostinėje ir kituose šalis miestuose neretai prasiverždavo smurtas ir vandalizmas.

Sprogimas, išgriovęs pastato apatinę dalį, gatvėje apvertė automobilių ir išdaužė aplinkinių pastatų langus. Gelbėtojai įvykio vietą teikė pagalbą dešimtims nukentėjusiųjų.

„Miegojau ir buvau pažadinta sprogimo bangos, – naujienų agentūrai AFP sakė toje pačioje gatvėje gyvenanti Claire Sallavuard (Kler Salavuar).

„Visi buto langai sprogo, durys buvo nuplėštos nuo vyrių. Kad išeičiau iš kambario, turėjau pereiti durimis. Visus vaikus apėmė panika – jie negalėjo ištrūkti iš savo kambario“, – pridūrė ji.

„Ugniagesiai patarė mums išeiti, bet lifto šachta buvo išsprogdinta, nebuvo jokių turėklų, nieko, ir veržėsi per daug dūmų“, – skundėsi gyventoja.

Be dviejų žuvusių ugniagesių ir moters, per sprogimą buvo sužeisti dar 47 žmonės, iš jų 10 – sunkiai, nurodė Paryžiaus prokuratūra.

Vienas šaltinis Ispanijos užsienio reikalų ministerijoje sakė, kad moteris, atvykusi į Paryžių su savo vyru praleisti atostogų, per sprogimą buvo sužeista ir vėliau mirė ligoninėje. Tarp sužeistųjų yra dar vienas Ispanijos pilietis.

Apie 100 policininkų blokavo eismą aplinkinėse gatvėse Paryžiaus 9-ajame rajone, kur yra nemažai restoranų ir turistų traukos centrų, įskaitant Grevino (Greveno) vaško figūrų muziejų ir populiariąją Kankinių gatvę.

Policija taip pat uždarė gatves prie Garnier (Garnjė) operos rūmų, kur greitosios pagalbos tarnyba buvo nutupdžiusi du sraigtasparnius sužeistiesiems evakuoti.

Sprogimas po 9 val. vietos (10 val. Lietuvos) laiku nugriaudėjo pastate, kurio pirmajame aukšte veikė kepyklėlė ir restoranas.

„Tai įvyko, kai gatvėje buvo daug žmonių, o viduje buvo ugniagesių“, iškviestų dėl įtariamo dujų nuotėkio, nurodė vidaus reikalų ministras.

„Kaip žemės drebėjimas“

Sprogimo banga buvo juntama net už keturių kvartalų, sakė Paryžiaus ugniagesių tarnybos vadas Ericas Moulinas (Erikas Mulenas). Jis pridūrė, kad gelbėtojai tebeieško kitų aukų.

Ugniagesiai jau anksčiau buvo atvykę dėl pranešimo apie dujų nuotėkį, incidento vietoje sakė Paryžiaus prokuroras Remy Heitzas (Remis Heicas).

„Pirmiausiai buvo dujų nuotėkis ir atvyko ugniagesiai. Tuomet įvyko sprogimas, sukėlęs gaisrą“, – aiškino jis.

Iš aplinkinių viešbučių buvo evakuota dešimtys turistų, tempusių lagaminus.

Kiti gyventojai išpuolė į gatvę vilkėdami chalatus arba užsimetę, kas papuolė po ranka. Virš įvykio vietos skraidė policijos sraigtasparnis.

„Miegojome ir išgirdome triukšmą. Garsas atrodė kaip žemės drebėjimo“, – AFP sakė viena netoliese gyvenanti paauglė.

„Nusileidome laiptais ir pamatėme degantį pastatą“, – pridūrė jos brolis.

Daugelyje Paryžiaus namų dujos naudojamos šildymui ir maistui gaminti, bet sprogimai dėl nuotėkio gana reti.

Lietuvos piliečiai nenukentėjo

Per, kaip manoma, dujų sprogimą Paryžiaus kepyklėlėje šeštadienį Lietuvos piliečiai nenukentėjo, informavo Užsienio reikalų ministerija.

Incidentas sostinėje įvyko jau devintą šeštadienį iš eilės Paryžiuje vykstant „geltonųjų liemenių“ protestams, riaušių policija blokuoja sostinės gatves.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių