Pašalinus karo laikų bombą vėl atidarytas Londono Sičio oro uostas

  • Teksto dydis:

Londono Sičio oro uostas antradienį buvo vėl atidarytas po to, kai buvo pašalinta Antrojo pasaulinio karo vokiečių bomba, rasta prie Temzės upės, netoli kilimo ir tūpimo tako.

Sekmadienio rytą vykdant planuotus darbus 500 kg sprogmuo buvo rastas prie Karaliaus Jurgio V doko, netoli arčiausiai Londono centro esančio oro uosto.

Kol įvykio vietoje dirbo policijos sprogmenų ekspertai ir Karališkojo laivyno nariai, kurie perkėlė nesprogusią bombą, oro uostas buvo uždarytas ir buvo paskelbtos dvi evakuacijos zonos.

Londono Sičio oro uosto vadovas Robertas Sinclairas (Robertas Sinkleras) pranešė, kad po sėkmingos bombos šalinimo operacijos antradienį vėl bus vykdomi skrydžiai.

„Evakuacijos zona jau panaikinta, o antradienį oro uostas vėl bus atidarytas kaip įprastai“, – sakė jis vidurnaktį vietos (2 val. Lietuvos) laiku.

„Dėkojame už kantrybę ir supratingumą visiems, kurie buvo paveikti – turėjo išskristi pirmadienį, buvo evakuoti iš savo namų ar susidūrė su sunkumais vykstant į darbą dėl DLR (Doklandso lengvojo metropoliteno) uždarymo“, – pridūrė R. Sinclairas.

Laikinas Sičio oro uosto uždarymas paveikė 16 tūkst. keleivių, kurie turėjo išvykti iš penkto didžiausio Didžiosios Britanijos sostinės oro uosto. Kai kurios oro linijos pirmadienį nusprendė perkelti savo skrydžius į kitus oro uostus.

1987-aisiais atidarytas Sičio oro uostas aptarnauja mažo nuotolio skrydžius. Jis įsikūręs Londono rytuose, Kanarų prieplaukos (Canary Wharf) verslo rajone. 2017 metais jis aptarnavo 4,5 mln. keleivių.

Dėl sprogmens šalinimo operacijos buvo evakuoti iki 500 gyventojų. Pirmadienio vakarą jiems buvo leista grįžti namo. Gabenant 1,5 metro ilgio sprogmenį iš doko, buvo evakuoti kitos vietovės gyventojai.

Niuhamo rajono pareigūnai įkūrė laikiną centrą evakuotiems žmonėms, bet prašė gyventojų apsistoti pas savo artimuosius ir draugus, jei jie turėtų tokią galimybę.

Nesprogusios bombos iškėlimo operacija priklausė nuo potvynių, todėl pareigūnai buvo priversti laukti vidurnakčio, kad galėtų nugabenti tą Temzėje aptiktą sprogmenį toliau, kad jis būtų saugiai neutralizuotas.

Narus išminuotojus prižiūrintis Jūrų laivyno pareigūnas Jonny Campbellas (Džonis Kampbelas) sakė, kad iš dugno iškeltas sprogmuo bus nuplukdytas Temzės upe.

„Tada (prie jo) pritvirtinsime galingų karinių sprogmenų ir surengsime valdomą sprogdinimą“, – pridūrė jis.

Tūkstančiai bombų ant Londono buvo numesta per nacistinės Vokietijos liuftvafės operaciją „Blitz“ („Žaibas“) nuo 1940 metų rugsėjo iki 1941 metų gegužės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių