Peru potvynių ir purvo nuošliaužų aukų padaugėjo iki 113

  • Teksto dydis:

Nuo šių metų pradžios Peru niokojančių potvynių ir purvo nuošliaužų aukų skaičius išaugo iki 113, o per pastarąjį savaitgalį žuvo penki žmonės, antradienį pranešė pareigūnai.

Šios stichinės nelaimės, dėl kurių mokslininkai kaltina meteorologinį reiškinį, vadinamą „pakrantės El Ninju“, be namų jau paliko per 178 tūkst. žmonių, sakoma naujausiame Nacionalinio gelbėjimo operacijų centro pranešime.

Dalinai nukentėjo dar milijono žmonių namai, ir buvo suniokota per 2,5 tūkst. km kelių.

Peru prezidentas Pedro Pablo Kuczynski (Pedras Pablas Kučynskis) sakė, kad jo šaliai reikės apie 9 mlrd. dolerių (8,4 mlrd. eurų), kad būtų atstatytos ir atnaujintos potvynių ir nuošliaužų paveiktos vietovės.

Smarkios liūtys Peru siautėja jau visus metus, dėl to kyla staigūs potvyniai ir purvo srautai, vietine kečujų kalba vadinami huayco.

Panašių rūpesčių patiria ir Kolumbiją, kur patvinus trims upėms susidariusi purvo nuošliauža pietiniame Mokoa mieste kovo 31 dieną pasiglemžė 316 gyvybių. Tarp žuvusiųjų buvo daugiau kaip 100 vaikų.

Mokslininkų teigimu tokius ekstremalius orus sukelia palei Pietų Amerikos krantus fiksuojamas Ramiojo vandenyno šiltėjimas.

Jis sukelia tokius reiškinius kaip El Ninjas, kas kelerius metus sujaukiantis orus Šiaurės ir Pietų Amerikos žemynuose.


Šiame straipsnyje: Perupotvyniaižuvo žmonės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių