Po atakos prieš policiją – griežtos prancūzų priemonės

  • Teksto dydis:

Prancūzijos vyriausybė prisiekė imtis griežtų priemonių prieš smurtą miestuose, kai antradienį paplito sukrečiantis vaizdo įrašas, kuriame matyti Naujųjų metų išvakarėse mušama policijos pareigūnė.

Ji buvo viena iš dviejų pareigūnų, kuriuos užpuolė grupė jaunuolių, kai policija atvyko į iškvietimą Paryžiaus rajone Šampinji prie Marnos. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) išpuolį pavadino „bailiu ir nusikalstamu linčiavimu“.

Pirmadienį buvo sumuštas dar vienas policijos pareigūnas, didžiuliame daugiaaukščių namų kvartale One su Bua ieškojęs pavogto motorolerio.

Visoje šalyje Naujųjų metų vakarą padegta daugiau nei tūkstantis automobilių, tai savotiška tradicija jaunuoliams gyvenantiems neturtinguose daugiaaukščių namų priemiesčio rajonuose.

„Tokia smurtaujanti visuomenė ateity negali gyvuoti. Būtina tam užkirsi kelią“, – antradienį „Europe 1“ radijui sakė vidaus reikalų ministras Gerardas Collombas (Žerardas Kolomas), pavadinęs atakas prieš policiją „nepriimtinomis“.

Pareigūnai buvo iškviesti išskirstyti apie trijų ar keturių šimtų žmonių minią, susibūrusią pasitikti 2018 metus viename sandėlyje Šampinji prie Marnos rajone.

Policijai teko paleisti ašarines dujas, kai „grupė itin aršių asmenų užpuolė policijos pareigūnus“, – sakė vietinis saugumo vadovas Jean-Yves'as Osesas (Žanas Ivas Osesas). Įsilinksminę asmenys abu pareigūnus mušė ir spardė.

Socialiniuose tinkluose pasklido vaizdo įrašas, kuriame matyti ant žemės gulinti ir minios spardoma policijos pareigūnė, o kitame paplitusiame įraše nufilmuota, kaip apverčiamas automobilis.

Suimti du vandalizmu įtariami asmenys, bet niekas nesuimtas dėl policijos pareigūnų puolimo. E. Macronas pažadėjo, kad atsakingi žmonės bus „rasti ir nubausti“.

Miesto partizanai

Prancūzijai švenčiant Naujuosius metus, visoje šalyje iš viso padegtas 1 031 automobilis – daugiau nei pernai, kai buvo padegti 935 automobiliai. Suimtų asmenų skaičius irgi išaugo – nuo 456 pernai iki 510 šiemet, praneša vidaus reikalų ministerija.

Anot G. Collombo, reformos reikalingos siekiant pagerinti gyvenimą „nuskurdintuose ir getais laikomais“ Prancūzijos rajonuose, kurie jau seniai garsėja smurto ir skurdo reputacija.

„Šie rajonai privalo pasikeisti“, – sakė G. Collombas, prieš prasidedant naujoms bandomosioms vietos policijos programoms. Po plataus masto konsultacijų su saugumo pajėgomis, programas ketinama pradėti vykdyti jau kitą mėnesį.

Kraštutinių dešiniųjų lyderė Marine Le Pen (Marin Le Pen) ragina reformuoti policijos pareigūnų teisių į savigyną įstatymus, išreikšdama kritiką, kad kai kuriuose rajonuose yra taip „nesaugu, kad kartais priartėjama prie miesto partizanų lygio“.

E. Macronas lapkričio mėnesį pateikė virtinę pasiūlymų, kaip kovoti su skurdu varginguose rajonuose, kritikams prezidentą pavadinus „turtuolių prezidentu“, dėl jo dosnių mokesčių lengvatų daug uždirbantiems.

Naujųjų metų pranešime E. Macronas vėl kreipėsi į skurdžiau gyvenančius, 2018 metais pažadėdamas „didelio masto socialinį projektą“.

Prancūzijos policijos santykiai su jaunuoliais, gyvenančiais imigrantų gausiuose rajonuose, jau seniai yra įtempti, ypač nuo 2005 metų, kai visoje šalyje įsiplieskė riaušės. Tada žuvo nuo policijos besislepiantys paaugliai, kuriuos nukratė elektra.

Pernai metais kilo daugiau neramumų, kai policijos pareigūnai buvo apkaltinti užpuolę jaunuolį One su Bua rajone. Tarp kaltinimų yra ir išprievartavimas, nes į jaunuolio išangę policininkai kišo lazdą.

2016 metų spalio mėnesį policijos pareigūnai demonstracijomis reikalavo saugesnių darbo sąlygų - po išpuolio, per kurį du policijos pareigūnai smarkiai apdegė, kai pietiniame Paryžiaus rajone į jų automobilį buvo mesti vadinamieji Molotovo kokteiliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių