Po įkaitų dramos Prancūzijoje – skaudi žinia

  • Teksto dydis:

Prancūzų policininkas, kuris pasisiūlė į prekybos centre džihadisto laikytų įkaitų vietą ir buvo sunkiai sužeistas, nuo patirtų sužeidimų mirė, anksti šeštadienį pranešė vidaus reikalų ministras Gerard'as Collomb'as (Žeraras Kolonas).

„Pulkininkas leitenantas Arnaud Beltrame'as (Arno Beltranas) mirė. Jis mirė už savo šalį. Prancūzija niekada nepamirš jo didvyriškumo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė ministras.

Jam mirus islamo ekstremisto įvykdytos penktadienio atakos aukų skaičius padidėjo iki keturių. Taip pat žuvo atakos vykdytojas, o dar 15 žmonių buvo sužeisti.

Šeštadienį A. Beltrame'as pagerbiamas kaip nacionalinis didvyris, pademonstravęs „išskirtinę drąsą ir nesavanaudiškumą“. Jis buvo tarp pirmųjų pareigūnų, sureagavusių į ataką prekybos centre Prancūzijos pietuose.

A. Beltrame'as, kuris elitinėse policijos specialiosiose pajėgose pradėjo dirbti 2003 metais, 2005-aisiais tarnavo Irake. Jis taip pat yra dirbęs prezidento sargyboje, o 2012 metais gavo vieną garbingiausių Prancūzijos apdovanojimų, ordiną „Už nuopelnus“. Jis buvo vedęs, vaikų neturėjo.

Gruodžio mėnesį Odo regione Pietų Prancūzijoje A. Beltrame'as organizavo treniruotes kaip tik dėl tokio pobūdžio įkaitų situacijų. Per tas treniruotes jis savo pareigūnus apginklavo dažasvydžio šautuvais, rašė vietos laikraštis „Depeche du Midi“.

„Norime, kad sąlygos būtų kuo panašesnės į realias“, – tuo metu sakė A. Beltrame'as.

Tačiau penktadienį pasisiūlęs pakeisti vieną įkaitę ir eidamas į Trebo prekybos centrą jis ginklo neturėjo.

Maroke gimusiam atakos vykdytojui nežinant, A. Beltrame'as paliko įjungtą savo mobilųjį telefoną, kad lauke esanti policija girdėtų, kas vyksta prekybos centre. Išgirdę viduje šūvius pareigūnai nusprendė įsiveržti ir nukovė užpuoliką.

A. Beltrame'as buvo mirtinai sužeistas.

„Arnaud Beltrame'as mirė tarnaudamas šaliai, kuriai jau buvo davęs labai daug, – sakoma prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) pareiškime. – Atiduodamas savo gyvybę, kad nutrauktų kruviną džihadistų teroristo planą, jis krito kaip didvyris.“

Žuvusio policijos pareigūno motina sakė, kad jos sūnaus drąsa nenustebino.

Arnaud Beltrame'o motina penktadienio vakarą, prieš paskelbiant apie pareigūno mirtį, radijui RTL sakė: „Manęs nenustebino. Žinojau, kad tai turi būti jis. Jis visada toks buvo. Jis toks nuo gimimo, atiduoda viską tėvynei“.

Paklausta, ar didžiuojasi sūnumi, moteris atsakė, kad jis būtų jai pasakęs, jog „dirba savo darbą ir tiek“.

Moteris, kurios vardo RTL nepaskelbė, pridūrė, kad „ginti tėvynę“ buvo jos sūnaus „gyvenimo prasmė“.   

Pasak A. Macrono, tyrėjai aiškinsis, kaip įtariamasis Redouane'as Lakdimas (Reduanas Lakdimas) gavo ginklą, iš kurio penktadienį šaudė Prancūzijos pietuose esančiuose Trebo ir Karkasono miestuose, ir kaip jis radikalizavosi.

Penktadienį vakare pareigūnai apieškojo vieną automobilį ir butų kompleksą Karkasono centre, kur, kaip manoma, R. Lakdimas gyveno.

26 metų R. Lakdimas policijai buvo žinomas dėl smulkių nusikaltimų ir narkotikų pardavinėjimo.

Tačiau policija jį stebėjo, nuo 2014 metų jis buvo asmenų, kurie galėjo radikalizuotis, bet dar neįvykdė teroro aktų, sąraše.

Vis dėlto Paryžiaus prokuroras Francois Molins'as (Fransua Molenas) sakė, jog nebuvo „jokių įspėjamųjų ženklų“, kad R. Lakdimas įvykdys kokį nors išpuolį.

Policija sulaikė vieną R. Lakdimui artimą moterį, sakė F. Molins'as, bet jos vardo nenurodė.

Užpuolikas siautėjo keturias valandas

Keturias valandas trukusi drama prasidėjo 10 val. 13 min. vietos laiku, kai R. Lakdimas netoli Karkasono pagrobė automobilį, nužudė vieną jame buvusį žmogų ir sužeidė kitą, sakė prokuroras.

Tada R. Lakdimas paleido šešis šūvius į policininkus, grįžtančius po bėgiojimo netoli Karkasono, sakė policininkų profesinės sąjungos „SGP Police-FO“ generalinis sekretorius Yves'as Lefebvre'as (Ivas Lefevras). Pasak jo, policininkai vilkėjo sportinę aprangą su policijos ženklais. Vienam pareigūnui kulka pataikė į petį, bet sužeidimas nėra rimtas.

Tuomet R. Lakdimas nuvyko prie prekybos centro „Super U“ netoliese esančiame Trebe, 100 km į pietryčius nuo Tulūzos. Prekybos centre jis nušovė du žmones ir paėmė kažkiek įkaitų. Atvyko specialiosios policijos pajėgos, pareigūnai blokavo kelius ir paragino gyventojus laikytis atokiai.

Einamas į prekybos centrą R. Lakdimas šaukė „Allahu akbar!“ („Dievas visų didesnis!“) ir sakė, kad yra „Islamo valstybės“ karys“. Prekybos centre tuo metu buvo apie 50 žmonių, nurodė F. Molins'as.

„Išgirdome sprogimą, na, kelis sprogimus, – žurnalistams pasakojo pirkėjas Christianas Guibbert'as (Kristianas Giberas). – Nuėjau pažiūrėti, kas vyksta, ir pamačiau ant grindų gulintį vyrą ir dar vieną žmogų, labai susijaudinusį, kuris vienoje rankoje turėjo šaunamąjį ginklą, o kitoje peilį.“

R. Lakdimas reikalavo paleisti į laisvę 2015-ųjų lapkričio 13 dienos teroro aktų Paryžiuje, kurie nusinešė 130 gyvybių, vienintelį gyvą likusį įtariamąjį Salahą Abdeslamą (Salahą Abdeslamą).

Tačiau vidaus reikalų ministras užsiminė, kad S. Abdeslamo paleidimas nebuvo pagrindinis R. Lakdimo atakos motyvas.

Su „Islamo valstybe“ susijusi naujienų agentūra „Aamaq“ pranešė, kad R. Lakdimas reagavo į grupuotės raginimus taikytis į šalis, priklausančias JAV vadovaujamai koalicijai, kuri nuo 2014 metų vykdo antskrydžius prieš IS kovotojus Sirijoje ir Irake.

Prancūzija dėl savo dalyvavimo ne kartą yra tapusi ekstremistų taikiniu.

Sulaikytas nepilnametis

Prancūzijos policija šeštadienio naktį sulaikė 17 metų paauglį, pranešė Paryžiaus prokuratūra.

Paauglys, kurio vardas neskelbiamas, buvo areštuotas dėl įtariamų nusikalstamų ryšių su teroristiniu sąmokslu. Jis buvo užpuoliko draugas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Nereikia mums čia pasakų, bet kuris 'atbėgėlis' anksčiau ar vėliau radikalizuosis, ligą reikia naikint jos pradžioje.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių